Προτάσεις για την ανασυγκρότηση της βιοτεχνίας με έμφαση στη 2η ευκαιρία, τη ρευστότητα και την τεχνική εκπαίδευση περιέχει το υπόμνημα που κατέθεσε η Διοικητική Επιτροπή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Δαμίγο, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων, που στοχεύει στη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών βιοτεχνικών επιχειρήσεων, όπου πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το επιμελητήριο το 97,4% των επιχειρήσεων στη χώρα, είναι μικρές ή πολύ μικρές, απασχολώντας το 87% του συνόλου των εργαζομένων. Παρ’ όλα αυτά, ο δευτερογενής τομέας -κυρίως η βιοτεχνική και βιομηχανική μεταποίηση– έχει υποχωρήσει σημαντικά, συμμετέχοντας μόλις με 8% στο ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αγγίζει το 16%.
Πέντε στρατηγικοί άξονες παρέμβασης
Το ΒΕΑ προτείνει μια σειρά άμεσων και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων, δομημένων σε πέντε στρατηγικούς άξονες:
1.Καθιέρωση 2ης Ευκαιρίας για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες
Η ανάγκη για έναν λειτουργικό και δίκαιο μηχανισμό επανένταξης των επιχειρηματιών που πτώχευσαν χωρίς δόλο, είναι καθοριστική. Το ΒΕΑ ζητά ριζική αναμόρφωση του πλαισίου, ώστε όσοι αποτυγχάνουν τίμια, να έχουν τη δυνατότητα επανεκκίνησης, χωρίς τα εμπόδια και τα στίγματα που σήμερα συνοδεύουν μια πτώχευση.
2. Διασφάλιση εισροών για την παραγωγή
Το επιμελητήριο επισημαίνει την ανάγκη στρατηγικών πολιτικών, για την εξασφάλιση πρώτων υλών, τη στήριξη ενεργειακής επάρκειας μέσω επιδότησης κόστους και πράσινων τεχνολογιών και την ενίσχυση της διατροφικής αυτάρκειας μέσω δράσεων για την αγροδιατροφική αλυσίδα και την τόνωση των τοπικών οικονομιών.
3. Χρηματοδοτικά εργαλεία και ρευστότητα
Η έλλειψη ρευστότητας, σύμφωνα με όλες τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, παραμένει βασικό πρόβλημα. Το ΒΕΑ προτείνει τη θεσμοθέτηση διαφοροποιημένων χρηματοδοτικών εργαλείων, την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με εγγυήσεις, τη δημιουργία σταθερού επενδυτικού πλαισίου και τον καλύτερο συντονισμό των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μηχανισμών.
4. Αναπτυξιακή υποστήριξη
Στο υπόμνημα τονίζεται η ανάγκη για ενεργές πολιτικές, που θα διευκολύνουν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την καινοτομία, την ποιότητα, την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες μικρών επιχειρήσεων. Προτείνονται επίσης, ειδικά φορολογικά κίνητρα και σταθερό θεσμικό περιβάλλον.
5. Ανθρώπινο δυναμικό και τεχνική εκπαίδευση
Το ΒΕΑ αναδεικνύει ως κρίσιμο, το πρόβλημα έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού. Προτείνει τη θεσμική συμμετοχή των επιμελητηρίων στην κατάρτιση, την ενίσχυση της σύνδεσης σπουδών με την αγορά εργασίας και την επιδότηση της πρακτικής άσκησης σπουδαστών, με στόχο τη μόνιμη απασχόληση.
Νέα πρωτοβουλία: Θεσμική αδειοδότηση βιοτεχνικών επαγγελμάτων
Σημαντικό τμήμα του υπομνήματος, αφορά στη νέα πρωτοβουλία του ΒΕΑ και της ΓΣΕΒΕΕ για τη θεσμοθέτηση διαδικασίας αδειοδότησης των βιοτεχνικών και χειροτεχνικών επαγγελμάτων. Το σχετικό σχέδιο νόμου, προβλέπει τη χορήγηση επαγγελματικών αδειών από τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια, με βάση τίτλους σπουδών, εμπειρία και αξιολόγηση, τη δημιουργία «Εθνικού Μητρώου Επαγγελματικών Αδειών» και την ίδρυση Επιτροπής Βιοτεχνικών Επαγγελμάτων στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΒΕΑ Κωνσταντίνος Δαμίγος, ανέφερε πως «με αίσθημα ευθύνης και γνώμονα το συμφέρον των μελών μας, καταθέτουμε σήμερα ένα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και πλήρως τεκμηριωμένο πλαίσιο προτάσεων προς την Πολιτεία. Η βιοτεχνία δεν είναι παρελθόν. Είναι το υγιές κύτταρο της οικονομίας, που μπορεί να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το ΒΕΑ θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και προσήλωση στην ενίσχυση της εγχώριας επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας».
Πηγή: ot.gr