Ξεκίνησε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, αξιολόγηση προσωπικού σιδηροδρόμων, ενίσχυση εποπτείας σιδηροδρομικού δικτύου, οργανωτική ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών και της εταιρείας Σιδηρόδρομοι Ελλάδος Μονοπρόσωπη Α.Ε. και άλλες διατάξεις».
Όπως σημείωσε ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, της κατάθεσης του νομοσχεδίου προηγήθηκε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ευρωπαϊκή αρχή σιδηροδρόμων (ERA), προσθέτοντας ότι (το νομοσχέδιο) θα γνωστοποιηθεί σε αυτές μετά την ψήφισή του.
Αναφερόμενος στην κατανομή αρμοδιοτήτων σε εθνικό επίπεδο, είπε ότι σε κάθε χώρα έχουμε:
– τον διαχειριστή υποδομής, που στην Ελλάδα είναι ο ΟΣΕ: «Σε κάθε χώρα έχουμε σιδηροδρομικές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα έχουμε τέσσερις τέτοιες, μεταξύ των οποίων και η Hellenic train. Κακώς κάποιοι νομίζουν ότι είναι η μοναδική. Δεν είναι η μοναδική, ούτε έχει προνόμιο αποκλειστικής χρήσης του σιδηροδρόμου. Ούτε σε επιβατικές, ούτε σε εμπορευματικές αμαξοστοιχίες».
– την εθνική αρχή ασφάλειας, που είναι η ΡΑΣ. Όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές αρχές, η ΡΑΣ έχει ρόλο στην ασφάλεια, ελεγκτικό ρόλο, κάνει πιστοποιήσεις και αδειοδοτήσεις.
– τον νομοθετικό βραχίονα, που είναι το αρμόδιο υπουργείο, και ο οποίος εξασφαλίζει και χρηματοδότησεις για να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, στο σιδηρόδρομο.
«Αυτή η κατανομή δεν είχε γίνει. Και ερχόμαστε εδώ (με το νομοσχέδιο) και την ρυθμίζουμε. Προφανώς σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ERA» παρατήρησε ο κ. Κυρανάκης και πρόσθεσε: Δεν ισχύει πως ό,τι ο ERA είναι πανάκεια. Σας υπενθυμίζω ότι ο ERA είχε δώσει πιστοποιητικό ασφαλείας στον ελληνικό σιδηρόδρομο το 2022. Και σας υπενθυμίζω επίσης, πως κάθε καινούργιο μέτρο που βάζουν τα κράτη-μέλη ως εθνικό κανόνα, το βλέπει καχύποπτα το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Π.χ., ότι στον κανόνα που ψηφίστηκε για τους δύο μηχανοδηγούς στις αμαξοστοιχίες υπερταχείας, σε διπλή γραμμή, ο ERA είπε όχι.
Το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, φέρνει μία σειρά από εθνικούς κανόνες που λειτουργούν, είτε ως συστήματα, είτε ως ανθρώπινες δικλείδες ασφαλείας, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ασφάλειας. «Θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει νωρίτερα; Ναι, θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα. Κι εσείς κι εμείς. Και φταίτε και εσείς και εμείς που δεν τα κάναμε νωρίτερα..»
Παράλληλα, ο κ. Κυρανάκης διευκρίνισε ότι «το έργο του προαστιακού Δυτικής Αττικής δεν απεντάσσεται, όπως ψευδώς αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του (βουλευτή του ΠΑΣΟΚ), κ. Π. Γερουλάνου. Εάν είναι έτσι, καλώς, αλλιώς θα επανέλθουμε με κοινοβουλευτικό έλεγχο, σχολίασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τάσος Νικολαΐδης.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής της ΝΔ, Λάκης Βασιλειάδης, είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μία εκ βάθρων μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, που στοχεύει να ανανεώσει σε βάθος την λειτουργία του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα. «Στόχος αυτής της βαθιάς μεταρρύθμισης είναι να αναβαθμίσουμε το σιδηρόδρομο με βάση τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Αλλά και να αυξήσουμε τα επίπεδα ασφάλειάς του, για να αποφύγουμε μία επανάληψη ενός τραγικού δυστυχήματος όπως τα Τέμπη. Η βασική φιλοσοφία του νόμου εδράζεται σε τρίπτυχο των αξιών «Πρόληψη – διαφάνεια- λογοδοσία» είπε ο κ. Βασιλειάδης.
Πλέγμα προτάσεων για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, που χαρακτηρίζονται από «επιστημονική γνώση, επάρκεια και αξιοκρατία», κατέθεσε στο πλαίσιο της ομιλίας του ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Νικολαΐδης, καλώντας την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην πρόταση του κόμματός του μέσα από την κατάλληλη θεσμική διαδικασία. Μιλώντας για το νομοσχέδιο, είπε ότι πρέπει να επαναλάβει ό,τι είχε πει σε προηγούμενο νομοσχέδιο: Δηλαδή ότι «απαιτείται η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για το σιδηρόδρομο, τα προβλήματα του οποίου δεν λύνονται με αποσπασματικά νομοσχέδια από την κυβέρνηση, τα οποία, μάλιστα, βρίσκονται σε αντίθετη λογική μεταξύ τους». Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, τα μόνα νέα δεδομένα είναι οι αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και κυρίως το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη, που έχει χαρακτηριστεί εθνικό ευαγγέλιο από την κυβέρνηση. Ποιες από τις μεγάλες αλλαγές του πορίσματος ενσωματώθηκαν στις ρυθμίσεις;» ρώτησε ο κ. Νικολαΐδης.
Για αναντιστοιχία ανάμεσα στις δεσμεύσεις και τις πράξεις της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλος. Είχατε δεσμευτεί στην Επιτροπή ότι θα καταθέτατε πρόταση για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής ασφάλειας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025, και αυτό έχει καταπατηθεί. «Δεν είναι γραφειοκρατική καθυστέρηση. Είναι παραβίαση επίσημης δέσμευσης, που εσείς, οικειοθελώς αναλάβατε ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών» είπε ο κ. Μεϊκόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιον, η κυβέρνηση έχει να απαντήσει, τόσο στην προειδοποιητική επιστολή της ΕΕ, όσο και στις συστάσεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Μας φέρετε ένα νομοσχέδιο «κουρελού», «για να ξεγελάσετε τον ελληνικό λαό ότι εργάζεστε για το καλύτερο πετώντας στην ουσία ‘φωτοβολίδες’», είπε ο κ. Μεϊκόπουλος, και ανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το υπερψηφίσει.
Ο αγορητής του ΚΚΕ, Κ. Μεταξάς, είπε ότι ο πυρήνας της στόχευσης του νομοσχεδίου είναι η περαιτέρω προώθηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των σιδηροδρόμων, ακολουθώντας τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση. «Κάτω από αυτό το πρίσμα αντιμετωπίζετε όλα τα ζητήματα, και πρώτα και κύρια τα ζητήματα της ασφάλειας» είπε ο κ. Μεταξάς και συνέχισε: «Είμαστε στον τρίτο χρόνο από το έγκλημα των Τεμπών, που θα περίμενε κανείς ότι κάπως θα είχατε αντιμετωπίσει τα ζητήματα ασφάλειας, αλλά εξακολουθούμε να καταγράφουμε ατυχήματα. Οι αιτίες που οδήγησαν στα Τέμπη είναι εδώ και παραμένουν».
Η αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, είπε ότι το σχέδιο νόμου δεν είναι τίποτε άλλο από μία συρραφή διοικητικών προσχημάτων, διατάξεων επικοινωνιακής διαχείρισης και ωμών εξυπηρετήσεων. Από το νομοσχέδιο λείπει το σχέδιο και το όραμα, αντίθετα φαίνεται να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, είπε η κα Αθανασίου, εκφράζοντας την «επιφύλαξή» της για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα της στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλ. Καζαμίας είπε ότι αντί ασφάλειας στο σιδηρόδρομο έχουμε μία «πολυνομία»: Το νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί σε άλλα τρία νομοσχέδια για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων που εισήγαγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ: τον ν. 4632/2019 (τον οποίον το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να διορθώσει) τον ν. 5014/2023 και τον ν. 5167/2024, τον νόμο του κ. Σταϊκούρα, και αυτός είναι ο τέταρτος συνεχής νόμος για το ίδιο θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Καζαμία, αυτό το νομοσχέδιο «αποκαλύπτει πόσο κακοί ήταν οι προηγούμενοι νόμοι, διότι τα 32 από τα 58 άρθρα του, δηλαδή το 60%, τα 3/5 του νομοσχεδίου, διορθώνουν παλαιότερους νόμους της ΝΔ».
Μεταξύ μιας νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης και ενός ρυθμισμένου καθεστώτος, εμείς τασσόμαστε ξεκάθαρα με το δεύτερο, είπε η αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, υπενθυμίζοντας ότι, μετά από πολλά ατυχήματα, η Βρετανία οδηγήθηκε σε επανακρατικοποίηση μεγάλων παρόχων σιδηροδρομικού έργου, φέρνοντάς τους ξανά στον έλεγχο του Δημοσίου. «Εσείς επιμένετε ακόμα και σήμερα στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που στηρίζεται στη πολυδιάσπαση, που γέννησε δυστυχήματα όπως και τα Τέμπη, και βεβαίως τη διατήρηση του ιδιώτη παρόχου «Hellenic Train», ενώ εμείς λέμε ότι δεν γίνεται να είμαστε η μόνη χώρα ευρωπαϊκά, που σε ό,τι αφορά την παροχή σιδηροδρομικού έργου, έχουμε το μονοπώλιο μόνο μιας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία βέβαια είναι κρατική, από μια άλλη χώρα».
Τη θέση της «Νίκης», να κλείσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι για την επιβατική κίνηση, και να επανέλθουν αφού ολοκληρωθεί το ETCS (European Train Control System), επανέλαβε ο αγορητής του κόμματος Ν. Βρεττός.
Η ανεξάρτητη βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατίας, Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι το νομοσχέδιο φαίνεται να επιχειρεί να διορθώσει τις διαρθρωτικές παθογένειες του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος, ιδιαίτερα στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ωστόσο, για να μην καταλήξει σε ένα ακόμα πλαίσιο χωρίς εφαρμογή, απαιτείται σαφής σχεδιασμός υλοποίησης, διασφάλιση ανεξαρτησίας των φορέων και διαφάνεια στην λογοδοσία και την αξιολόγηση. Πάνω από όλα όμως, απαιτείται κατανόηση της κατάστασης και κυρίως του ρόλου του σιδηροδρόμου στη χώρα μας, ρόλος που βεβαίως έχει απολεσθεί εδώ και χρόνια, είπε η κα Τζάκρη.
Δυόμισι χρόνια μετά τα Τέμπη, οποιαδήποτε παρέμβασή σας, σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο δόγμα σας, συνδυάζεται πάντα με ξεπούλημα υποδομών, χωρίς δημόσια λογοδοσία, είπε η ανεξάρτητη βουλευτής, μέλος του Κινήματος Δημοκρατίας, Γιώτα Πούλου: «Σχεδιάζετε με όρους υπερταμείου, με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, με διευθυντικά στελέχη από την αγορά χωρίς επαρκή εκπαιδευτικά και θεσμικά φίλτρα και ο νέος ΟΣΕ αποκόπτεται από κάθε έννοια δημόσιου ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας».
Τέλος η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Ελ. Καραγεωργοπούλου, είπε ότι το νομοσχέδιο «βαπτίζει» ως κανονικές και νόμιμες, παρελθούσες δαπάνες: Αποκλείετε τον έλεγχο από ορκωτό λογιστή, για δαπάνες που έγιναν και «τις ξεπλένετε με αυτό τον τρόπο, όπως ετοιμάζετε με αυτό το νομοσχέδιο που βιαστικά θα φέρετε στην ολομέλεια, να ξεπλύνετε με έναν παραπάνω τρόπο τις ευθύνες του υπόπτου για το απλό αδίκημα του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος, τον κ. Κ. Αχ. Καραμανλή».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: tanea.gr