Συγκλονιστικό βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου αντάρτες Χούθι εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά του φορτηγού πλοίου Magic Seas, ελληνικών συμφερόντων. Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα καταγράφει με ανατριχιαστική λεπτομέρεια τη στιγμή της επίθεσης, αποτυπώνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αυξανόμενη απειλή για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.
Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα, όταν το πλοίο δέχθηκε συντονισμένη επίθεση από οκτώ ταχύπλοα σκάφη με ενόπλους, οι οποίοι εκτόξευσαν τουλάχιστον 20 αντιαρματικές ρουκέτες RPG, καθώς και από τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs).
Η ομάδα ασφαλείας του πλοίου κατάφερε να εξουδετερώσει δύο από τα USVs, όμως τα υπόλοιπα δύο προσέκρουσαν στο πλοίο. Ακολούθησαν τρεις εκτοξεύσεις αντιπλοϊκών πυραύλων, εκ των οποίων οι δύο έπληξαν το Magic Seas, προκαλώντας σοβαρές ζημιές που οδήγησαν στη βύθισή του.
مشاهد نوعية وزعها الإعلام الحربي اليمني تظهر لحظات استهداف وإغراق السفينة “ماجيك سيز” في البحر الأحمر التي انتهكت الشركة المالكة لها قرار القوات المسلحة اليمنية حظر دخول السفن إلى موانئ فلسطين المحتلة#ثابتون_مع_غزة #يمن_الواثقين_بالله pic.twitter.com/TjqmJ7uad1
— قناة المسيرة (@TvAlmasirah) July 8, 2025
Το πλήρωμα, που αποτελείτο από 22 άτομα – 17 Φιλιππινέζους, 1 Ρουμάνο, 1 Βιετναμέζο και 3 υπηκόους Σρι Λάνκα (μέλη της ομάδας ασφαλείας) διασώθηκε από τις δυνάμεις της Ακτοφυλακής της Υεμένης. Σημειώνεται ότι το Magic Seas δεν είχε αιτηθεί προστασία από την ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES και κανένα πολεμικό πλοίο δεν βρισκόταν σε εγγύτητα κατά το περιστατικό.
Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη επίθεση κατά εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο του 2024, γεγονός που υπογραμμίζει την επικινδυνότητα της περιοχής λόγω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αστάθειας και των ενεργειών ένοπλων ομάδων.
Μέτρα και επισημάνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ), με αφορμή την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά ελληνικών συμφερόντων πλοίων, ανακοίνωσε την άμεση λήψη συντονισμένων μέτρων για την προστασία των ελληνόκτητων πλοίων και των Ελλήνων ναυτικών. Ειδικότερα:
Παρέμβαση στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
Με πρωτοβουλία της Ελλάδας, το ζήτημα τέθηκε στην υπό εξέλιξη σύνοδο του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Η χώρα μας ζήτησε συμπόρευση της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση της έννομης τάξης στην περιοχή, με πλήρη σεβασμό της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και της Σύμβασης για Ασφάλεια στη Θάλασσα (SOLAS).
Συνεχής επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε αδιάλειπτη επιχειρησιακή επαφή (24/7) με την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ASPIDES, η οποία μεριμνά για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην προαναφερόμενη θαλάσσια περιοχή.
Συνεχής ενημέρωση και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα.
Έχουν αποσταλεί αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις προς τη ναυτιλιακή κοινότητα, για τον ασφαλέστερο δυνατό διάπλου της περιοχής, με λήψη των απαραίτητων προληπτικών μέτρων.
Συστάσεις για την προστασία Ελλήνων ναυτικών.
Τέλος το ΥΝΑΝΠ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή με κύριο γνώμονα την προστασία, με κάθε μέσο, της ποντοπόρου ναυτιλίας μας.
Πηγή: tanea.gr