Πολεοδομίες: Ξεκαθάρισμα εκκρεμοτήτων από Μαξίμου και ΥΠΕΝ –

Νέο αυστηρό πλαίσιο για την εκτός σχεδίου δόμηση – Οι νέες παράμετροι

Σε… ξεκαθάρισμα των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων σχεδιάζει να προχωρήσει το συντομότερο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Οι συσκέψεις, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει καθώς τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά: αυθαίρετα και κατεδαφίσεις, «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ, εκτός σχεδίου δόμηση, όρια οικισμών κλπ.

Χθες μάλιστα, σε ειδική συνάντηση στο Μαξίμου, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της εξυγίανσης των πολεοδομιών και η προοπτική μεταφοράς τους στο ΥΠΕΝ. Επίσης, για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση των μελών της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη του Κώδικα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, η οποία πιθανώς θα είναι και η τελευταία καθώς στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει να παραδώσουν το σχετικό κείμενο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Απομάκρυνση πολεοδομιών από τους δήμους

Όσον αφορά στο ζήτημα των πολεοδομιών, η απομάκρυνσή τους από την εποπτεία των δήμων είχε τεθεί ως προοπτική όταν άρχισαν να εντοπίζονται θύλακες ανομίας σε διάφορες υπηρεσίες δόμησης ανά τη χώρα, από τη Χαλκιδική έως και τη Ρόδο. Ωστόσο, η μετάβασή τους διοικητικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) συναντά διάφορα εμπόδια ρυθμιστικά και κανονιστικά, όπως είναι η μεταφορά της μισθοδοσίας των υπαλλήλων τους, αλλά και τις αντιδράσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Χθες μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου σε συνάντησή του με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου παρέδωσε και σχετικό υπόμνημα. Άλλωστε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης είχε εκφραστεί ομόφωνη αντίθεση των δημοτικών αρχόντων σε κάθε προσπάθεια μεταφοράς των Υπηρεσιών Δόμησης εκτός των δήμων. Όπως είχε επισημανθεί, οι πολεοδομίες ανήκουν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, θεσμικά, επιχειρησιακά και λειτουργικά και ότι αυτό που απαιτείται είναι η στήριξη, ενίσχυση και στελέχωσή τους και όχι η αφαίρεση αρμοδιότητας. Πάντως, μια πρόταση που έχει τεθεί ως εναλλακτική είναι οι Υπηρεσίες Δόμησης να παραμείνουν υπό το Υπουργείο Εσωτερικών που εποπτεύει τους δήμους, αλλά να περάσουν στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, δηλαδή στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, δραστική παρέμβαση από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ στον τρόπο με τον οποίο θα εκδίδονται οι άδειες δόμησης, είχε προαναγγείλει στις αρχές Ιουνίου ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες, στην οποία οι πολεοδομίες βαθμολογήθηκαν… κάτω από τη βάση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε τότε, «το σύστημα αυτό έχει φτάσει πια στα όριά του και πρέπει να αναμορφωθεί με τρόπο πολύ πιο δραστικό».

Κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας

Παράλληλα, αύριο στη συνεδρίαση της Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη Κώδικα Χωροταξίας και Πολεοδομίας στο ΥΠΕΝ εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» η τελική πλήρης κωδικοποίησης της σχετικής νομοθεσίας. Η Επιτροπή είχε συσταθεί τον Ιούνιο του 2020 και είχε ολοκληρώσει το έργο της το 2024. Όμως, επειδή μεσολάβησε η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση των οικισμών και ορισμένες άλλες πολεοδομικές ρυθμίσεις, ο κ. Παπασταύρου συγκάλεσε και πάλι την Επιτροπή δίνοντάς της περιθώριο έως τα τέλη του μήνα για να προσθέσει το νέο υλικό.

Τότε, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα πάρει στα χέρια της το νέο κείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα «φορτωθεί» σε μια ψηφιακή πύλη η οποία θα εμπλουτίζεται διαρκώς με οποιαδήποτε νέα ρύθμιση προκύπτει. Έτσι οι επαγγελματίες του τεχνικού και νομικού κόσμου αλλά και ο απλός πολίτης που μπορεί να ενδιαφέρεται δεν θα χάνονται στον… λαβύρινθο της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας (αλλαγές διατάξεων, προσθήκες, τροποποιήσεις και καταργήσεις ρυθμίσεων) η οποία αποτελεί σήμερα «γόνιμο» έδαφος για τη διαφθορά καθώς συχνά οι εγκρίσεις και οι αποφάσεις των υπαλλήλων στις πολεοδομίες αποτελούν μια υποκειμενική επιλογή στη διακριτική ευχέρεια κάθε υπαλλήλου.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ