Πυρηνικά όπλα: Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν να συντονίσουν τη χρήση των στρατηγικών μέσων τους

Πυρηνικά όπλα: Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν να συντονίσουν τη χρήση των στρατηγικών μέσων τους

Η Βρετανία και η Γαλλία δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά σε συντονισμό για τα πυρηνικά όπλα που διαθέτουν, διότι όπως επισήμαναν Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ θα ανταποκριθούν από κοινού για να προστατεύσουν την Ευρώπη από οποιαδήποτε «ακραία απειλή».

Η ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου έγινε κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο. Στόχος της συνεργασίας, όπως επισήμαναν, είναι να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη απειλή από τη Ρωσία, δημιουργώντας μια γαλλο-βρετανική «ομπρέλα».

Η απόφαση έρχεται επίσης την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αμφισβητήσει τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για συλλογική άμυνα στην ήπειρο. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και άλλων χωρών, πλην Βρετανίας και Γαλλίας, να επεκτείνουν την πυρηνική τους ομπρέλα. Η Γερμανία είναι μία από αυτές.

Ανεξάρτητα, αλλά συντονιζόμενα πυρηνικά όπλα

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Γαλλία σημαίνει πως «για πρώτη φορά τα αντίστοιχα αποτρεπτικά μέσα και των δύο χωρών είναι ανεξάρτητα αλλά μπορούν να συντονιστούν».

«Δεν υπάρχει ακραία απειλή για την Ευρώπη που να μην προκαλεί απάντηση και από τα δύο έθνη», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε αντίπαλος που απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα της Βρετανίας ή της Γαλλίας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τη δύναμη των πυρηνικών δυνάμεων και των δύο εθνών».

Μήνυμα σε φίλους και εχθρούς

Από την άλλη πλευρά της Μάγχης, η γαλλική κυβέρνηση μιλά για «μήνυμα τόσο προς τους συμμάχους όσο και προς τους αντιπάλους μας». Σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας, η συμφωνία θέσπισε μια «αλληλεγγύη μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Βρετανία είναι μέλος της ομάδας πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και δεσμεύει το οπλοστάσιό του στην άμυνα της συμμαχίας ασφαλείας. Η Γαλλία, από την πλευρά της, διατηρεί με σθένος την ανεξάρτητη, κυρίαρχη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.

Μακρόν: «Οι δύο χώρες μας έχουν ειδική ευθύνη για την ασφάλεια της ηπείρου»

Το Παρίσι δεν συμμετέχει στη συμφωνία του ΝΑΤΟ για την κατανομή των πυρηνικών όπλων, βάσει της οποίας οι ΗΠΑ σταθμεύουν τα όπλα τους στην Ευρώπη και επιτρέπουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να τα μεταφέρουν σε μαχητικά αεροσκάφη.

Μιλώντας την Τρίτη στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν «ειδική ευθύνη» για την ασφάλεια της Ευρώπης.

«Υπάρχει η προσδοκία στην Ευρώπη ότι, αντιμέτωπες με αναθεωρητικούς γείτονες, οι δύο χώρες μας έχουν ειδική ευθύνη για την ασφάλεια της ηπείρου», είπε. «Και είναι καιρός να την διατυπώσουμε».

Τα πυρηνικά του Λονδίνου

Η πυρηνική ισχύς της Βρετανίας, σύμφωνα με τους Financial Times, αποτελείται από πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια, οι οποίοι αποκτώνται από τις ΗΠΑ, αλλά μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την προσθήκη της χρήσης πυρηνικών όπλων από αέρος, πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35A που θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα αμερικανικής κατασκευής.

Τι έχει η Γαλλία

Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας είναι εξ ολοκλήρου εγχώρια. Είναι κεφαλές εκτοξεύονται από υποβρύχια αλλά και άλλες που μπορούν να μεταφερθούν από αεροσκάφη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει διατηρήσει το γαλλικό πυρηνικό δόγμα, ότι τα «ζωτικά συμφέροντά» της -οι παράγοντες που καθορίζουν τη χρήση πυρηνικών όπλων- έχουν «ευρωπαϊκή διάσταση».

Βρετανία και Γαλλία, πριν συμφωνήσουν για τα πυρηνικά όπλα, έχουν κάνει και άλλη συμφωνία αμοιβαίας αποτροπής. Ήδη από το 1995, υπέγραψαν τη «Δήλωση Τσέκερς» (από το Τσέκερς όπου βρίσκεται η βρετανική εξοχική κατοικία των πρωθυπουργών της χώρας), σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσαν να φανταστούν μια κατάσταση στην οποία «τα ζωτικά συμφέροντα οποιασδήποτε από τις δύο χώρες μας… θα μπορούσαν να απειληθούν χωρίς να απειληθούν και τα ζωτικά συμφέροντα της άλλης».

Τι λένε οι ειδικοί

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Γαλλίας-Βρετανίας σχολίασε η Καμίλ Γκραντ, πρώην ανώτερη αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, η οποία εργάζεται τώρα στο think tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, μίλησε για ουσιαστική αλλαγή στο πυρηνικό δόγμα και των δύο χωρών. Πρόκειται, είπε στους Financial Times, για αλλαγή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στενότερο επιχειρησιακό συντονισμό, όπως στις περιπολίες υποβρυχίων.

«Είναι μια αρκετά ισχυρή δήλωση της γαλλο-βρετανικής δέσμευσης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», είπε η Καμίλ Γκραντ. «Αυτό είναι επίσης σημαντικό, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν και οι δύο συγκριτικά μικρά πυρηνικά οπλοστάσια, γεγονός που καθιστά τον συντονισμό επιθυμητό».

Από την πλευρά του, ο Λόρενς Φρίντμαν, ομότιμος καθηγητής πολεμικών σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Από όσο γνωρίζω, οι Γάλλοι δεν έχουν παραδεχτεί ποτέ δημόσια ότι συντονίζουν τις πυρηνικές τους δυνατότητες με οποιονδήποτε άλλον, οπότε αυτό από μόνο του αποτελεί μια αρκετά σημαντική εξέλιξη».

Εκτίμησε ότι πιθανή συνεργασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον συντονισμό των ανακαινίσεων των πυρηνικών υποβρυχίων με τρόπο ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στη θάλασσα ανά πάσα στιγμή.

Αμυντικό σύμφωνο

Εκτός από τις ανακοινώσεις για τα πυρηνικά όπλα, Βρετανία και η Γαλλία θα υπογράψουν τη «Διακήρυξη Lancaster House 2.0». Ουσιαστικά είναι η ενημέρωση ενός ευρέος φάσματος αμυντικού συμφώνου από το 2010.

Η διακήρυξη περιλαμβάνει σχέδια για την κατασκευή μιας νέας γενιάς πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που τελικά θα αντικαταστήσουν τους Storm Shadow/Scalp που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί στα χέρια της Ουκρανίας. Επίσης, την επέκταση μιας κοινής γαλλο-βρετανικής εκστρατευτικής δύναμης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν επίσης από κοινού πυραύλους αέρος-αέρος επόμενης γενιάς, όπλα μικροκυμάτων υψηλής τεχνολογίας και παρεμβολείς για την κατάρριψη drones και πυραύλων. Επίσης ότι θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση των συγχρονισμένων δυνατοτήτων κρούσης.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ