Χτυπημένο αρκουδάκι από πυροβόλο όπλο εντόπισαν κάτοικοι στο χωριό Ποριά της Καστοριάς σύμφωνα με ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ”.
Άμεσα ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Καστοριάς και κτηνίατρος της περιοχής. Κατά την προσέγγιση του μικρού ζώου από τον κτηνίατρο και τα στελέχη του Δασαρχείου διαπιστώθηκε πως το ζώο έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στην δεξιά του ωμοπλάτη.
Διαμπερές τραύμα
Παρά τις προσπάθειες του κτηνιάτρου να περιθάλψει το άτυχο ζώο, λίγη ώρα αφότου μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο, κατέληξε. Επρόκειτο για αρσενικό αρκουδάκι έξι περίπου μηνών και 10,5 κιλών.
Από την νεκροτομή που ακολούθησε διαπιστώθηκε πως έφερε και τραύμα εξόδου της σφαίρας στην αριστερή του ωμοπλάτη, κάτι που δείχνει πως δέχθηκε ευθεία βολή από πολύ κοντινή απόσταση.
Πρόκειται για την τρίτη αρκούδα που εντοπίζεται νεκρή τους τελευταίους τρεις μήνες στην Π.Ε. Καστοριάς.
Η ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Καλλιστώ”
«Σε μια αποτρόπαια και παράνομη πράξη προχώρησε άγνωστος στο χωριό Ποριά της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Κάτοικος της περιοχής εντόπισε το πρωί της Παρασκευής 11 Ιουλίου 2025 ένα χτυπημένο αρκουδάκι, σε άσχημη κατάσταση. Άμεσα ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Καστοριάς και κτηνίατρος της περιοχής. Κατά την προσέγγιση του μικρού ζώου από τον κτηνίατρο και τα στελέχη του Δασαρχείου διαπιστώθηκε πως το ζώο έφερε τραύμα από πυροβόλο όπλο στην δεξιά του ωμοπλάτη. Παρά τις προσπάθειες του κτηνιάτρου να περιθάλψει το άτυχο ζώο, λίγη ώρα αφότου μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο, κατέληξε.
Επρόκειτο για αρσενικό αρκουδάκι έξι περίπου μηνών και 10,5 κιλών. Από την νεκροτομή που ακολούθησε διαπιστώθηκε πως έφερε και τραύμα εξόδου της σφαίρας στην αριστερή του ωμοπλάτη, κάτι που δείχνει πως δέχθηκε ευθεία βολή από πολύ κοντινή απόσταση. Πρόκειται για την τρίτη αρκούδα που εντοπίζεται νεκρή τους τελευταίους τρεις μήνες στην Π.Ε. Καστοριάς.
Η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας είναι μια παράνομη πράξη, η οποία διώκεται ποινικά. Η λαθροθηρία εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα και απειλεί, διαχρονικά, προστατευόμενα από τη νομοθεσία είδη, όπως η αρκούδα. Η αρκούδα στην Ελλάδα είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (2009), η αρκούδα ταξινομείται στα Κινδυνεύοντα Είδη.
Τα αυξημένα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς τους τελευταίους μήνες απαιτούν συντονισμένη δράση από τις αρμόδιες Αρχές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παράνομη και απάνθρωπη πράξη της θανάτωσης αρκούδων.
Οι πολίτες που διαπιστώνουν την παρουσία αρκούδας κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε ανθρώπινη δραστηριότητα καλούνται να ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές, όπως το Δασαρχείο ή την Αστυνομία, και εφόσον απαιτείται θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο που προβλέπεται για τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης.
Υπενθυμίζεται πως η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις προσεγγίσεις αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς, ενώ έχει συμμετάσχει σε πρόσφατη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων της περιοχής, όπου μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχειριστικών δράσεων και παρεμβάσεων, εξειδικεύοντας στην περιοχή τα διαχειριστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καφέ Αρκούδα. Οι διαχειριστικές δράσεις και παρεμβάσεις πρέπει να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, που μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει το ΥΠΕΝ.
Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό θανάτωσης μιας μικρής αρκούδας μόλις έξι μηνών τονίζουμε την ανάγκη άμεσης και συνεπούς εφαρμογής από την Πολιτεία ενός συγκροτημένου σχεδίου δράσης στην Π.Ε. Καστοριάς, για την προστασία τόσο της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, όσο και του αυστηρά προστατευόμενου είδους της αρκούδας.
Για το σκοπό αυτό, επείγουσας και ζωτικής σημασίας είναι να βρεθεί τρόπος στελέχωσης περισσότερης της μίας Ομάδων Άμεσης Επέμβασης, πρωτίστως με προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να γίνει εφικτή η αποτελεσματική διαχείριση ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων αρκούδας-ανθρώπου στην περιοχή. Το προσωπικό αυτό, πρέπει να απασχολείται αποκλειστικά με τις παρεμβάσεις των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των εποχιακών εξάρσεων του φαινομένου. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, που μπορεί να συμμετέχει με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό στις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης.
Πιθανή αποτυχία της Πολιτείας στην άμεση ικανοποίηση αυτών των αναγκών, θέτει σε κίνδυνο ζωές ζώων, αλλά και ανθρώπων!»
Πηγή: in.gr