Του Δημήτρη Γκάτσιου
Υπό την πίεση της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στην Κρήτη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ισχυρών μεταναστευτικών ροών από τα ανατολικά παράλια της Λιβύης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να θέσει σε εφαρμογή νέα, αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το πλαίσιο του επόμενου κύματος των ελληνικών παρεμβάσεων αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη. Μία συνάντηση που έρχεται λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή επίσκεψη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, υπό τον αρμόδιο επίτροπο, Μάγκνους Μπρούνερ, στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και την κίνηση του στρατάρχη Χαφτάρ να χαρακτηρίσει τα μέλη της ανεπιθύμητα, τινάζοντας στον αέρα τις προσπάθειες εξεύρεσης μίας φόρμουλας, η οποία θα προέτασε τη διεύρυνση της συνεργασίας, με στόχο τον περιορισμό των ροών.
Τον τόνο των νέων μέτρων που αναμένεται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή έδωσε ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Δε θα χρειαστεί να ανακαλύψουμε τον τροχό. Τα μέτρα που θα πάρεις, πρέπει να αντιστρέφουν τη λογική προσέλκυσης, οτιδήποτε αντιστρέφει τη λογική του “ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Στην Ελλάδα πλέον θα υπάρχουν δύο δρόμοι για έναν παράνομο μετανάστη: η φυλακή ή η επιστροφή στη χώρα προέλευσής του. Αυτά είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, είναι μονόδρομος για την Ευρώπη. Είναι πράγματα που έχουν περάσει από το υπουργικό συμβούλιο, σε συνέχεια πραγμάτων που κάναμε. Όλα τα πιθανά σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι, οι ροές είναι πολύ μεγάλες. Εδώ μιλάμε για αυξανόμενη και συνεχιζόμενη ροή μεταναστών νότια μας, τα δίκτυα των λαθροδιακινητών δεν υποκύπτουν. Οι ροές είναι πάρα πολλές. Από τον Ιανουάριο ξεπερνούν τις 7.000 στην Κρήτη”, σημείωσε ο κ. Μαρινάκης (Action 24). Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, μετά το τετ α τετ των κυρίων Μητσοτάκη και Πλεύρη στην Ηρώδου Αττικού 19, αναμένεται να κινηθεί προς δύο κατευθύνσεις:
– Τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στην Κρήτη.
– Το “πάγωμα” της έκδοσης ασύλου για όσους φτάνουν στα νότια παράλια του νησιού από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειονότητα των μεταναστών, που έχουν στόχο το πέρασμα από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης προέρχονται από την Αίγυπτο ή το Πακιστάν. Κράτη, δηλαδή, που θεωρούνται ασφαλή. Υπό διαφορετικό πρίσμα θα εξετάζονται οι αφίξεις από το εμπόλεμο Σουδάν. Από μία χώρα που αναμένονται μεγαλύτερα κύματα μεταναστών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
“Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι”, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης (ERTnews) υπενθυμίζοντας τις κινήσεις του 2020 στον Έβρο και την τότε αντίδραση της Αθήνας στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την πλευρά της Άγκυρας. “Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι απολύτως ελεγχόμενη και αυτό έγινε λόγω της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου να κάνουμε εκπτώσεις στο ζήτημα αυτό”, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο…μικροσκόπιο
Το χθεσινό…ναυάγιο στις συνομιλίες του στρατάρχη Χαφτάρ με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία (συνομιλίες που δεν ξεκίνησαν, ουσιαστικά, ποτέ) βρίσκεται στο…μικροσκόπιο της κυβέρνησης. Στελέχη κάνουν λόγο για χαοτική κατάσταση, δεδομένου ότι δύο σχήματα διεκδικούν την ιδιότητα της κυβέρνησης της χώρας της Βόρειας Αφρικής. “Δε νομίζω ότι ήταν μία θετική στάση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί μέσα σε αυτή την εξαιρετικά περίεργη κατάσταση να βρει μία λύση, όπως έχει επιχειρήσει και με άλλους γείτονες στα νότια και στα ανατολικά, σε ένα περίπλοκο θέμα όπως το μεταναστευτικό. Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρωτεύουσα θα επιχειρήσει να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τον στρατάρχη Χαφτάρ, με κυβερνητικές πηγές να υπενθυμίζουν ότι μόλις της Κυριακή ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε μεταβεί στη Βεγγάζη για διευρυμένες συνομιλίες, στη διάρκεια των οποίων βρέθηκε στο επίκεντρο και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο στόχος του στρατάρχη Χαφτάρ να επιβάλει σε κάθε διεθνή συνάντηση ή συνομιλία όρους ισοτιμίας μεταξύ του καθεστώτος της Βεγγάζης και της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης ήρθε (για ακόμα μία φορά) στο προσκήνιο, με τις Βρυξέλλες, ωστόσο, να δείχνουν την πρόθεσή τους για μη διατάραξη των ισορροπιών, μέσα και από τους ανοιχτούς διπλωματικούς διαύλους. Κάτι που αποτυπώθηκε και στην ανάρτηση του επιτρόπου για τη Μετανάστευση.
“Ολοκληρώσαμε την αποστολή μας στη Λιβύη μαζί με τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για τη μετανάστευση από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα. Στην Τρίπολη, πραγματοποιήσαμε ενδελεχείς συζητήσεις. Συζητήσαμε τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Η αποστολή αυτή έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία. Οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Βεγγάζη δε μπόρεσαν, τελικά, να πραγματοποιηθούν”, έγραψε ο Μάγκνους Μπρούνερ.
Πηγή: capital.gr