Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι η Ελβετία παραβίασε το δικαίωμα της Νοτιοαφρικανής αθλήτριας σε δίκαιη δίκη, αλλά απέρριψε τους ισχυρισμούς περί παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και διάκρισης
Συγκεκριμένα, Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα:
Μια μερική δικαίωση για την Κάστερ Σεμένια, τη Νοτιοαφρικανή δις Ολυμπιονίκη των 800 μέτρων, ήρθε από τη Μεγάλη Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελβετία παραβίασε το δικαίωμα της αθλήτριας σε δίκαιη δίκη, αναφορικά με την προσφυγή της κατά των κανονισμών που της επιβλήθηκαν λόγω του υπερανδρογονισμού της. Ωστόσο, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Σεμένια ότι υπήρξε παραβίαση της ιδιωτικής της ζωής και διάκριση εις βάρος της.
Η Σεμένια, η οποία δεν συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες από το 2018 λόγω της άρνησής της να μειώσει τα επίπεδα τεστοστερόνης της μέσω ορμονικής αγωγής, είχε αναφέρει πως αναγκάστηκε να επιλέξει ανάμεσα στη διατήρηση της προσωπικής της ακεραιότητας και αξιοπρέπειας και στον αποκλεισμό της από τον αθλητισμό, ή στη συμμόρφωση με μια επιβλαβή και αχρείαστη “διορθωτική” θεραπεία. Η ίδια είχε δηλώσει ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα ήταν καθοριστική όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για όλες τις νέες γυναίκες που αρνούνται να απογυμνωθούν από την ανθρώπινη τους υπόσταση και να υποστούν διακρίσεις.
Από το 2018, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) απαιτεί από τις αθλήτριες με Διαφορετική Ανάπτυξη Φύλου (DSD), οι οποίες παράγουν περισσότερη τεστοστερόνη από τα «φυσιολογικά» για γυναίκες επίπεδα, να υποβάλλονται σε ορμονική αγωγή ώστε να συμμετέχουν σε αγωνίσματα από 400 μέχρι 1.500 μέτρα. Οι κανονισμοί αυτοί, που θεωρούνται ότι στοχεύουν προσωπικά τη Σεμένια, επικυρώθηκαν το 2019 από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (TAS) και στη συνέχεια από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας για λόγους «ισότητας στον ανταγωνισμό».
Το ΕΔΑΔ είχε ήδη το 2023 αναγνωρίσει ότι η Σεμένια υπέστη διακρίσεις και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της από την παγκόσμια ομοσπονδία. Ωστόσο, η τελική απόφαση της Μεγάλης Επιτροπής, μετά από προσφυγή της Ελβετίας, περιορίζεται μόνο στην παραβίαση του δικαιώματος της σε αποτελεσματική έννομη προστασία.
Η υπόθεση αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον αθλητισμό και ανοίγει νέες συζητήσεις για τα όρια της ισότητας και της ρύθμισης του φύλου στις διεθνείς διοργανώσεις. Μέχρι την επόμενη…
Πηγή: in.gr