Σκληραίνει το Μαξίμου τη στάση του στο μεταναστευτικό.- Το βλέμμα και στο…

Νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Υπό την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι προερχόμενες από τα ανατολικά παράλια της Λιβύης μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη, η κυβέρνηση υιοθετεί νέο δόγμα αντιμετώπισης του φαινομένου.

“Η φράση-κλειδί της πολιτικής μας, πρέπει να είναι…να σταματήσουμε να είμαστε ελκυστικοί για οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει παράνομα στη χώρα. Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή είτε θα ζητάει να φεύγει και θα φεύγει. Δε θα υπάρχει καμία άλλη διέξοδος. Καμία απολύτως”, είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπουν, τις τελευταίες ώρες, κυβερνητικά στελέχη.

Η στρατηγική της…μηδενικής ανοχής, που αναλύθηκε από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη από το βήμα της Βουλής, τίθεται σε άμεση εφαρμογή. Σημείο αναφοράς είναι η τροπολογία για την αναστολή χορήγησης ασύλου για τρεις μήνες σε όσους φτάνουν με πλωτά μέσα στην Κρήτη. Αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μία σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών κυμάτων από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Όπως εξηγούν, δε, κυβερνητικοί παράγοντες τα βήματα που είχαν χαραχθεί στον Έβρο, όταν η χώρα το 2020 βρέθηκε αντιμέτωπη με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι ο…μπούσουλας για τη…νέα βεντάλια των μέτρων, η οποία θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου που θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Στο πλαίσιο αυτό, η παραμονή στην Ελλάδα μετά την απόρριψη ασύλου θα συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα. Ο παραβάτης θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη χωρίς αναστολή, με μόνη εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης.

Η κυβερνητική ατζέντα

Στα νέα, έκτακτα μέτρα που προωθούνται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος από τη Λιβύη περιλαμβάνονται:

– Η δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη. “Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το νησί βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ήδη έχουν παραχωρηθεί κατάλληλοι χώροι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την άμεση κατασκευή της δομής”, αναφέρουν στελέχη και στο πλαίσιο αυτό σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών από την Κρήτη, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχετικό πλάνο.

– Η μείωση των επιδομάτων. “Όσοι παραμένουν στην χώρα ενώ το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί θα μπαίνουν φυλακή. Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος. Ενοχλείστε με τον όρο λαθρομετανάστευση. Οι πρόσφυγες θα παίρνουν άσυλο. Σήμερα με τις προϋποθέσεις που βάζουμε παίρνει άσυλο το 52% των αιτούντων. Το 48% θα πρέπει να φύγει”, σημείωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Πλεύρης.

Από την κυβέρνηση εκπέμπεται το σήμα ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών. “Όποιος εισέρχεται παρανόμως, πλέον δεν αποκτά καθεστώς διεθνούς προστασίας. Η αναστολή δεν είναι απεριόριστη, καθώς πρέπει να επανεξετάζεται βάσει των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Το μήνυμα είναι σαφές: δεν προσφέρεται πλέον ασφαλές καταφύγιο, μέσω τυπικής αίτησης ασύλου. Εκείνοι που δε δικαιούνται άσυλο πλέον θα τίθενται σε κράτηση. Προωθούμε συμφωνίες επιστροφής με χώρες προέλευσης με έμφαση σε οικειοθελείς επιστροφές. Πολλοί από όσους φτάνουν μέσω Λιβύης είναι Αιγύπτιοι, και μπορούν να επιστραφούν”, σχολιάζουν “γαλάζια” στελέχη. “Αυτοί που παριστάνουν τους ανθρωπιστές και θεωρούν ότι η πολιτική αυτή είναι μία σκληρή, άδικη, παράνομη, εκτός κράτους δικαίου πολιτική, όλες αυτές τις θεωρίες τις οποίες διατυπώνουν, τις λένε εκ του ασφαλούς.  Η πολιτική ασκείται στο πεδίο και επί πραγματικών δεδομένων. Δεν είμαστε η κυβέρνηση ούτε της Μόριας, ούτε της Ειδομένης, ούτε η κυβέρνηση, όπως οι προκάτοχοί μας, που δεν είχαν καν πολιτική για τα ασυνόδευτα, ανήλικα προσφυγόπουλα. Θα σεβαστούμε τις διατάξεις, αλλά πριν και πάνω από όλα θα σεβαστούμε τους πολίτες αυτής της χώρας”, σημειώνουν.

Σε χρόνο παράλληλο, οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε χθες στη Ρώμη ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τους ομολόγους του από την Ιταλία και την Μάλτα. Οι ηγέτες ανέδειξαν την ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη, ενώ συμφωνήθηκε η επανενεργοποίηση της προσέγγισης “Ομάδα Ευρώπη”, με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίων υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, προκειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ