Τα 4 bonus στους εργαζόμενους με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Τριπλή παρέμβαση στα εργασιακά | Capital

Του Κώστα Κατίκου

Προσαύξηση αποδοχών και απαγόρευση μειώσεων με αντάλλαγμα τη μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας φέρνουν για τους εργαζόμενους τέσσερις από τις διατάξεις που περιλαμβάνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να αναρτηθεί προς διαβούλευση σε πλήρες νομοθετικό κείμενο ως το τέλος Ιουλίου.

Οι διατάξεις που φέρνουν κέρδη στις αποδοχές των εργαζομένων είναι οι εξής:

1.Η θέσπιση υπερωριακής αμοιβής με προσαύξηση ωρομισθίου 40% στην εκ περιτροπής ή την “πάρτ –τάιμ” απασχόληση, δηλαδή στην εργασία που παρέχεται με πλήρες ωράριο (8ωρο) για δυο ή τρείς μέρες την εβδομάδα. 
2.Η “ρήτρα” απαγόρευσης της μείωσης μισθών, ως βλαπτική μεταβολή εκ μέρους του εργοδότη, μετά την ψηφιακή κάρτα εργασίας και με πρόσχημα τις αυξημένες υπερωρίες.
3.Η δυνατότητα για εργασία 4 αντί 5 ημερών με το νέο σύστημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση και καθόλη τη διάρκεια του έτους χωρίς μείωση αποδοχών.
4.Η κατάργηση των εισφορών σε όλες τις προσαυξήσεις που καταβάλλονται επί της αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινά και αργίες, ακόμη και αν οι εν λόγω προσαυξήσεις είναι υψηλότερες από αυτές που προβλέπει ο νόμος και καταβάλλονται είτε ως οικειοθελής παροχή από τον εργοδότη είτε βάσει συλλογικής σύμβασης.

Τα οφέλη που θα έχουν οι εργαζόμενοι από τις 4 παραπάνω ρυθμίσεις φαίνονται στα παραδείγματα που παραθέτει το Capital.gr:

*Προσαύξηση 40% στην υπερωριακή αμοιβή με εκ περιτροπής εργασία. Με τη νέα διάταξη, ένας εκ περιτροπής εργαζόμενος που δουλεύει με ωρομίσθιο 10 ευρώ, και κάνει 3 ώρες με υπερωρίες θα παίρνει για αυτές τις 3 ώρες 42 ευρώ επιπλέον, πέραν της αμοιβής για το 8ωρο. Στην πράξη οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται για δυο ή τρείς μέρες την εβδομάδα, θα παίρνουν απευθείας την προσαύξηση που ισχύει για την υπερωριακή απασχόληση (+40%) χωρίς να μεσολαβεί η προσαύξηση 20% που ισχύει γα την υπερεργασία από την 8η στην 9η ώρα απασχόλησης.

*Βλαπτική μεταβολή η μείωση μισθού από επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα. Σε έναν εργαζόμενο που πριν την ψηφιακή κάρτα είχε μισθό 1.500 ευρώ και μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας πάρει 200 ευρώ από τις υπερωρίες, ο εργοδότης δεν θα έχει δικαίωμα να μειώσει τον μισθό στα 1.300 ευρώ ώστε να εμφανίζει 1.500 ευρώ μαζί με τις υπερωρίες, αλλά αντίθετα οφείλει να διατηρήσει τον μισθό στα 1.500 ευρώ συν τα 200 ευρώ για τις υπερωρίες. Αν γίνει μείωση μισθού, ο εργαζόμενος θα έχει το δικαίωμα να το καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας ως βλαπτική μεταβολή προς το πρόσωπό του, που συνιστά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας.

*Εργασία 4 αντί 5 ημερών με το νέο σύστημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Η 4ημερη εργασία θα μπορεί να συμφωνείται σε εβδομαδιαία βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εφόσον διευκολύνεται ο εργαζόμενος. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να αιτηθεί να μοιράζει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας σε τέσσερα 10ωρα, για Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και να παίρνουν την Παρασκευή ρεπό.

*Κατάργηση των εισφορών και στις επιπλέον προσαυξήσεις που καταβάλλονται για υπερωριακή απασχόληση, είτε ως οικειοθελής παροχή είτε βάσει συλλογικής σύμβασης. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση δίνει στο προσωπικό της λόγω σύμβασης ή λόγω οικειοθελούς παροχής προσαύξηση ωρομισθίου για εργασία Κυριακής 100% αντί 75% που προβλέπει η νομοθεσία, η απαλλαγή από εισφορές που ισχύει ήδη για το 75% της προσαύξησης θα επεκταθεί και για το επιπλέον 25% που τώρα οι εργαζόμενοι το λαμβάνουν με κρατήσεις.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ