Πώς θα μοιραστούμε με τους φίλους μας το ίδιο σπίτι στις διακοπές (χωρίς να καταστρέψουμε τη σχέση μας)

Πώς θα μοιραστούμε με τους φίλους μας το ίδιο σπίτι στις διακοπές (χωρίς να καταστρέψουμε τη σχέση μας)

Είτε η απόφασή μας να μοιραστούμε το ίδιο σπίτι με φίλους στις διακοπές απορρέει αποκλειστικά από την επιθυμία μας να περάσουμε περισσότερο χρόνο όλοι μαζί είτε (και) από οικονομικούς λόγους, αυτή η εμπειρία ίσως αποδειχθεί μια δοκιμασία για τη σχέση μας μαζί τους, αν δεν ακολουθήσουμε όλοι κάποιους βασικούς κανόνες συγκατοίκησης. Γιατί μπορεί αυτή η εποχή να είναι, θεωρητικά, ανέμελη και χαλαρή, αλλά από την καθημερινή τριβή προκύπτουν διαφωνίες και εντάσεις. Πώς θα εξασφαλίσουμε, όσο το δυνατόν, ότι το τέλος των κοινών διακοπών θα μας βρει εξίσου, αν όχι περισσότερο, αγαπημένους;

Αυτός που οργανώνει το ταξίδι χρειάζεται κάποια μπόνους: Πάντα υπάρχει κάποιος στην παρέα που αναλαμβάνει να οργανώσει τα περισσότερα – από τις αεροπορικές πτήσεις μέχρι το κατάλυμα. Είτε είναι επιλογή του να το κάνει είτε όχι, δικαιούται έξτρα παροχές όπως το κυρίως υπνοδωμάτιο ή το δωμάτιο με την καλύτερη θέα στο σπίτι.

Η επιλογή σπιτιού μετράει: Καλύτερα να διαθέσουμε κάποια χρήματα παραπάνω για να είμαστε πιο σίγουροι ότι η συγκατοίκησή μας θα είναι ήρεμη. Για παράδειγμα, υπολογίζουμε ένα υπνοδωμάτιο ανά δύο άτομα –ή περισσότερα, αν δεν είναι όλοι ζευγάρια ή κολλητοί μεταξύ τους– και όσο το δυνατόν περισσότερα μπάνια.

Καλύτερα να διαθέσουμε κάποια χρήματα παραπάνω για να είμαστε πιο σίγουροι ότι η συγκατοίκησή μας θα είναι ήρεμη. Για παράδειγμα, υπολογίζουμε ένα υπνοδωμάτιο ανά δύο άτομα –ή περισσότερα, αν δεν είναι όλοι ζευγάρια ή κολλητοί μεταξύ τους– και όσο το δυνατόν περισσότερα μπάνια.

Δεν περιμένουμε το check-in για να μοιραστούμε δωμάτια: Ιδανικό είναι να μη φτάσουμε με τις βαλίτσες στην είσοδο, εξαντλημένοι από το ταξίδι, για τη μοιρασιά, αλλά να την κάνουμε πριν από τις διακοπές, από τις φωτογραφίες και τις παροχές που θα βρούμε στην πλατφόρμα κράτησης.

Κατανέμουμε ισότιμα τα έξοδα: Ωστόσο, έχουμε κατά νου ότι ειδικά σε πολυήμερες διακοπές η τέλεια κατανομή είναι όνειρο θερινής νυκτός. Κάποιος θα φάει λιγότερο στην ταβέρνα ή θα πάρει το μικρότερο δωμάτιο. Αν λοιπόν μετράμε κάθε τετραγωνικό και κάθε μπουκιά, σίγουρα θα καταλήξουμε να νιώθουμε αδικημένοι – ή ότι εμείς αδικούμε τους άλλους. Αν, από την άλλη, τα εισοδήματά μας διαφέρουν σημαντικά, αφήνουμε εκείνον με το πιο στενό budget να κάνει τουλάχιστον τις επιλογές των αεροπορικών εισιτηρίων ή του σπιτιού.

Κατανέμουμε ισότιμα και τις υποχρεώσεις του σπιτιού: Αν κάποιος αναλαμβάνει να μαγειρεύει το μεσημεριανό γεύμα, ένας άλλος μπορεί να αναλάβει το δείπνο. Αν σκοπεύουμε να τρώνε το μεσημέρι έξω και το βράδυ στο σπίτι, μπορεί ο ένας να μαγειρεύει και ο άλλος να πλένει τα πιάτα ή να πηγαίνει στο σουπερμάρκετ για ανεφοδιασμό. Δεν είναι καθόλου κακό, επίσης, σε πολυήμερες διακοπές μιας μεγάλης παρέας να ετοιμάσουμε εκ των προτέρων ένα πρόγραμμα. Και, φυσικά, σεβόμαστε απόλυτα τους διατροφικούς περιορισμούς και τις προτιμήσεις των φίλων μας (ακόμα και αν τους θεωρούμε «υπερβολικούς», κρατάμε αυτές τις σκέψεις για τον εαυτό μας).

Ειδικά σε πολυήμερες διακοπές η τέλεια κατανομή εξόδων είναι όνειρο θερινής νυκτός. Κάποιος θα φάει λιγότερο στην ταβέρνα ή θα πάρει το μικρότερο δωμάτιο. Αν λοιπόν μετράμε κάθε τετραγωνικό και κάθε μπουκιά, σίγουρα θα καταλήξουμε να νιώθουμε αδικημένοι – ή ότι εμείς αδικούμε τους άλλους.

Αν υπάρχουν παιδιά στην παρέα, ακολουθούν όλα τους ίδιους κανόνες: Ακόμα και αν κάθε οικογένεια εφαρμόζει διαφορετικούς κανόνες στο σπίτι της, είναι αναπόφευκτο αυτοί να αναθεωρηθούν στη διάρκεια της συγκατοίκησης, όταν όλα τα παιδιά γίνονται μια συμμορία, εκτός φυσικά αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι (π.χ. αν κάποιο παιδί έχει πρόβλημα υγείας ή είναι νευροδιαφορετικό). Συμφωνούμε εκ των προτέρων σε κάποιους κανόνες που θα ικανοποιήσουν, λίγο έως πολύ, όλες τις οικογένειες, αλλά ως μπούσουλα μπορούμε να έχουμε τους εξής: όχι γκρίνια, ναι στη βοήθεια από μικρούς και μεγάλους, και αφήνουμε τα πάντα όπως τα βρήκαμε.

Δεν είναι απαραίτητο όλοι να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες: Καθόλου δεν πειράζει αν, για παράδειγμα, κάποιος δεν ενδιαφέρεται να μας ακολουθήσει σε μια εκδρομή σε γειτονική παραλία, σε ένα μουσείο ή στα μπαράκια του νησιού. Είναι ωραίο η παρέα να μοιράζεται κοινές εμπειρίες, αλλά ακόμα καλύτερο να μη νιώσει κανένας πιεσμένος.

Οι μικρές χειρονομίες έχουν σημασία: Θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα αν, ας πούμε, πηγαίνοντας στο σουπερμάρκετ τηλεφωνήσουμε στους φίλους μας να τους ρωτήσουμε αν χρειάζονται κάτι. Ή αν ένα ζευγάρι θέλει να πάει σε ένα μουσείο και προσφερθούμε να προσέχουμε για λίγη ώρα το παιδί του. Ή αν έχει κάποιος γενέθλια και του κάνουμε έκπληξη με μια τούρτα, αντί να περιμένουμε από εκείνον να οργανώσει τα πάντα.

Επενδύουμε σε δραστηριότητες bonding: Ειδικά αν βρεθούν να συγκατοικούν φίλοι φίλων που δεν είχαν γνωριστεί μεταξύ τους πριν από τις διακοπές, μια χαλαρή βραδιά με κρασί και σνακ στη βεράντα ή με επιτραπέζια παιχνίδια θα βοηθήσει να δέσει η παρέα. Ιδανικά, φροντίζουμε να έχουμε συναντηθεί όλοι τουλάχιστον μία φορά προτού ξεκινήσουν οι κοινές μας διακοπές.

Ειδικά αν βρεθούν να συγκατοικούν φίλοι φίλων που δεν είχαν γνωριστεί μεταξύ τους πριν από τις διακοπές, μια χαλαρή βραδιά με κρασί και σνακ στη βεράντα ή με επιτραπέζια παιχνίδια θα βοηθήσει να δέσει η παρέα. Ιδανικά, φροντίζουμε να έχουμε συναντηθεί όλοι τουλάχιστον μία φορά προτού ξεκινήσουν οι κοινές μας διακοπές.

Σεβόμαστε τις ώρες κοινής ησυχίας: Σε κάθε παρέα κάποιος θα κοιμάται πιο νωρίς και άλλος (πολύ) πιο αργά. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουμε, σεβόμαστε εκείνους που ξεκουράζονται και αποσυρόμαστε, ακόμα και για μια σχετικά αθόρυβη δραστηριότητα, όσο το δυνατόν πιο μακριά από το υπνοδωμάτιό τους. Δεν προσπαθούμε ποτέ να τους επιβάλουμε το δικό μας ωράριο με επιχειρήματα όπως «διακοπές είμαστε, δεν πειράζει αν κοιμηθείς λίγο πιο αργά».

Ξεκαθαρίζουμε εκ των προτέρων τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας: Δεν θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Αν σκοπεύουμε να φέρουμε μαζί τον σκύλο μας, βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα μέλη της παρέας είναι σύμφωνα. Αν ακόμα και στις διακοπές ξυπνάμε στις επτά το πρωί, ζητάμε το υπνοδωμάτιο που είναι πιο κοντά στην κουζίνα, για να μην αναστατώνουμε όλο το σπίτι επειδή θέλουμε να ετοιμάσουμε πρωινό. Αν έχουμε συνηθίσει να αφήνουμε τα παπούτσια μας έξω από το σπίτι, το συζητάμε εκ των προτέρων με τους συγκατοίκους των διακοπών μας ώστε να βρούμε μια λύση με την οποία θα αισθάνονται όλοι άνετα.

Και τι κάνουμε αν είμαστε φιλοξενούμενοι; Αν δεν νοικιάσαμε όλοι μαζί ένα σπίτι αλλά είμαστε προσκεκλημένοι σε σπίτι φίλων, είναι σημαντικό να εκφράσουμε το «ευχαριστώ» μας με διαφορετικούς τρόπους – για παράδειγμα, με ένα δώρο, κάνοντάς τους το τραπέζι έξω και, φυσικά, συμμετέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερο στις υποχρεώσεις του νοικοκυριού.

 

Πώς θα μοιραστούμε με τους φίλους μας το ίδιο σπίτι στις διακοπές (χωρίς να καταστρέψουμε τη σχέση μας) appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.

Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ