Ζεσταίνεστε περισσότερο από ό,τι παλιά; Ίσως έχει να κάνει με τα φάρμακα που παίρνετε

Ζεσταίνεστε περισσότερο από ό,τι παλιά; Ίσως έχει να κάνει με τα φάρμακα που παίρνετε

Αν αισθανόμαστε ότι πλέον δυσκολευόμαστε ακόμα περισσότερο να ανεχτούμε τη ζέστη, μπορεί να μην έχει να κάνει μόνο με την κλιματική αλλαγή αλλά και με τη φαρμακευτική αγωγή που ίσως παίρνουμε. Για παράδειγμα, οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) -μια μεγάλη κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που χορηγείται για την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης– ανάμεσα στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές τους μπορεί να έχουν τη δυσκολία του σώματος να προσαρμοστεί στις υψηλές θερμοκρασίες.

«Είναι γνωστό ότι τα SSRIs προκαλούν αυξημένη εφίδρωση σε κάποιους ανθρώπους – αν και όχι σε όλους» λέει ο Gerard Sanacora, καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ, στην Washington Post. «Αυτοί διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης, ιδιαίτερα στις πιο θερμές μέρες». Μια μελέτη του 2005 υποστηρίζει αυτή την άποψη, καθώς δείχνει αύξηση της εφίδρωσης έως και κατά 20% μετά τη λήψη των SSRIs.

Ειδικότερα, τα συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν τη λειτουργία του υποθαλάμου, μιας περιοχής του εγκεφάλου και με θερμορυθμιστικές ιδιότητες, όπως εξηγεί η ψυχίατρος Christine M. Crawford. Το αποτέλεσμα είναι ο χρήστης τους «να νιώθει ότι ζεσταίνεται περισσότερο». Μπορεί ακόμα και να υποφέρει από νυχτερινές εφιδρώσεις, ένα σύμπτωμα που έχει συνδεθεί κατά κανόνα με την εμμηνόπαυση.

Δεν είναι όμως μόνο τα αντικαταθλιπτικά που κάνουν πιο ανυπόφορη τη ζέστη, αλλά και άλλες φαρμακευτικές ουσίες, όπως οι βήτα-αναστολείς (που χορηγούνται σε καρδιαγγειακές ασθένειες), τα αντιισταμινικά (κατά των αλλεργιών), ακόμα και εξαιρετικά κοινά παυσίπονα όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη.

Τι κάνουμε;

Η λύση δεν είναι να σταματήσουμε να παίρνουμε τα φάρμακα που μας έχει χορηγήσει ο γιατρός, ή τουλάχιστον όχι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Μάλιστα αν διακόψουμε απότομα τα SSRIs οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ανοχή μας στις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι συμβουλές που δίνουν, εναλλακτικά, είναι οι εξής:

Συζητάμε με τον γιατρό μας. Μπορεί να μας προτείνει μια εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή.

Περιορίζουμε όσο το δυνατόν την έκθεσή μας σε υψηλές θερμοκρασίες. Ειδικά αν αυτές συνοδεύονται από υψηλή υγρασία, καθώς περιορίζει την εφίδρωση και, άρα, την ικανότητα του σώματός μας να ανταπεξέλθει στη ζέστη.

Ενυδατωνόμαστε καλά. Το ζητούμενο είναι τα ούρα μας να έχουν ανοιχτό χρώμα: αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες υγρών.

Προτιμάμε ρούχα από φυσικά υλικά. Σε αντίθεση με τα συνθετικά, επιτρέπουν στο σώμα μας να αναπνέει και να δροσίζεται.

Αναζητάμε επιπλέον λύσεις για να δροσιζόμαστε. Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς και μη κλιματιζόμενους χώρους, μπορούμε για παράδειγμα να επενδύσουμε σε έναν ανεμιστήρα λαιμού.

Δίνουμε προσοχή σε συμπτώματα ηλίασης, ίσως ακόμα και θερμοπληξίας. Όπως είναι η ζαλάδα, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η μειωμένη ούρηση. Αν συνοδεύονται από πνευματική σύγχυση, υπερβολική εφίδρωση και πολύ ζεστό δέρμα, αναζητάμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια, ακόμα και να οδηγήσει στον θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Διατηρούμε δροσερό το περιβάλλον όπου κοιμόμαστε. Ιδιαίτερα αν είμαστε ευάλωτοι σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα του κλιματισμού, τουλάχιστον επενδύουμε σε έναν ανεμιστήρα και σε σεντόνια και πιτζάμες από φυσικά υλικά (τα λινά είναι προτιμότερα ακόμα και από τα βαμβακερά).

 

Ζεσταίνεστε περισσότερο από ό,τι παλιά; Ίσως έχει να κάνει με τα φάρμακα που παίρνετε appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.

Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ