«Όλα έδειχναν λειτουργικά, μέχρι που το Spheroid βρήκε το κρίσιμο λάθος… Πίσω από κάθε εφαρμογή που βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα, υπάρχει μια αλυσίδα από πολύπλοκες διαδικασίες που πρέπει να δουλεύουν άψογα. Η SCALE APP, που πρόσφατα έγινε αποδεκτή στο ESA BIC Greece, δημιούργησε το Spheroid για να βοηθήσει αυτές τις εφαρμογές να είναι πραγματικά αξιόπιστες, προσφέροντας πλήρη ορατότητα και έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων σε συστήματα παρατήρησης Γης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
Ακόμη, προστίθεται ότι σε ένα πραγματικό περιστατικό, μια ομάδα προγραμματιστών και επιστημόνων παρατήρησης Γης παρέδωσε μια νέα διαδικασία επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων. Όλα τα τεστ πέρασαν, οι servers ήταν «υγιείς», και το σύστημα δήλωνε λειτουργικό. Όμως την επόμενη μέρα… κανένα δεδομένο δεν εμφανίστηκε στους τελικούς χρήστες. Η αιτία; Ένα μόνο αρχείο είχε λάθος συντεταγμένες, μια λεπτομέρεια αόρατη για τα παραδοσιακά εργαλεία παρακολούθησης.
Το Spheroid έρχεται να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Αντί να περιορίζεται σε γενικούς δείκτες που απλώς δείχνουν ότι το σύστημα «τρέχει», εισχωρεί σε βάθος στο τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στα γεωχωρικά συστήματα: από τα δορυφορικά δεδομένα και τους χάρτες, μέχρι τις υπηρεσίες που τα επεξεργάζονται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.
Οι δυνατότητες
Με δυνατότητες όπως ο έγκαιρος εντοπισμός προβλημάτων στα δεδομένα, η «έξυπνη» ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη, οι αναφορές που είναι κατανοητές τόσο για προγραμματιστές όσο και για επιστήμονες τηλεπισκόπησης, αλλά και η συμβατότητα με δημοφιλή εργαλεία και βάσεις δεδομένων, το Spheroid φέρνει τις εφαρμογές παρατήρησης της Γης ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματική, καθημερινή χρήση.
«Οι επιστήμονες βλέπουν τα δεδομένα· οι προγραμματιστές βλέπουν τα συστήματα. Το Spheroid, με τεχνητή νοημοσύνη και βαθιά γνώση των γεωχωρικών ροών, χτίζει τη γέφυρα ανάμεσά τους, εντοπίζοντας σφάλματα πριν καν φανούν.», εξηγεί ο ιδρυτής της SCALE APP, Απόστολος Αγραφιώτης.
«Είδαμε ότι τα γενικά monitoring tools δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει “λάθος γεωαναφορά” ή “ασύμβατο θεματικό επίπεδο”. Και εκεί καταλάβαμε ότι χρειάζεται κάτι που να μιλάει τη γλώσσα των γεωχωρικών δεδομένων.», προσθέτει η CTO της εταιρείας, Φωτεινή Πατρώνα.
Η εξέλιξη
Καθώς ο κλάδος της παρατήρησης Γης εξελίσσεται ραγδαία σε αγροτεχνολογία, περιβάλλον, διαχείριση κρίσεων, αστική ανάπτυξη και άμυνα, το Spheroid προσφέρει στους οργανισμούς ένα κρίσιμο επίπεδο παρατηρησιμότητας που μέχρι τώρα έλειπε. Η SCALE APP, με την υποστήριξη του ESA BIC Greece, επιταχύνει την πορεία της προς τη διεθνή αγορά. Στόχος της είναι να καταστήσει το Spheroid θεμέλιο αξιοπιστίας για τις σύγχρονες γεωχωρικές εφαρμογές, με αφετηρία την Ελλάδα και εφαρμογή παγκοσμίως.
Το ESA BIC Greece είναι η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων της ESA στην Ελλάδα. Πρωταρχικός στόχος της θερμοκοιτίδας είναι η ενίσχυση του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος με την εισαγωγή πέντε νέων επιτυχημένων startups που σχετίζονται με το διάστημα κάθε χρόνο. Το ESA BIC Greece αποτελεί μέρος του μεγαλύτερου δικτύου διαστημικής καινοτομίας στον κόσμο. Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υποστήριξης με 50.000€ σε μετρητά, πρόσβαση σε προνόμια ύψους πάνω από 100.000€, επιχειρηματική καθοδήγηση, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, δικτύωση, εκπαίδευση, δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών.
Το ESA BIC Greece λειτουργεί από το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και περισσότερων από 70 άλλων οργανισμών που έχουν προσδιορίσει τη δημιουργία του ESA BIC Greece ως βασικό στοιχείο στο σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας.
Το ESA BIC Greece δεν είναι μόνο απαραίτητο για την υποστήριξη επιχειρηματιών και startups από την ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας έως την πλήρη εμπορευματοποίηση, αλλά στηρίζει επίσης τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την ενίσχυση του διαστημικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, συμβάλλει στις εθνικές στρατηγικές καινοτομίας και διαστήματος, ενθαρρύνει την περαιτέρω υιοθέτηση διαστημικών υπηρεσιών, υποστηρίζει τη μεταφορά τεχνολογιών από ή προς τον διαστημικό τομέα, και δημιουργεί θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.
Πηγή: ot.gr