Μαρίν Λεπέν: Το ΕΔΑΔ απέρριψε προσφυγή της για να ανακτήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι

Μαρίν Λεπέν: Το ΕΔΑΔ απέρριψε προσφυγή της για να ανακτήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι

Δεύτερο νομικό χαστούκι για τη γαλλική ακροδεξιά μέσα σε μια μέρα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έκανε δεκτή την προσφυγή της Μαρίν Λεπέν για αναστολή της δικαστικής απόφασης που της στερεί πολιτικά δικαιώματα για πέντε χρόνια.

Η Μαρίν Λεπέν έχει καταδικαστεί στη Γαλλία για απάτη εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ποινή που της έχει επιβληθεί είναι αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, αλλά και βαρύ πρόστιμο. Όσο ισχύει η ποινή της, δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές το 2027.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού είχε προσφύγει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο ΕΔΑΔ, ζητώντας να ανασταλεί η δικαστική απόφαση, έως την εκδίκαση της υπόθεσής της στη Γαλλία στο εφετείο. Το Εφετείο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του έως το καλοκαίρι του 2026.

Ωστόσο το ΕΔΑΔ απέρριψε την προσφυγής της, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης των δικαιωμάτων της. Λίγο πριν ανακοίνωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η γαλλική οικονομική αστυνομία είχε κάνει έφοδο στα γραφεία του Εθνικού Συναγερμού, για υπόθεση που σχετίζεται με παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών. Επιπλέον έχει ξεκινήσει και έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας εις βάρος της ακροδεξιάς ευρωομάδας ID, στην οποία μετείχε το κόμμα της.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ σημαίνει ότι η δικαστική απόφαση εις βάρος θα εφαρμοστεί κανονικά, όσον αφορά τον αποκλεισμό της από τις προεδρικές εκλογές, μέχρι το Εφετείο.

Τι λέει η απόφαση

Στην ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξηγεί ότι απέρριψε αυτό το κατ’ εξαίρεσιν αίτημα, με το σκεπτικό ότι «δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξη άμεσου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης σε δικαίωμα που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Το αίτημα της Μαρίν Λεπέν βασιζόταν στον Κανόνα 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, που επιτρέπει στους αιτούντες να ζητήσουν από το ΕΔΑΔ να αναστείλει προσωρινά μια δικαστική απόφαση.

Τα αιτήματα για προσωρινή αναστολή δικαστικής απόφασης προς το ΕΔΑΔ αφορούν κυρίως άτομα που υπόκεινται σε διαδικασίες απέλασης ή έκδοσης ή άτομα που έχουν καταδικαστεί σε θανατική ποινή ή σε ποινές φυλάκισης. Οι κανόνες του ΕΔΑΔ ορίζουν ότι η εφαρμογή αυτού του αιτήματος περιορίζεται σε «εξαιρετικές περιστάσεις» στις οποίες υπάρχει επείγων κίνδυνος για τον αιτούντα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση του του ΕΔΑΔ ελήφθη ομόφωνα από τους επτά δικαστές που απαρτίζουν το αρμόδιο τμήμα.

Πρώτο πισωγύρισμα

Αυτή η απόφαση του ΕΔΑΔ συνιστά το πρώτο πισωγύρισμα για τη Μαρίν Λεπέν στην έφεσή της ενώπιον του ΕΔΑΔ. Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς έχει καταθέσει και μια προσφυγή ουσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η οποία όμως θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εξεταστεί και να εκδικαστεί.

Στην προσφυγή αυτή αμφισβητεί την ποινή που της επιβλήθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη. Υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι δεν της επιτρέπεται να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, με την αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, παραβιάζει το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά και την ελευθερία των εκλογών στη Γαλλία.

Η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να καταθέσει ξανά αίτηση αναστολής της δικαστικής απόφασης στο ΕΔΑΔ εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να πάει σε πρόωρες εκλογές. Τότε, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι αυτή τη φορά θα αντιμετώπιζε «άμεσο» κίνδυνο παραβίασης των δικαιωμάτων της, διότι δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή στις βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωρα μηδέν για την Ούρσουλα

Ωρα μηδέν για την Ούρσουλα

Η κατάθεση πρότασης μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σπάνια – η προηγούμενη…