Ασράφ Χακίμι ή αλλιώς ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο…

YouTube thumbnail

Στο ποδόσφαιρο οι πρωταγωνιστές, αυτοί που «σημαδεύουν» οι προβολείς βρίσκονται από τη μέση και πάνω στο γήπεδο. Οι επιθετικοί, τα εξτρέμ, τα «10αρια» όπως λέγαμε παλιά τραβάνε την προσοχή. Το γκολ βλέπετε είναι αυτό που στο τέλος της ημέρας μετράει πάνω από όλα. Και πάντα επικρατεί όταν έρχεται η ώρα να… αναμετρηθεί με μια μεγάλη απόκρουση ενός τερματοφύλακα, ή μια βραδιά «αυτοκρατορική» ενός στόπερ ή ενός αμυντικού χαφ.

Υπάρχουν βεβαίως και οι εξαιρέσεις στην πορεία των χρόνων. Τι να πει κανείς για τον Ρομπέρτο Κάρλος ή τον Ντάνι Άλβες ή τον Μαρσέλο; Ξεκινούσαν από τα άκρα της άμυνας, είτε αριστερά είτε δεξιά και τους… έχανες. Μαζί «χανόταν» και η μπάλα.

Μήπως όμως είναι υπερβολή η σύγκριση που δειλά-δειλά επιχειρείται με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας; Μπορεί να μπει σε αυτή την κουβέντα και στην κορυφαία παρέα που αναφέραμε παραπάνω ο Ασράφ Χακίμι; Για αυτόν άλλωστε ο μεγάλος πρόλογος και η αναζήτηση του σωστού και του λάθους στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου.

YouTube thumbnail

Γιατί αν μη τι άλλο, όποιος παρακολουθεί την μπαλίτσα να κυλάει μέσα στο 2025 δεν μπορεί να μην έχει παρατηρήσει την πορεία του 26χρονου Μαδριλένου από το Μαρόκο. Αυτά που κάνει (και) φέτος ο Χακίμι είναι για… βιβλίο ή για να μιλάμε ποδοσφαιρικά; Για «Χρυσή μπάλα». Στην θαυμαστή Παρί Σεν Ζερμέν του Λουίς Ενρίκε ο Ασράφ Χακίμι βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε αυτούς που κάνουν την διαφορά. Ναι, η λογική λέει πως ο Ντεμπελέ που είναι επιθετικός και σκοράρει ή ο Βιτίνια από τον άξονα έχουν μαζί τους τις πιθανότητες εις βάρος του Χακίμι που όμως έχει ως «όπλο» το ότι δεν είναι απλά ένας δεξιός μπακ.

Αυτά που κάνει άλλωστε ειδικά φέτος ο διεθνής Μαροκινός άσος με χρηματιστηριακή αξία 80 εκατ. ευρώ δεν τα βλέπουμε εύκολα από άλλους ποδοσφαιριστές. Σίγουρα όσον αφορά την θέση του δεν υπάρχει καν ανταγωνισμός στον πλανήτη Γη. Πρώτος και καλύτερος με διαφορά όμως γιατί να μην είναι και συνολικά ο καλύτερος στον κόσμο; Μήπως άλλωστε μιλάμε απλά για ένα δεξί μπακ ή για έναν απόλυτα ολοκληρωμένο σύγχρονο παίκτη που ξεκινάει από την άμυνα και φτάνει στην αντίπαλη μικρή περιοχή; Ένας ποδοσφαιριστής που τρέχει ασταμάτητα, που έχει υψηλή τεχνική κατάρτιση, δύναμη και μυαλό στο παιχνίδι του και συν τοις άλλοις έχει και το γκολ.

Το κοντέρ έως τώρα στην σεζόν που ολοκληρώνεται για τον ίδιο και την Παρί Σεν Ζερμέν την Κυριακή με τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων γράφει 54 συμμετοχές, 11 γκολ και 16 ασίστ! Νούμερα που εκατοντάδες επιθετικοί στον πλανήτη θα ζήλευαν. Ένα φουλ μπακ με όλο το «πακέτο». Σέντρες, «μπούκες», ντρίμπλες. Φαντασία στο παιχνίδι του, αποτελεσματικότητα, πάσα και ρεαλισμό μαζί με απίστευτη ωριμότητα. Ένας ποδοσφαιριστής που τον χαζεύεις στο χορτάρι να «καλπάζει» και να ανεβοκατεβαίνει την δεξιά πλευρά.

Και αν προσέξεις ακόμη περισσότερο το παιχνίδι του, ειδικά στην σεζόν που ολοκληρώνεται την Κυριακή για την Παρί έχει γίνει ειδικός στο underlap και στην κίνηση προς τον άξονα. Μιλάμε για το απόλυτο «πολυεργαλείο» στα χέρια του Λουίς Ενρίκε, σε μια Παρί Σεν Ζερμέν βγαλμένη από το playstation που πάει εδώ και 5,5 μήνες «τρένο» σμπαραλιάζοντας κόσμο και κοσμάκη, όπως έκανε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ίντερ, όπως στον ημιτελικό του Παγκοσμίου με την Ρεάλ και νωρίτερα με την Μπάγερν.

Εκεί όπου ο Χακίμι έβγαλε την μαγική ασίστ στον Ντεμπελέ για το 2-0 «ξεγυμνώνοντας» την κλάση του και κάνοντας το δύσκολο να φαίνεται τόσο απλό. Ο Χακίμι που στην πορεία των χρόνων, και ειδικά στην τελευταία διετία στην Παρί έχει ανεβάσει στο υψηλότερο επίπεδο και τα αμυντικά του καθήκοντα αφήνοντας στην άκρη την ταμπέλα του μπακ που είναι εξπέρ στην επίθεση, μπαίνοντας στην κατηγορία του ολοκληρωμένου.


Ο Μαδριλένος Μαροκινός που «σπάει τα κοντέρ»

Η ιστορία του Ασράφ Χακίμι θα μπορούσε να είναι ταινία. Γεννημένος στην Μαδρίτη από Μαροκινούς γονείς που μετανάστευσαν για μια καλύτερη ζωή. Πλανόδιος πωλητής ο μπαμπάς, καθαρίστρια η μαμά ο Χακίμι μεγάλωσε στην φτώχεια όμως γρήγορα είδε πως το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει την απόλυτη σωτηρία για όλους. Και κάπως έτσι από την άσημη Κολονία Οφιγκέβι της Χετάφε βρέθηκε στις Ακαδημίες της Ρεάλ. Και από εκεί άρχισε το «παραμύθι» για μια καριέρα που μπορεί να μην εξελίχθηκε στην «βασίλισσα» που το βράδυ της Τετάρτης με την φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν την «διέλυσε» για να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων. Στην Ρεάλ πάντως ο Χακίμι έζησε τις πρώτες του μεγάλες στιγμές το 2016 και το 2017 στο Youth League φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά όπου έχασε από Παρί (3-1) και Μπενφίκα (4-2) αντίστοιχα.

Την σεζόν 2017-18 κατέγραψε 17 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα με 2 γκολ και 1 ασίστ όμως για κάποιο λόγο δεν έπεισε τους Μαδριλένους πως θα πρέπει να επενδύσουν πάνω του. Μεγάλο λάθος όπως αποδεικνύεται στην πράξη. Οι δύο χρονιές που ακολουθούν στην Ντόρτμουντ, ως δανεικός, φέρνουν εξαιρετικές επιδόσεις για τον Χακίμι, 28 συμμετοχές με 3 γκολ και 7 ασίστ το 2018-19 και 45 συμμετοχές, 9 γκολ και 10 ασίστ το 2019-20. Και πάλι όμως η Ρεάλ προτιμά τα 54 εκατ. ευρώ της Ίντερ και τον πουλάει για την κάνει ο Μαροκινός άσος 45 συμμετοχές με τους Μιλανέζους με 7 γκολ και 11 ασίστ! Και το αμέσως επόμενο καλοκαίρι να πληρώσει 60 εκατ. ευρώ η Παρί και να τον κάνει δικό της. Τα νούμερα που καταγράφει ο Χακίμι με τους Παριζιάνους ζαλίζουν. 41 συμμετοχές, 4 γκολ, 6 ασίστ το 2021-22, 39 συμμετοχές, 5 γκολ, 6 ασίστ την επομένη, 40 συμμετοχές, 5 γκολ και 7 ασίστ το 2023-24 και φέτος έχει βάλει ήδη 11 γκολ με 16 ασίστ σε 54 ματς στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του και της ιστορίας της Παρί Σεν Ζερμέν που ετοιμάζεται να τα πάρει όλα!

Μιλάμε άλλωστε για ένα δεξί μπακ που έχει στην καριέρα του, σε 353 συμμετοχές, 50 γκολ και 74 ασίστ! Μιλάμε δηλαδή για τον απόλυτο παίκτη που όταν ξεπετάχθηκε και μπήκε στην διαδικασία εθνικής ομάδας άφησε στην άκρη την πανίσχυρη Ισπανία για την χώρα των γονιών του, το Μαρόκο που ένοιωθε το σπίτι του. «Υπήρχαν επαφές, πήγα να δοκιμασθώ και στην εθνική Ισπανίας, με τον Ντε λα Φουέντε. Πέρασα μερικές ημέρες εκεί και είδα ότι δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για εμένα, δεν ένιωθα σαν στο σπίτι μου. Δεν οφειλόταν σε κάτι συγκεκριμένο, αλλά λόγω αυτού που ένιωθα, γιατί δεν ήταν αυτό που είχα μάθει και ζούσα στο σπίτι, δηλαδή την αραβική κουλτούρα, το γεγονός ότι είμαι Μαροκινός. Ήθελα να είμαι εδώ», είχε δηλώσει στην ισπανική «Marca» ο Χακίμι λίγο πριν την μεγάλη βραδιά (έως την επόμενη καθώς έφτασε στα ημιτελικά) του Μαρόκου όταν στο Μουντιάλ είχε αποκλείσει την Ισπανία παίρνοντας το εισιτήρια στα προημιτελικά. Μια πρόκριση στα πέναλτι, με τον Ασράφ Χακίμι να πετυχαίνει το νικητήριο. Ένας Μαδριλένος…

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ