Σκληραίνει η στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της Λιβύης

Νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη

Σκληραίνει η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Λιβύης, μετά το πρωτοφανές περιστατικό με την εκδίωξη – ουσιαστικά – της ευρωπαϊκής αποστολής, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, από τη Βεγγάζη, με πρωτοβουλία του Χαλίφα Χαφτάρ την Τρίτη.

Στο επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, την Τετάρτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε το χθεσινό ταξίδι στις δυο πλευρές της Λιβύης, ολοκληρώθηκε κανονικά στη δυτική Λιβύη με τον πρωθυπουργό Μπέιμπα, στη συνέχεια υπήρξε η μετάβαση στην ανατολική Λιβύη. Υπήρξε μια οργανωτική δυστοκία που οδήγησε και σε αδυναμία τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων”, ανέφερε αρχικά ο υπουργός, ενώ απαντώντας για το αν ενόχλησε τον Χαφτάρ που η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε πρώτα την Τρίπολη, σημείωσε:

“Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι αυτό το ζήτημα, έχει να κάνει με το οργανωτικό πρωτόκολλο. Αυτήν τη στιγμή είναι πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για λάθη, δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν είναι κάτι που οργανώθηκε από την Ελλάδα, αλλά είναι μια απόπειρα που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

“Αν χρειαστεί, θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα με τις μεταναστευτικές ροές”

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε χώρα μαζικής υποδοχής παράτυπων μεταναστών.

“Δεν θα επιτρέψουμε να καταστεί η Ελλάδα δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης. Αν χρειαστεί, θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα στα ζητήματα αυτά” δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως “το προηγούμενο του Μαρτίου του 2020 είναι σαφές”.

Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες δυσκολίες σε σχέση με το παρελθόν, εξήγησε ότι “τώρα έχουμε να κάνουμε με ανοιχτή θάλασσα, κάτι που δυσχεραίνει την επιτήρηση”. Παρόλα αυτά, όπως είπε, “υπάρχουν νομικά εργαλεία με βάση το διεθνές δίκαιο που θα αξιοποιηθούν”.

Ειδική αναφορά έκανε στις αυξημένες ροές από την ανατολική Λιβύη, σημειώνοντας πως πρόκειται για φαινόμενο που αντιμετωπίζει και η Ιταλία από τη δυτική πλευρά της χώρας. “Εάν συνεχιστεί η εικόνα με μεγάλα σκάφη γεμάτα ανθρώπους, να είστε βέβαιοι πως θα υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου”, προειδοποίησε.

Ο κ. Γεραπετρίτης στάθηκε και στην έκρυθμη κατάσταση στην Αφρική, ιδίως στο Σουδάν, όπου – όπως ανέφερε – ο εμφύλιος έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό 20 εκατ. ανθρώπων, με 2 εκατ. εξ αυτών να βρίσκονται ήδη σε Λιβύη και Αίγυπτο. “Αυτό συνιστά δυνητική απειλή για την Ευρώπη”, σημείωσε.

Καταλήγοντας, σχολίασε ότι σε περίπτωση μη αποστολής των φρεγατών, η κυβέρνηση θα είχε κατηγορηθεί για αδράνεια, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προνοεί και να ενεργεί εγκαίρως.

“Η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές. Θα υπάρξει πολύ μεγάλη αυστηρότητα για την επιτήρηση και αυτό αποτελεί μέρος της Κομισιόν” πρόσθεσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι “η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο και τον αραβικό κόσμο. Η ορθή εξωτερική πολιτική είναι να έχουμε ισόρροπες διπλωματικές σχέσεις και με τις δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη. Υπάρχει κινητικότητα για να βρεθεί λύση ώστε το κράτος της Λιβύης να καταστεί ενιαίο. Στην πράξη θα περιμένουμε τη λειτουργική βελτίωση στο μεταναστευτικό και τα γεωπολιτικά ζητήματα”.

Αποτέλεσμα εργαλειοποίησης ο νέος μεταναστευτικός διάδρομος

Όπως σημειώνει ο ιστότοπος TheTOC.gr, η ασφυκτική κατάσταση στην Κρήτη στην οποία έχουν καταφτάσει περισσότεροι από 7.000 μετανάστες, καταδεικνύει αυτό το οποίο υποψιαζόταν η ελληνική κυβέρνηση.

Ο νέος μεταναστευτικός διάδρομος είναι αποτέλεσμα εργαλειοποίησης από τη διχασμένη και διαιρεμένη στα δύο Λιβύη, στα παράλια της οποίας βρίσκονται εν αναμονή τουλάχιστον ακόμη 10.000 μετανάστες.

Η διπλωματική αποστολή, η οποία ξεκίνησε χθες για την Τρίπολη της Δυτικής Λιβύης, έγινε δεκτή για διαπραγματεύσεις, χωρίς παρατράγουδα, με διάθεση συνεργασίας αλλά και εμφανές το αίτημα για ευρωπαϊκή στήριξη, ώστε να συνδράμει στην ανάσχεση των νέων μεταναστευτικών ροών, που μπορεί να προκαλέσουν μείζον θέμα στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Επικεφαλής της αποστολής, ο Επίτροπος Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, συνοδευόμενος από τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη και τους αρμόδιους για το μεταναστευτικό Υπουργούς της Μάλτας και της Ιταλίας.

Τα πράγματα δεν κύλησαν το ίδιο ομαλά στην Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης, όπου οι συναντήσεις θα γίνονταν με τον στρατάρχη Χαφτάρ. Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Βεγγάζη, η αποστολή ενημερώθηκε ότι η συνάντηση δεν θα γινόταν μόνο με τον Χαφτάρ, αλλά και με το σύνολο της κυβέρνησης του.

Με δύο λόγια, άλλα είχαν συμφωνηθεί και άλλα επιδιώχθηκε να γίνουν, αφού μία συνάντηση με σύσσωμη την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης θα ήταν σήμα αναγνώρισής της από την Ευρώπη, την ώρα που η Ε.Ε αλλά και ο ΟΗΕ αναγνωρίζουν μόνο την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Μόλις έγινε αντιληπτή η επιδίωξη της Βεγγάζης, μετά από μία μίνι σύσκεψη στο αεροδρόμιο, κρίθηκε ότι η συνάντηση δεν μπορεί να γίνει, γεγονός που δυσαρέστησε την άλλη πλευρά. Η απόφαση του Μπρούνερ ωστόσο ήταν αμετάκλητη, πυροδοτώντας την “εκδίωξη” της διπλωματικής αποστολής με τον χαρακτηρισμό των μελών της ως “ανεπιθύμητα”.

Η αποστολή επιβιβάστηκε εκ νέου στο αεροπλάνο και πήρε στον δρόμο της επιστροφής, γνωρίζοντας ότι πλέον η Λιβύη μπορεί να σκληρύνει έτι περαιτέρω τη στάση της, αλλά και πως από εδώ και στο εξής δικαιούται και η Ευρώπη να το πράξει.

Σαφείς προειδοποιήσεις για αυστηρότητα

Σε αυτό το κλίμα, ο Θάνος Πλεύρης θα βρεθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει δια ζώσης τον Πρωθυπουργό για την επίσκεψη στη Λιβύη, την οποία νωρίτερα είχε επισκεφθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου στην συνάντηση με τον Χαλιφα Χαφτάρ, τα πράγματα δεν ήταν τόσο… απογοητευτικά.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν αδιανόητα όσα έγιναν στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, με τον Παύλο Μαρινάκη να ανοίγει το παράθυρο της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης επί το αυστηρότερον.

Είχε προηγηθεί ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ είπε ότι “αν δεν αλλάξει κάτι στο επόμενο χρονικό διάστημα, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πιο αυστηρά και πιο σκληρά μέτρα”, ενώ λίγες ώρες αργότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωχτης Χατζηδάκης διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

“Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, με τον Παύλο Μαρινάκη λίγο αργότερα, να προαναγγέλλει την κράτηση των νεοεισερχόμενων μεταναστών σε κλειστά κέντρα. “Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα κράτησης…Όλα τα πιθανά σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι, οι ροές είναι πολύ μεγάλες. Εδώ μιλάμε για αυξανόμενη και συνεχιζόμενη ροή μεταναστών νότια μας, τα δίκτυα των λαθροδιακινητών δεν υποκύπτουν” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αργά χθες το βράδυ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ