Ένας ψευδής ισχυρισμός μίας αποκλειστικής νοσοκόμας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» όπου πέθανε , τον Οκτώβριο του 2023 , το δεύτερο παιδί της Ειρήνης Μουρτζούκου είναι ίσως μία από τις πιο σημαντικές όσο κι άγνωστες παραμέτρους –την οποία αποκαλύπτει το in – στο επονομαζόμενο «θρίλερ της Αμαλιάδας» .
Πρόκειται για μια παραπλανητική αναφορά που δεν επέτρεψε, κατά ένα μεγάλο μέρος, να γίνει από τότε αντιληπτή η εγκληματική δράση της Ειρήνης Μουρτζούκου και να συλληφθεί πρiν από 20 μήνες.
Κι η οποία στην συνέχεια τον Αύγουστο του 2024 φέρεται να σκότωσε ανενόχλητη ένα ακόμη παιδί- τον 15 μηνών Παναγιωτάκη – κι η σύλληψή της καθυστέρησε περίπου έναν χρόνο ακόμη.
Ένα μοιραίο λάθος που οδήγησε σε λάθος εκτιμήσεις αρμόδιους ιατρούς, αστυνομικούς κι όχι μόνο-πέρα από τις υπόλοιπες προφανείς ευθύνες που υπάρχουν – και το οποίο έγινε αντιληπτό από την πρόσφατη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της Αμαλιάδας .
Κι όπου στο πλαίσιο της οποία ελήφθησαν δεκάδες καταθέσεις από ιατρούς , νοσηλευτές κι ιδιώτες που σχετίζονται με τον θάνατο του δεύτερου μωρού της 25χρονης στις 17 Οκτωβρίου 2023 στο εν λόγω νοσοκομείο μετά από πολυήμερη νοσηλεία.
Σε κατάσταση επιτήρησης
Όταν άρχισε η νοσηλεία – στο «Αγία Σοφία» – του μωρού της Ειρήνης Μουρτζούκου με ιστορικό επιληπτικών κρίσεων οι γιατροί του νοσοκομείου επειδή είδαν από τον φάκελο της στο πλαίσιο του γονιδιακού ελέγχου ότι είχαν αποβιώσει το 2014 η αδελφή της 25χρονης και το 2022 το πρώτο της παιδί , είχαν αποφασίσει να την θέσουν σε κατάσταση επιτήρησης.
Κι αυτό με το προηγούμενο της υπόθεσης της 41χρονης μητέρας Ρουλας Π. που είχε σκοτώσει με κεταμίνη την εννιά χρονών Τζωρτζίνα στο «Αγλαία Κυριακού».
Ετσι λοιπόν είχαν βάλει τη μητέρα σε θάλαμο δίπλα από το γραφείο νοσηλευτών –ιατρών , είχαν βγάλει κουρτίνες που μείωναν την ορατότητα στο εσωτερικό δωματίου , είχαν δώσει εντολές να υπάρχει επίβλεψη από το νοσηλευτικό κι ιατρικό προσωπικό. Όμως συμπληρωματικά είχαν φροντίσει να υπάρχει πάντα στο διπλανό κρεβάτι του ίδιου θαλάμου μία αποκλειστική νοσοκόμα που φρόντιζε νοσηλευόμενο παιδί κι η οποία όμως είχε διαρκείς εντολές να επιτηρεί την 25χρονη μητέρα.
Όμως όταν συνέβη το μοιραίο βράδυ η δολοφονία του μωρού η προαναφερόμενη αποκλειστική νοσοκόμα η οποία βρισκόταν στον ίδιο θάλαμο του «Αγία Σοφία» με εντολές να παρακολουθεί την μητέρα , όταν αργότερα ρωτήθηκε επίμονα από τους ιατρούς αν αντελήφθη οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση της μητέρας του μωρού τους διαβεβαίωνε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν είδε να κάνει οποιαδήποτε τέτοιου είδους περίεργη ενέργεια της νεαρής μητέρας».
Η ψευδής αναφορά της νοσοκόμας
Αυτή η ψευδής αναφορά της αποκλειστικής νοσοκόμας – ίσως γιατί δεν επιτηρούσε σωστά την μητέρα όπως της είχε υποδειχθεί- σε συνδυασμό με το γεγονός κι ότι κανείς νοσηλευτής ή ιατρός που ήταν απασχολημένοι και με άλλους ασθενείς δεν αντελήφθησαν το παραμικρό , οδήγησαν τους υπευθύνους του νοσοκομείου στην λανθασμένη εντύπωση ότι «η 25χρονη δεν είχε καμιά σχέση με τον θάνατο του παιδιού της»!
Κι αυτό με τον συνυπολογισμό ότι το παιδί εμφανιζόταν να είχε πάθει προ του θανάτου του τουλάχιστον 4-5 «επιληπτικές κρίσεις» , είχαν γίνει απαραίτητες εξετάσεις κλπ. Ετσι φέρεται να δόθηκε η εντύπωση ότι υπέστη καρδιακό επεισόδιο μη αναστρέψιμο.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες όταν ξεκίνησε η πρώτη άμεση τότε αστυνομική έρευνα μικρού βεληνεκούς από τοπικό αστυνομικό τμήμα για τον θάνατο του δεύτερου παιδιού στο «Αγία Σοφία» κι υπήρχαν τότε αρκετές αναφορές σε ΜΜΕ για ενδεχόμενο νέας «υπόθεσης Πάτρας» οι ιατροί του εν λόγω κρατικού νοσοκομείου δεν εξέφραζαν σχετικές υπόνοιες , όπως αντιθέτως είχε συμβεί το 2022 με τους συναδέλφους τους στο «Αγλαία Κυριακού».
Ο φάκελος έκλεισε μετά από πόρισμα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών που απέδιδε τον θάνατο του δεύτερου παιδιού της Ε. Μουρτζούκου «σε παθολογικά αίτια με ιστορικό επιληπτικών κρίσεων».
Ο ιατροδικαστής που υπέγραψε το σχετικό έγγραφο φέρεται να ανέφερε ότι είδε ορισμένα ύποπτα δείγματα υποξίας , σε συνδυασμό και με το προηγούμενο του θανάτου του άλλου της παιδιού. Όμως προσμέτρησε τελικώς τον ιατρικό φάκελο του παιδιού όπου μνημονεύονταν περιστατικά επιληπτικών κρίσεων.
Όμως κυρίως φέρεται να αποδέχθηκε τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από σημαντικούς γιατρούς (σ.σ με βάση κυρίως τις αναφορές της αποκλειστικής νοσοκόμας) ότι η μητέρα ήταν υπό επιτήρηση κι αποκλείεται να έβλαψε το παιδί της. Ακόμη υπήρξε επίκληση κάποιων κοινών ευρημάτων στον γονιδιακό έλεγχο στην μητέρα και στο πρώτο δολοφονηθέν μωρό , που ασφαλώς είχαν εξαιρετικά περιορισμένη σημασία. Κι έτσι η υπόθεση του εν λόγω θανάτου «έκλεισε» με αυτόν τον τρόπο.
Όταν όμως προ μερικών μηνών ξεκίνησε η συνολική έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση κι άρχισε να εξετάζεται – με τουλάχιστον 15-20 καταθέσεις του προσωπικού του «Αγία Σοφία» – τι συνέβη με τον θάνατο εκεί του δεύτερου μωρού της Ειρήνης Μουρτζούκου, υπήρξε η αποκάλυψη του μοιραίου ψεύδους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προαναφερόμενη αποκλειστική νοσοκόμα που εντοπίσθηκε από τους αστυνομικούς, όταν ρωτήθηκε αρχικά προφορικά επανέλαβε τα περί «μη ύποπτης κίνησης της Ειρήνης Μουρτζούκου». Όμως στην πορεία της εξέτασης της και της γραπτής κατάθεσης της αποκάλυψε στους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών ότι «δεν ήταν αυτή η αλήθεια, δεν είχε δει τι συνέβη γιατί είχε κοιμηθεί και ξύπνησε όταν άρχισε να γίνεται φασαρία για τον θάνατο του παιδιού».
Σε ένα ψέμα που ίσως κι η ίδια να μην γνώριζε ότι είχε ολέθριες συνέπειες , αφού –μαζί βεβαίως και με άλλες παρανοήσεις – φαίνεται να δημιούργησαν την στρεβλή εικόνα στους υπευθύνους του νοσοκομείου για πολλούς μήνες ότι δεν είχε υπάρξει εγκληματική ενέργεια .
Ετσι δεν είχε υπάρξει ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις , ενώ κι αυτή εσφαλμένη εντύπωση πιθανόν συνέβαλε και στο εσφαλμένο ιατροδικαστικό πόρισμα περί «παθολογικών αιτίων».
Ακόμη και σε ερωτήσεις που υπήρχαν από ΜΜΕ μέχρι και προσφάτως σχεδόν απέκλειαν να συνέβη το έγκλημα μέσα στο νοσοκομείο.
Σημειώνεται ότι σε πόρισμα που κατέθεσε προ μερικών εβδομάδων ένας έμπειρος νευρολόγος ιατρός που εξέτασε το σχετικό φάκελο απέκλεισε το ενδεχόμενο το άτυχο κορίτσι να είχε νευρολογικά προβλήματα κι ανέφερε ότι ο θάνατος ίσως δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Πηγή: in.gr