Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μάικλ Ο’Φλάχερτι, αναφορικά με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την ελληνική κυβέρνηση και αφορά την αναστολή της καταγραφής αιτήσεων ασύλου για άτομα που φτάνουν δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, καθώς και την αναγκαστική επιστροφή τους –χωρίς προηγούμενη καταγραφή– στη χώρα καταγωγής ή προέλευσης.
“Καλώ τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου να απορρίψουν την τροπολογία αυτή, η οποία θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων σε χώρες όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βασανιστήρια ή άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους Πρόσφυγες, καθώς και άλλα διεθνή κείμενα, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.
Ο κ. Ο’Φλάχερτι αναφέρθηκε και σε πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα οποία περιλαμβάνουν τη σύλληψη και κράτηση όλων των ατόμων που αφορά η τροπολογία. Όπως υπογράμμισε, “εάν εφαρμοστούν, τα μέτρα αυτά θα εγείρουν περαιτέρω ζητήματα συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις, στοχεύει με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά της Κρήτης και της Γαύδου, λόγω της αύξησης των αφίξεων ατόμων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα το 2025.
“Αναγνωρίζω ότι η αύξηση των αφίξεων στη Γαύδο και την Κρήτη τους τελευταίους έξι μήνες έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, όπως είχα τονίσει και κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο, η ανθρωπιστική κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμη, εάν είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως το ζήτημα της έλλειψης υποδομών υποδοχής”, σημείωσε ο Επίτροπος.
Και κατέληξε: “Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα πρέπει να σέβονται τα εφαρμοστέα διεθνή νομικά κείμενα. Με άλλα λόγια, οι αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων ατόμων, την ατομική και ουσιαστική αξιολόγηση των αναγκών προστασίας τους, και την πρόσβαση σε πραγματικά μέτρα διεθνούς προστασίας για όσους το δικαιούνται”.
Πηγή: capital.gr