Σε παρέμβασή του για την απαράδεκτη, πως χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, “τροπολογία Πλεύρη” η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το ελληνικό Σύνταγμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ψυχογιός, έθεσε “μερικά αμείλικτα ερωτήματα” προς τα κυβερνητικά έδρανα:
“Οι υλικές συνθήκες υποδοχής ξέρετε πολύ καλά ότι είναι υποχρέωση της χώρας από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Απόλυτη υποχρέωση, κύριε Πλεύρη. […] Οι υλικές συνθήκες υποδοχής είναι υποχρέωση της χώρας και αυτό πρέπει να το απαντήσετε κ. Γεραπετρίτη, εκπτώσεις σε τέτοιου είδους βασικές ανάγκες των ανθρώπων, των αιτούντων άσυλο είναι απαράδεκτες και δεν επιτρέπονται. Να πάρετε θέση για αυτό που είπε ο υπουργός σας, ότι θα μειωθούν και θα ελαχιστοποιηθούν οι υλικές συνθήκες υποδοχής.
“Δεύτερον, αφού επικαλείστε μέσα στην τροπολογία σας το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ. Μία από τις προϋποθέσεις λοιπόν, τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, είναι ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση συμβεί σε βασικά δικαιώματα και ελευθερίες θα πρέπει να είναι συμβατή με άλλες διεθνείς υποχρεώσεις του κράτους, δηλαδή να μην αντιβαίνει σε άλλες υποχρεώσεις του κράτους και της πολιτείας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν τέτοιες υποχρεώσεις που παραβιάζονται εδώ; Υπάρχει το βασικό άρθρο 33 της Σύμβασης της Γενεύης, η αρχή της μη επαναπροώθησης. Και θα εξηγήσω μετά πώς αυτό το πράγμα απολύτως τορπιλίζει τον πυρήνα της Γενεύης”.
“Έχουμε το άρθρο 18 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην αίτηση ασύλου. Έχουμε την πρόσφατη οδηγία του 2013, την 32, που Η οποιαδήποτε απόπειρα επιστροφής χωρίς καταγραφή συνιστά de facto push back. Παραβίαση του δικαιώματος στην ατομική εξέταση αιτήματος διεθνούς προστασίας. Και ξέρετε ότι αυτό είναι παράνομο και απαγορεύεται. Μόνος σας είπατε ότι πρέπει να υπάρχει εξατομικευμένη κρίση του ασύλου. Προφανώς όταν υπάρχουν από το Σουδάν πρόσφυγες -που είναι εκατομμύρια αυτή τη στιγμή και κινούνται εσωτερικά στο Σουδάν κυρίως ή σε χώρες της Βόρειας Αφρικής- υπάρχει το δικαίωμα να εξεταστεί η αίτησή τους ακριβώς για το δικαίωμα τους στο άσυλο και για το γεγονός ότι είναι σε εμπόλεμες ζώνες και υπάρχουν ένοπλες συρράξεις, αλλά και σε άλλους οι οποίοι δεν έχουν προσφυγικό προφίλ”.
Στη συνέχεια, ο Γ. Ψυχογιός εξήγησε γιατί με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί μια νομική αορατότητα (legal limbo), καθώς:
• Η αποκλειστική επίκληση της “παράνομης εισόδου” και της “προέλευσης από Β. Αφρική” καταργεί τη διάκριση μεταξύ προσώπων που διαφεύγουν διώξεων ή πολέμου (και δικαιούνται άσυλο) και προσώπων που μετακινούνται για άλλους λόγους.
• Καταργείται η εξατομικευμένη εξέταση, που αποτελεί θεμέλιο του προσφυγικού δικαίου.
Επίσης, παραβιάζεται το άρθρο 5 παρ. 2 του Συντάγματος (δικαίωμα δικαστικής προστασίας) και ελλοχεύει κίνδυνος αντισυνταγματικής διάκρισης λόγω γεωγραφικής καταγωγής (Αφρική).
“Η Λιβύη δεν θεωρείται ασφαλής χώρα και δεν υπάρχουν συμφωνίες επίσημες επανεισδοχής σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής. Πώς θα γίνει και πού θα γίνει η όποια επιστροφή; Ενώ το Σύνταγμα λέει ότι όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, το οποίο είναι αναγκαστικό δίκαιο, είναι υποχρέωση της χώρας και δεν μπορείτε εσείς να το διασύρετε έτσι και να εκθέτετε και τη χώρα. Διότι είναι όπλο για τη χώρα το διεθνές δίκαιο και το επικαλούμαστε απέναντι στη Λιβύη και στην Τουρκία που το παραβιάζουν”, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Πηγή: capital.gr