Κομισιόν: Κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα για το κράτος δικαίου – Τα «καμπανάκια» της Επιτροπής για τη διαφθορά

Κομισιόν: Κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα για το κράτος δικαίου - Τα «καμπανάκια» της Επιτροπής για τη διαφθορά

Την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα συμπεράσματα είναι μάλλον θετικά, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται αλλά επισημαίνει και μια σειρά από σοβαρά και επίμονα προβλήματα που παραμένουν ανεπίλυτα και αφορούν την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, τις αργοπορίες της δικαιοσύνης και την έλλειψη διαφάνειας σε διάφορους τομείς.

Ανησυχίες για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, τις αργοπορίες της Δικαιοσύνης και την έλλειψη διαφάνειας σε διάφορους τομείς

Η έκθεση κάνει αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών αναφέροντας πως «σε συνέχεια της δικαστικής έρευνας απαλλάχθηκαν όλοι οι ελληνικοί κρατικοί οργανισμοί και αξιωματούχοι στην υπόθεση που αφορούσε την ευθύνη για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator». Εστιάζει στο ότι τα θεσμικά αντίβαρα που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση σημειώνοντας πως «δεν έχει ακόμη εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που θα διασφαλίζει την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών από λογισμικά παρακολούθησης».

Ανεξαρτησία δικαιοσύνης, καθυστέρηση απονομής

Σύμφωνα με την έκθεση, το επίπεδο της εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι πλέον χαμηλό για το ευρύ κοινό. Η αντίληψη του ευρέος κοινού όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης έχει σημειώσει ελαφριά μείωση (38 %) σε σύγκριση με το 2024 (40 %) ενώ έχει σημειώσει σημαντική μείωση σε σύγκριση με το 2021 (55 %).

Η Επιτροπή παρατηρεί ότι αυτή η δυσπιστία τροφοδοτείται από υποθέσεις με έντονη δημοσιότητα και από κινήσεις όπως η πρόσφατη απόπειρα πειθαρχικού ελέγχου δικαστών για αποφάσεις που εξέδωσαν.

Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη θεσμική πληγή. «Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για το δικαστικό σύστημα», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναφέρει πρόοδο όσον αφορά τη δικαστική έρευνα μετά το ναυάγιο της Πύλου χαρακτηρίζοντας «θετική εξέλιξη» ώστε «να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις στη διερεύνηση περιστατικών αυθαιρεσίας στα οποία εμπλέκονται όργανα επιβολής του νόμου».

Όσον αφορά τις συστάσεις στην έκθεση για το κράτος δικαίου, η Ελλάδα έχει σημειώσει:

  • Κάποια περαιτέρω πρόοδο ως προς τη συνέχιση των προσπαθειών για τη δημιουργία αξιόπιστου ιστορικού επιδόσεων όσον αφορά τις διώξεις και τις τελεσίδικες αποφάσεις σε υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο
  • Σημαντική πρόοδο ως προς την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας δημιουργίας νομοθετικών και μη νομοθετικών διασφαλίσεων για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων, ιδίως όσον αφορά τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων και την ασφάλειά τους, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί και λαμβανομένων υπόψη των ευρωπαϊκών προτύπων για την προστασία των δημοσιογράφων
  • Κάποια περαιτέρω πρόοδο ως προς την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη διασφάλιση αποτελεσματικής και έγκαιρης διαβούλευσης στην πράξη με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τα νομοσχέδια, μεταξύ άλλων μέσω της τήρησης των νόμιμων προθεσμιών για τη δημόσια διαβούλευση
  • Περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για την εγγραφή των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε μητρώα και την καθιέρωση διαρθρωμένου διαλόγου.

Συστάσεις προς την Ελλάδα

Λαμβανομένων υπόψη άλλων εξελίξεων που σημειώθηκαν κατά την περίοδο αναφοράς, και παράλληλα με την υπενθύμιση των σχετικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς και των σχετικών ειδικών ανά χώρα συστάσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, συνιστάται στην Ελλάδα:

  • Να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία αξιόπιστου ιστορικού επιδόσεων όσον αφορά τις διώξεις και τις τελεσίδικες αποφάσεις σε υποθέσεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο
  • Να βελτιώσει το πλαίσιο για την άσκηση πίεσης ή επιρροής από ομάδες συμφερόντων, μεταξύ άλλων με την επανεξέταση του ορισμού του εκπροσώπου ομάδων συμφερόντων και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής
  • Να εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες για την ενίσχυση των νομοθετικών και μη νομοθετικών διασφαλίσεων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας των δημοσιογράφων, ιδίως όσον αφορά τις καταχρηστικές αγωγές, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί και λαμβανομένων υπόψη των ευρωπαϊκών προτύπων για την προστασία των δημοσιογράφων.
  • Να αναπτύξει τακτικό και συνεχή διαρθρωμένο διάλογο με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και να απλουστεύσει τις απαιτήσεις εγγραφής για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό τη διατήρηση ενός ανοικτού πλαισίου για τη λειτουργία τους.

Για «σταθερή πρόοδο της Ελλάδας και στη φετινή ετήσια έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου» μιλά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που κρατά τα θετικά της έκθεσης και προσπερνά τις «κίτρινες κάρτες» με ένα «δεν επαναπαυόμαστε». 

Ολόκληρη η έκθεση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ