Ρώμη: Τι συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση στην Ουκρανία

Ρώμη: Τι συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση στην Ουκρανία

Την πλήρη στήριξη στην Ουκρανία επιβεβαίωσε η Συμμαχία των Προθύμων από τη Ρώμη, όπου πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά τον πόλεμο. Εκτός των αποφάσεων για στρατιωτική βοήθεια και οικονομική στήριξη, αποφασίστηκε ότι η Συμμαχία των Προθύμων θα αποκτήσει μόνιμη έδρα στο Παρίσι.

Η διάσκεψη, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιήθηκε καθώς αυξάνονται οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία και η στρατιωτική πίεση προς το Κίεβο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Στη Ρώμη έδωσαν το «παρών» πολλοί ηγέτες χωρών-συμμάχων της Ουκρανίας, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κιρ Στάρμερ παρακολούθησαν τη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, καθώς βρίσκονται στο Λονδίνο. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, για πρώτη φορά, εκπρόσωποι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, και του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Τι συμφωνήθηκε

Η Συμμαχία των Προθύμων για την Ουκρανία συμφώνησε σε ορισμένα βασικά βήματα για την ανοικοδόμηση της χώρας, μετά την κατάπαυση πυρός, αλλά και ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς τη Ρωσία, για τη λήξη του πολέμου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Πιο συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε:

Η δημιουργία ενός πολυεθνικού επιχειρησιακού αρχηγείου της Συμμαχίας που θα έχει την έδρα του στο Παρίσι. Η έδρα ανά 12 μήνες θα εναλλάσσεται εκ περιτροπής με το Λονδίνο.

Σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, η νέα δύναμη του συνασπισμού αναμένεται να βοηθήσει στην αναγέννηση και ανασύσταση των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας. Επίσης, στην ασφάλεια των ουρανών της Ουκρανίας με αεροσκάφη του συνασπισμού που θα παρέχουν εναέρια αστυνόμευση και στην υποστήριξη ασφαλέστερων θαλασσών, ιδίως στη Μαύρη Θάλασσα.

Στη δήλωση που εκδόθηκε, αναφέρεται επίσης ότι οι ηγέτες «συμφώνησαν επίσης ότι η προτεραιότητά τους πρέπει να είναι η εστίαση στην άμεση άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στις αδιάκοπες ρωσικές επιθέσεις σε κρίσιμες εθνικές υποδομές και πολίτες».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Στάρμερ: Να στηρίξουμε την Ουκρανία

Στις δηλώσεις του μετά τη σύνοδο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, είπε ότι η συμμαχία «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα εντείνουμε την υποστήριξή μας για να διατηρήσουμε την Ουκρανία στη μάχη. Αλλά και θα αυξήσουμε την πίεση στον Πούτιν μέσω αυστηρών κυρώσεων και διασφαλίζοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας διαθέτουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται για να υπερασπιστούν την επικράτειά τους».

Και πρόσθεσε: «Ενώ ο Πούτιν γυρίζει την πλάτη στην ειρήνη, εμείς συγκεντρώνουμε περισσότερη υποστήριξη για την Ουκρανία αυτή τη στιγμή για να υπερασπιστεί τον λαό της και να αναγκάσει τον Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Μακρόν: Επιμένουμε σταθερά

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, επαίνεσε τις συμφωνίες της συμμαχίας για την Ουκρανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι Βρετανία και Γαλλία δεν υπαναχωρούν στην αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Είπε ότι «ολοκληρώνεται το το 18ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ και οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να επιβάλουν και περαιτέρω κυρώσεις».

Όσον αφορά όσα συμφωνήθηκαν στη Ρώμη, είπε ότι θα επιτρέψουν «να διατηρήσουμε την εκεχειρία [όταν έρθει] και να της δώσουμε αξιοπιστία στον αέρα και στη θάλασσα».

«Επιθυμούμε επίσης να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας ενάντια στον ρωσικό σκιώδη στόλο και τον αγώνα του ενάντια στην αποφυγή κυρώσεων», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Θετικά μηνύματα από ΗΠΑ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος της διάσκεψης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι το Κίεβο «λαμβάνει θετικά μηνύματα για την επανέναρξη της στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ουκρανία έλαβε «ένα χρονοδιάγραμμα και λεπτομέρειες για τις προμήθειες όπλων» από τις ΗΠΑ.

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει για δύο πυραυλικά συστήματα Patriot και η Νορβηγία για ένα. Επίσης, είπε ότι και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν όταν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το κόστος και τις λεπτομέρειες για το τι χρειάζεται.

Όσον αφορά τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, είπε ότι βασίζεται στην ηγεσία των ΗΠΑ να εφαρμόσει «σκληρά» μέτρα για να διαταράξει την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει τις επιθέσεις.

Πόσο θα κοστίσει η ανοικοδόμηση

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, υποστήριξε ότι η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, θα κοστίσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μια χρονική περίοδο 14 ετών.

Μιλώντας στη σύνοδο διαδικτυακά, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας είπε ότι το Κίεβο εξετάζει τη δημιουργία δύο ταμείων, συνολικού ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το ένα ταμείο θα διαχειρίζεται το Κίεβο και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί στο εξωτερικό ύψος 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το δεύτερο -ύψους 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων- θα χρηματοδοτείται από ιδιώτες επενδυτές.

Ο Ντένις Σμιχάλ κάλεσε τους συμμάχους της χώρας να διαθέσουν πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν το έλλειμμα στον ουκρανικό προϋπολογισμό για τα έτη 2026 και 2027. Είπε ότι, υπό συνθήκες ειρήνης και χωρίς να περιλαμβάνεται η κατασκευή όπλων, η συντήρηση του ουκρανικού στρατού κοστίζει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η Ουκρανία βασίζεται στο ότι το 50% αυτού του ποσού θα προέλθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ