Περιοχές που θα υποδεχθούν «μπόνους» δόμησης, εκείνες που θα ενταχθούν στο σχέδιο πόλης καθώς και αλλαγές στις χρήσεις γης προσδιορίζονται στο επικρατέστερο σενάριο της μελέτης για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) της Κηφισιάς το οποίο παρουσιάστηκε χθες. Ειδικότερα, για την πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης τα επόμενα χρόνια οι μελετητές προτείνουν τρεις περιοχές, περιφερειακά του Κέντρου της, όπου θα μπορεί να εφαρμόζεται αυξημένος συντελεστής δόμησης έως 10% ως κίνητρο για δημιουργία κτιρίων ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης.
«Μπόνους» και συντελεστής δόμησης
Ειδικότερα, τα ευεργετήματα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για έξτρα δόμηση προτείνεται να εφαρμοστούν στα άκρα της περιφερειακής ενότητας Κηφισιάς. Προσδιορίζονται τρεις περιοχές, η πρώτη στη σχετικά αδόμητη έκταση κατά μήκος της οδού Καλυφτάκη, η δεύτερη στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός της περιοχής των εργατικών κατοικιών και η τρίτη σε ένα τμήμα στα νότια της πόλης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τοπικοί φορείς της Κηφισιάς ήταν από τους πρώτους – μαζί με εκείνους του Αλίμου και της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης – που αντέδρασαν δυναμικά προσφεύγοντας στα δικαστήρια κατά την ανέγερσης τεράστιων κτιρίων που είχαν ξεκινήσει να ανεγείρονται στο οικιστικό ιστό του Δήμου Κηφισιά με σχεδόν διπλάσια δόμηση και κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα πριν τον ΝΟΚ κτίρια. Η συντριπτική παρουσία χαμηλών κτιρίων στην Κηφισιά επιβεβαιώνει την κυριαρχία μονοκατοικιών και χαμηλής δόμησης, ενισχύοντας την εικόνα μιας περιοχής με οριζόντια ανάπτυξη και έμφαση στην ποιότητα ζωής και τον ιδιωτικό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου το 93,5% των κτιρίων έχουν έως δύο ορόφους.
Εντάξεις στο σχέδιο πόλης
Σχετικά με τις επεκτάσεις της πόλης, οι μελετητές προτείνουν μικρής κλίμακας εντάξεις στο σχέδιο. Το επικρατέστερο σενάριο που προκρίνεται περιλαμβάνει επεκτάσεις των ορίων στην Πολιτεία ώστε να περιλάβει ένα οικοδομικό τετράγωνο, στην περιοχή Αδάμες-Γράμμος-Φοίνιξ για ένταξη εντός αυτής έξι οικοδομικών τετραγώνων, στην Άνω Κηφισιά για ένταξη ενός οικοδομικού τετραγώνου.
Επίσης, προτείνεται τροποποίηση των ορίων περιοχής που βρίσκεται ανάμεσε σε ΒΙ.ΠΑ και Πανόραμα – Καλυφτάκι με στόχο την ανακατάταξη συγκεκριμένης έκτασης, η οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή με το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Ακόμη, στα όρια Άνω Κηφισιάς – Κεφαλάρι προτείνεται επέκταση για να συμπεριληφθούν εντός αυτών οι προτεινόμενες προς ένταξη στο σχέδιο περιοχές.
Σταθεροί οι συντελεστές δόμησης
Όσον αφορά στους συντελεστές δόμησης σε όλη την Κηφισιά, το προτεινόμενο ΤΠΣ δεν προτείνει αλλαγές αλλά διατήρηση όσων ισχύουν σήμερα (από 0,4 στο Κεφαλάρι έως 0,7 στα Αλώνια). Οι περισσότερες νέες οικοδομικές άδειες σε εντός σχεδίου περιοχές της Κηφισιάς εκδόθηκαν στις περιοχές Φάρου–Κέντρου (14,6%) και Νέας Κηφισιάς – Αγ. Άννας – Πλ. Ιλισίων (13,9%) ενώ ακολουθούν το Κεφαλάρι (11,2%), η Πολιτεία (10,1%) και η Κάτω Κηφισιά (9,6%). Οι λιγότερες νέες οικοδομικές άδειες καταγράφονται στο Πανόραμα–Καλυφτάκη, την Άνω Κηφισιά και τις Αδάμες.
Γενικότερα, η κατανομή των κτιρίων ανά περίοδο κατασκευής δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα στην Κηφισιά σημειώθηκε τις δεκαετίες 1971–1980 (15,86%) και 2001–2005 (15,81%), υποδεικνύοντας δύο κύματα έντονης αστικής ανάπτυξης. Ακολουθούν οι περίοδοι 1981–1985 (12,25%), 1961–1970 (11,39%) και 1986–1990 (11,15%). Από το 2006 κι έπειτα, η ανοικοδόμηση μειώνεται αισθητά (6,18%), ενώ τα υπό κατασκευή κτίρια αποτελούν μόλις το 2,45%.
Οι παλαιότερες κατασκευές πριν το 1945 αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% του συνόλου, γεγονός που καταδεικνύει περιορισμένο ιστορικό κτιριακό απόθεμα. Γι΄ αυτό, μεταξύ άλλων, προτείνεται εκπόνηση μελέτης ανάδειξης και διασύνδεσης των αξιόλογων κτισμάτων που βρίσκονται εκτός των ορίων του παραδοσιακού κέντρου της Κηφισιάς προκειμένου να ενισχυθεί η ανάδειξη και ένταξη διατηρητέων κτισμάτων σε ενιαίο πολιτιστικό σύνολο. Συνολικά, το κτιριακό απόθεμα της περιοχής αντικατοπτρίζει έντονη μεταπολεμική και πρόσφατη οικιστική ανάπτυξη, με σαφή επιβράδυνση τα τελευταία χρόνια.
Αλλαγή χρήσεων γης
Για τις χρήσεις γης προτείνεται αλλαγή από αμιγούς κατοικίας σε γενικής κατοικίας σε τμήματα επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, επί της οδού Τατοΐου και επί της Λεωφόρου Κηφισίας, μεταξύ των δύο υφιστάμενων, από το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Πολεοδομικών Κέντρων. Έτσι σε αυτές θα επιτρέπονται εμπορικά καταστήματα, γραφεία, υπηρεσίες, εστιατόρια, καφετέριες κλπ. χρήσεις οι οποίες έως τώρα έπαιρναν «πράσινο φως» κατά παρέκκλιση.
Είναι αξιοσημείωτο ότι με το Σενάριο Ήπιας Παρέμβασης που προκρίνεται επιχειρείται με επεμβάσεις στον τοπικό σχεδιασμό χωρίς έντονη παρεμβατικότητα να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις προκειμένου να είναι σύμφωνος με τις κατευθύνσεις του υπερκείμενου σχεδιασμού και ειδικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας.
Συγκεντρώσεις αυθαιρέτων
Η υψηλού βιοτικού επιπέδου περιοχή (η Κηφισιά συγκεντρώνει το 17,4% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος του Βόρειου Τομέα Αθηνών) συγκεντρώνει και πολλές αυθαιρεσίες. Η ανάλυση των στοιχείων από τους μελετητές κατέδειξε ότι οι περισσότερες δηλώσεις αυθαίρετων κατασκευών εντοπίζονται στις περιοχές Νέας Κηφισιάς– Αγ. Άννας – Πλ. Ιλισίων (14,55%), Φάρου – Κέντρου (13,31%) και Κάτω Κηφισιάς (12,37%), ενώ ακολουθούν το Κεφαλάρι, το Στροφύλι, η Αγ. Κυριακή και τα Αλώνια. Μάλιστα, 274 δηλώσεις αυθαιρέτων καταγράφονται εντός ζωνών προστασίας.
Πηγή: ot.gr