Πως ο Χαφτάρ «τορπίλησε» το Προσφυγικό

Πως ο Χαφτάρ «τορπίλησε» το Προσφυγικό

«Φρένο» Χαφτάρ στον ευρωλιβυκό διάλογο για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών βάζει η άρνησή του να δεχθεί χθες το απόγευμα την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε και ο έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, η οποία είχε προγραμματισμένη συνάντηση στη Βεγγάζη.

Η αιφνίδια αυτή απόφαση, πέραν του πρωτοφανούς διπλωματικού επεισοδίου που τη συνοδεύει, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις μελλοντικές σχέσεις της Λιβύης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μια κίνηση που έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, με τις ροές προς την Κρήτη και τη Γαύδο το τελευταίο διάστημα να έχουν εκτιναχθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του καθεστώτος της Βεγγάζης, ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Μάγκνους Μπρούνερ και οι τρεις υπουργοί (Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας) θεωρούνται ανεπιθύμητοι, κατηγορώντας τους πως παραβίασαν κατάφωρα τις διπλωματικές αρχές και τις διεθνείς συμβάσεις και ζητώντας τους να εγκαταλείψουν άμεσα το αεροδρόμιο της Βεγγάζης. «Η συμπεριφορά τους αντιπροσωπεύει έλλειψη σεβασμού προς την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και αποτελεί παραβίαση των λιβυκών νόμων, καθώς δεν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που διέπουν την είσοδο και την παραμονή διπλωματών και αλλοδαπών, όπως προβλέπονται από τις αποφάσεις της λιβυκής κυβέρνησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο πρωθυπουργός της λιβυκής κυβέρνησης Οσάμα Σαάντ Χάμαντ. Προειδοποιεί, μάλιστα, όλους τους διπλωμάτες και μέλη των διεθνών αποστολών και οργανισμών, κυβερνητικών και μη κυβερνητικών, «ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας της Λιβύης απαιτεί πλήρη συμμόρφωση με τις λιβυκές διαδικασίες, τα διεθνή έγγραφα και τις συμφωνίες που διέπουν τις διπλωματικές επισκέψεις και την αλληλεπίδραση με την κυβέρνηση της Λιβύης, σύμφωνα με τις διατάξεις των συμφωνιών, των συνθηκών και των διεθνών κανόνων». Για την άρνηση του Χαφτάρ να συναντηθεί με την ευρωπαϊκή αποστολή εκτιμάται ότι μπορεί να… ευθύνεται η συνάντηση των Ευρωπαίων πρώτα με την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, στην Τρίπολη. Ωστόσο, δεν αποκλείεται από ορισμένους παρατηρητές το «σαμποτάζ» από την πλευρά του καθεστώτος Χαφτάρ να είναι ένδειξη δυσφορίας για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο λιβυκό ζήτημα ή ακόμη και επίδειξη ισχύος από την πλευρά του Χαλίφα Χαφτάρ, προκειμένου να κερδίσει περισσότερα από μια μεταγενέστερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την πρώτη συνάντηση στην Τρίπολη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, τόσο ο ευρωπαίος επίτροπος όσο και οι τρεις υπουργοί έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι θα βοηθήσουν τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. «Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε. Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την Ανατολική Ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σήμερα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Πάντως, η ευρωπαϊκή συνδρομή προφανώς «μεταφράζεται» και σε οικονομική ενίσχυση της Λιβύης για τη διαχείριση των ροών.

Αργά το βράδυ στην πρώτη τοποθέτησή του (στο Χ) ο επίτροπος Μπρούνερ αναφέρθηκε μόνο στις συζητήσεις που έγιναν στη Λιβύη, στην Τρίπολη, και για την ακύρωση των συνομιλιών στη Βεγγάζη αρκέστηκε στο «τελικά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε το συμβάν «πρωτοφανές» και ενώ μίλησε για διΠωάθεση συνεργασίας από τη δυτική Λιβύη σε αντίθεση με την άλλη πλευρά, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα βάλει στο τραπέζι «όλα και πιο αυστηρά και αποδοτικά μέτρα».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ