Την ώρα που σύλλογοι φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια δέχονταν τις επιθέσεις των ΜΑΤ, η Σύνοδος των Πρυτάνεων συζητούσε τα μεγάλα προβλήματα των πανεπιστημίων.
Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των Πρυτάνεων, στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε από 8 έως 11 Ιουλιου, ήταν ότι τα πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό χρηματοδοτικό πρόβλημα, καθώς η χρηματοδότηση που λαμβάνουν είναι μειωμένη κατά 50% σε σύγκριση με το 2009. Γι’ αυτό και το κεντρικό αίτημα είναι η χρηματοδότηση των έργων συντήρησης και ανακαίνισης των υποδομών των Πανεπιστημίων να συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2026-2030.
Ως προς το θέμα των διαγραφών φοιτητών, με βάση και τη νομοθετική προταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Παιδείας, κοινός τόπος των τοποθετήσεων των Πρυτάνεων ήταν χρειάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε το σύνολο των φοιτητριών και των φοιτητών που αυτή τη στιγμή όντως παλεύουν να πάρουν πτυχίο να έχουν τη δυνατότητα.
Ως προς το θέμα Ασφάλειας οι Πρυτάνεις υπογράμμισαν ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια «οριζόντια» αντιμετώπιση, ενώ υπενθύμισαν ότι και η εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας όπως και τα μέτρα πολιτικής προστασίας επίσης απαιτούν επιπλέον χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, εξέφρασην έντονη δυσαρέσκεια για τις προτάσεις που περιλαμβάνουν την καθαίρεση οργάνων διοίκησης που έχουν εκλεγεί δημοκρατικά σε ιδρύματα που είναι – με βάση και το ίδιο το Σύνταγμα – αυτοδιοικούμενα.
Γεράσιμος Σιάσος: απόλυτη αναγκαιότητα για αυξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου που υπογράμμισε την απόλυτη αναγκαιότητα για αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για τη συντήρηση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης και έρευνας, ιδιαίτερα σε μεγάλα Πανεπιστήμια που διαθέτουν παλαιές εγκαταστάσεις πέραν των 100 ετών, αναφέρθηκε στην ανάγκη ρυθμίσεων για τα ζητήματα διεθνοποίησης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, ζήτησε νέα μεγάλη κατανομή θέσεων μελών ΔΕΠ (αντίστοιχη του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους) με ταυτόχρονη 1:1 αναπλήρωση όλου του προσωπικού των Πανεπιστημίων (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, Διοικητικό προσωπικό), και επισήμανε αναγκαίες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο (όπως στην τροποποίηση των ρυθμίσεων για την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια και στη δυνατότητα των ενεργών φοιτητών / φοιτητριών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους) που έχουν κατατεθεί από τα Πανεπιστήμια.
ΜΑΤ απέναντι στις διαμαρτυρίες φοιτητών και εργαζομένων στα Πανεπιστήμια
Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τον χώρο της Συνόδου των Πρυτάνεων από φοιτητιούς συλλόγους αλλά και συλλόγους διοικητικού προσωπικού. Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι: «Οι φοιτητές και φοιτήτριες της χώρας απορρίπτουμε το αισχρό νομοσχέδιο που διαγράφει τους κόπους και τις προσπάθειες χιλιάδων φοιτητών που παλεύουν για να πάρουν το πτυχίο τους. Οι διαγραφές απειλούν ενεργούς φοιτητές, 23 και 24 χρονών και όχι εισαχθέντες προηγούμενων δεκαετιών όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η πολιτική της ευθύνεται για όλα όσα οδηγούν χιλιάδες φοιτητές να καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους: για το ότι 1 στους 2 φοιτητές εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, για τη διάλυση της φοιτητικής μέριμνας, για τις τεράστιες ελλείψεις καθηγητών και προσωπικού.»
Η συγκέντρωση των φοιτητών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια βρέθηκε αντιμέτωπη με τα ΜΑΤ που επιτέθηκαν κάνοντας χρήση χημικών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών. Ανάμεσα σε αυτούςπου χτυπήθηκαν ήταν η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Νίκη Χρονοπούλου, η οποία μάλιστα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Χτυπήθηκαν επίσης 2 ακόμη μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων:
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΙΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Η 109η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε στην Ανάβυσσο από τις 8 έως και τις 11 Ιουλίου 2025, κατέληξε στις ακόλουθες διαπιστώσεις και προτάσεις.
- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια είναι η χρηματοδότησή τους, κυρίως για την ανακαίνιση και τη συντήρηση των υποδομών τους. Η Σύνοδος επισημαίνει ότι είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση χρηματοδότησης από το ΕΠΑ 2026-2030, με βάση τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει τα Πανεπιστήμια. Επίσης, ζητά την άμεση επαναφορά του μέτρου της ετήσιας έκτακτης χρηματοδότησης που αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων λειτουργικών αναγκών. Η Σύνοδος αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας ταυτόχρονα συνάντηση για να του εκθέσει τη ζωτική σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των Πανεπιστημίων.
Η Σύνοδος επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει στις δύο προηγούμενες Συνόδους ως προς την ανάγκη διάκρισης μεταξύ ενεργών και ανενεργών φοιτητών, με στόχο να μη διαγραφούν φοιτητές/τριες που αγωνίζονται να πάρουν το πτυχίο τους και εμπράκτως δείχνουν ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Σε σχέση με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, η Σύνοδος προτείνει τις εξής αλλαγές: α) να μειωθεί σημαντικά το απαιτούμενο ποσοστό επιτυχούς αξιολόγησης που προβλέπεται από το άρθρο 126, β) να απαλειφθεί ο όρος «επιτυχώς» και να αρκεί η συμμετοχή σε δύο ακαδημαϊκές δοκιμασίες και γ) να δίνεται η δυνατότητα στα Πανεπιστήμια αιτιολογημένης αντιμετώπισης «ειδικών» περιπτώσεων φοιτητών που κινδυνεύουν με διαγραφή.
Η Σύνοδος επαναλαμβάνει ότι τα ζητήματα ασφάλειας διαφοροποιούνται μεταξύ των Ελληνικών Πανεπιστημίων και, για τον λόγο αυτό, τα όποια μέτρα δεν θα πρέπει να έχουν οριζόντια εφαρμογή αλλά να εξειδικευτούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του κάθε Α.Ε.Ι., με σημαντική οικονομική στήριξη της πολιτείας. Θεωρεί ότι προτεραιότητα έχουν τα μέτρα πολιτικής προστασίας, ώστε να προστατεύονται από κάθε πιθανό κίνδυνο η ζωή και η εργασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η Σύνοδος Πρυτάνεων ζητά από την Πολιτεία να στηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην προσπάθειά του να εκπληρώσει τον ύψιστο σκοπό του που είναι η εκπαίδευση των νέων γενιών σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της προς την ακαδημαϊκή κοινότητα και σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
Πηγή: in.gr