Στην εξέλιξη των πυρκαγιών στη χώρα, στο μεταναστευτικό και στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης σε συνέντευξή του την Πέμπτη στην ΕΡΤ.
Σχετικά με τις ενεργές πυρκαγιές στο Κιλκίς, στον Ωρωπό και στη Θάσο, ο υφυπουργός σημείωσε τις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους, ωστόσο τόνισε ότι “ο μηχανισμός ανταποκρίνεται” και διέκρινε “τον καλό συντονισμό μεταξύ της πολιτικής προστασίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης”. Ερωτηθείς για την προετοιμασία της πολιτείας πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο κ. Κοντογεώργης, ανέφερε ότι “φέτος, η χώρα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων, 18.500, ενώ έχει ενισχυθεί με σύγχρονα μέσα επιτήρησης. Πολλές φωτιές έχουν εντοπιστεί στην αρχή τους μέσω drones και έχουν αντιμετωπιστεί αμέσως. Επομένως, υπάρχει μία καλή προετοιμασία”. Εντούτοις, ο υφυπουργός κάλεσε για επαγρύπνηση και προσοχή από όλους, καθώς “βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με τις συνθήκες να είναι δύσκολες”.
Στη συνέχεια, ερωτηθείς για την κυβερνητική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και την κριτική που αυτή δέχεται από την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός σημείωσε ότι “η χώρα μας, ύστερα από μία καταστροφική διαχείριση του μεταναστευτικού την περίοδο 2015-2019 σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, η οποία συνετέλεσε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και δημιούργησε καταστάσεις στη χώρα μας όπως η Ειδομένη και η Μόρια, απέδειξε ότι μπορεί να υπάρχει μία δίκαιη, αλλά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα”.
Ακολούθως, τόνισε τη “στιβαρή αποτρεπτική δυνατότητα” της χώρας, καθώς “το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ένα διαρκές ζήτημα, αλλά και γεωγραφικά μετακινούμενο”, αναφερόμενος στην “υβριδική απειλή το 2020 στον Έβρο” και την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας διάδρομος τόσο στον Έβρο όσο και στο Βορειοανατολικό και Νότιο Αιγαίο, η οποία απετράπη.
“Υπάρχει μία νέα προσπάθεια να εγκατασταθεί ένας νέος διάδρομος από τη Λιβύη. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, σε εξαιρετικές συνθήκες, είναι να προστατεύσουμε την ασφάλεια της χώρας”.
Διευκρίνισε ότι το μέτρο που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου “αφορά τις ροές με πλωτά μέσα από τη Βόρεια Αφρική,” ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτραπεί η προσπάθεια των διακινητών να ορίσουν εκείνοι που θα διακινούνται οι άνθρωποι και να επιτευχθεί η ασφάλεια της χώρα, δίνοντας ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα αποτροπής. Αναφέρθηκε στον ενισχυμένο ρόλο επιτήρησης που έχει το Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή και τη συνεργασία που υπάρχει με το Λιμενικό Σώμα, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, και ενίσχυσή της, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, που έχουν δεχθεί μεταναστευτικές ροές.
Τέλος, αναφερόμενος στην κίνηση του Χαφτάρ, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι “αυτή, αφορούσε το σύνολο της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”. Τόνισε ότι “πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι [με τη Λιβύη]. Όμως, εμείς, μέχρι να δούμε πώς θα κινηθεί και η Λιβυκή πλευρά, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην χώρα μας θα πρέπει να γίνουν αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν, για να μην αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν”.
Όσον αφορά στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υφυπουργός σημείωσε ότι “η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί με τη δέουσα σοβαρότητα και θεσμικότητα στην Βουλή”, ύστερα από την κατάθεση της πρότασης της αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε ότι “χρειάζεται μία δικαιοσύνη στον αγροτικό κόσμο. Η κυβέρνηση δίνει σημασία στα θέματα πολιτικής που αφορούν τον αγροτικό κόσμο. Ταυτόχρονα, βρίσκεται στο στάδιο της ανάκτησης των παρανόμως χορηγηθεισών επιδοτήσεων, με τους σχετικούς ελέγχους να έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που θα εργαστούν εντατικά και μέσα στο καλοκαίρι για να έχουμε αποτελέσματα”.
Πηγή: capital.gr