Του Τάσου Δασόπουλου
Πολλά είναι τα σενάρια για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης της ΕΕ με τις ΗΠΑ για το θέμα των δασμών που ανακίνησε μετά την εκλογή του ο Πρόεδρος Τραμπ είτε υπάρξει συμφωνία σήμερα ή τις επόμενες μέρες είτε όχι.
Από την αρχή της διαπραγμάτευσης, οι ΗΠΑ έχει επιβάλει ένα προσωρινό δασμό 10% στα ευρωπαϊκά προϊόντα και 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο Ιδανικά, η ΕΕ θέλει την άρση του συνόλου των δασμών και τη συνέχιση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, με τις συνθήκες που ίσχυαν προς της εκλογής Τραμπ, κάτι, που είναι δύσκολο έως αδύνατο.
Με την πρόοδο που υπήρξε όλους τους προηγούμενους μήνες, οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί στους δασμούς στην αεροπορική βιομηχανία και ειδικότερα, στα αεροπλάνα και τα ανταλλακτικά της Airbus και τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η μάχη για την εξαίρεση των αλκοολούχων ποτών από τους δασμούς, έχει μάλλον χαθεί αφού οι ΗΠΑ, θα πρέπει να υποστηρίξουν τις δικές τους εταιρίες.
Παρόλο που η προκαταρκτική συμφωνία, η οποία θα αναμένεται να κλείσει σήμερα ή τις επόμενες μέρες, για να οριστικοποιηθεί μέχρι και την 1η Αυγούστου, μπορεί να έχουν πολλές εκδοχές, υπάρχει ένα σενάριο που θέλει την ΕΕ να πετυχαίνει ελάχιστους δασμούς για τα προϊόντα της, αναμένοντας και ήπιες συνέπειες για την τις εξαγωγικές οικονομίες της ΕΕ.
Το κακό σενάριο, είναι να υπάρχει ρήξη μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, με την Αμερική να επιβάλλει ψηλούς δασμούς σε όλα ανεξαιρέτως τα ευρωπαϊκά προϊόντα και την ΕΕ, να απαντά με ίσους ανταποδοτικούς δασμούς, για τα αμερικανικά προϊόντα. Το δεύτερο σενάριο είναι σαφές, ότι θα έχει βαριές συνέπειες για τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης και κατ επέκταση, την Ελλάδα.
Οι συνέπειες για την Ελλάδα
Είναι γνωστό πλέον, ότι οι άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι από περιορισμένες, έως και μηδενικές. Ειδικά αν, με τη βοήθεια και της ομογένειας, βασικά εξαγωγικά προϊόντα όπως η φέτα, οι ελιές και το ελαιόλαδο, εξαιρεθούν από τους δασμούς ως προϊόντα που δεν παράγονται στις ΗΠΑ.
Σε έκθεση της η Τράπεζα της Ελλάδας, επισημαίνει ότι η επιβολή δασμών, θα μειώσει την παραγωγή των εξαγωγικών προϊόντων και άρα θα μειώσει το ΑΕΠ. Σε μια άλλη προσέγγιση, η συνεχιζόμενη μείωση των εξαγωγών, μπορεί να μειώσει τα εισοδήματα και τελικά την ιδιωτική κατανάλωση , η οποία “παράγει” περίπου το 70% του ΑΕΠ
Σε μια προσπάθεια να ποσοτικοποιήσει τις έμμεσες συνέπειες που θα έρθουν κυρίως από την περαιτέρω επιβράδυνση της ΕΕ , η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αναλύει τις επιπτώσεις . με βάση το ήπιο και το δυσμενές σενάριο και παρατηρεί ότι
-Το πραγματικό ΑΕΠ στο δυσμενές σενάριο μειώνεται αθροιστικά κατά 0,5 %., ενώ στο ήπιο αυξάνεται κατά 0,3 %.
– Η ιδιωτική κατανάλωση στο δυσμενές σενάριο μειώνεται αθροιστικά κατά 0,7 %., ενώ στο ήπιο αυξάνεται κατά 0,5 %.
– Οι ιδιωτικές επενδύσεις στο δυσμενές σενάριο μειώνονται αθροιστικά κατά 4,5 %., ενώ στο ήπιο αυξάνονται κατά 2,2% .
– Η απασχόληση στο δυσμενές σενάριο μειώνεται αθροιστικά κατά 0,4 %., ενώ στο ήπιο αυξάνεται κατά 0,2
-Το ισοζύγιο αγαθών (εξαγωγές μείον εισαγωγές) στο δυσμενές σενάριο βελτιώνεται αθροιστικά κατά 0,3 %., ενώ στο ήπιο επιδεινώνεται κατά 0,3 %. Η βελτίωση του ισοζυγίου οφείλεται στη σημαντική μείωση των εισαγωγών, λόγω χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης και ειδικότερα των επενδύσεων.
– Ο πληθωρισμός βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στο δυσμενές σενάριο μειώνεται αθροιστικά κατά 0,3 %., ενώ στο ήπιο αυξάνεται κατά 0,1%
Πηγή: capital.gr