Σε σταυροδρόμι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Σε σταυροδρόμι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ

Πληθαίνουν οι συζητήσεις για τον πιθανό διάδοχο του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) με τουλάχιστον τρία ονόματα να πέφτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο την ώρα που η FED βρίσκεται σε σημαντική καμπή καθώς ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, εν μέσω διαφωνιών στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας και πιέσεων για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από τον ίδιο των πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η θητεία του Πάουελ λήγει το Μάιο του 2026 και ο ίδιος δεν δείχνει διατεθειμένος να αποχωρήσει νωρίτερα παρά τις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου. Τα βασικά ονόματα που ακούγονται αυτό το διάστημα για τη διαδοχή του είναι τουλάχιστον τρία.

Πρόκειται για το σημερινό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ. Επίσης δύο Ρεπουμπλικάνοι με το ίδιο πρώτο όνομα διεκδικούν τη θέση του επόμενου προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο ένας τώρα ανέρχεται στην κορυφή της λίστας πιθανών υποψηφίων ενώ ο άλλος αντιμετωπίζει σκεπτικισμό από τους συμμάχους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ο Κέβιν Χάσετ, ένας από τους στενότερους οικονομικούς συμβούλους του Τραμπ, αναδεικνύεται σε σοβαρό υποψήφιο για τη θέση του επόμενου προέδρου της Fed, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal. Η άνοδος του Χάσετ απειλεί τον άλλο Κέβιν, τον Κέβιν Γουόρς, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της FED και προηγούμενο φαβορί για τη θέση. Άτομα κοντά στον πρόεδρο όμως ανησυχούν ότι ο Γουόρς, ο οποίος δεν ανήκει στον στενό κύκλο του Τραμπ, δεν θα είναι υπέρμαχος χαμηλότερων επιτοκίων.

Η ανεξαρτησία της FED

Οι πιέσεις του Τραμπ προς τον Πάουελ για τα επιτόκια έχουν αρχίσει να δημιουργούν ανησυχία στις αγορές για το κατά πόσο ένας νέος πρόεδρος της FED θα είναι απολύτως ανεξάρτητος στη χάραξη νομισματικής πολιτικής και κατά πόσο θα επηρεάζεται από το Λευκό Οίκο. Την ώρα που το έργο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι ήδη πολύ απαιτητικό από μόνο του, ο επόμενος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας αντιμετωπίζει ένα επιπλέον βάρος: ζητήματα αξιοπιστίας τώρα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τις προσπάθειες να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική, σχολίαζε το CNBC.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Όποιος και αν είναι ο διάδοχος του Πάουελ κινδυνεύει να χαρακτηριστεί από τις αγορές ως πρόσωπο που θα βρίσκεται στη θέση απλώς για να εκτελεί τις εντολές του Τραμπ σχετικά με τα επιτόκια, παρεμβάσεις που μπορεί να παραβιάζουν την ανεξαρτησία της FED. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δημιουργήθηκε με πράξη του Κογκρέσου το 1913. Από το 1977 έχει ως βασική εντολή την ενίσχυση της απασχόλησης σε μέγιστο βαθμό και τη διασφάλιση των σταθερών τιμών. Στην πράξη η ανεξαρτησία της FED σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να καθορίζει τα επιτόκια χωρίς παρέμβαση από το Κογκρέσο ή τον Λευκό Οίκο, ακόμη και αν οι πολιτικοί είναι δυσαρεστημένοι με την πολιτική της Fed και το λένε δημόσια –όπως ο Τραμπ.

Το Κογκρέσο θα μπορούσε να αλλάξει τον νόμο για τη λειτουργία της τράπεζας, αλλά κανένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση της εντολής ή της διακυβέρνησης της FED δεν έχει πάει πολύ μακριά όλα αυτά τα χρόνια, σχολίαζε το Ινστιτούτο Brookings. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μέλη του Κογκρέσου γενικά αναγνωρίζουν ότι εάν τα ίδια ή ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρεθούν σε θέση να επηρεάσουν άμεσα τον καθορισμό των επιτοκίων, τότε το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι ο ακόμη πιο υψηλός πληθωρισμός.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ