Ο Guardian, επικαλούμενος δικαστικά έγγραφα, αναφέρει ότι το Ισραήλ πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις του στο Ιράν κατά τον 12ημερο πόλεμο εξάρθρωσε ένα εκτεταμένο δίκτυο Ισραηλινών που κατασκόπευαν για την Τεχεράνη, σε κλίμακα που προκάλεσε έκπληξη στις ισραηλινές αρχές.
Η προσπάθεια στρατολόγησης συνήθως ξεκινούσε με ένα γραπτό μήνυμα από έναν ανώνυμο αποστολέα
Από την πρώτη πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο του 2024, περισσότεροι από 30 Ισραηλινοί έχουν κατηγορηθεί για συνεργασία με τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι επαφές ξεκινούσαν με ανώνυμα μηνύματα που πρόσφεραν χρήματα για πληροφορίες ή για απλές αποστολές. Στη συνέχεια, οι πληρωμές αυξάνονταν ανάλογα με τις ολοένα και πιο επικίνδυνες απαιτήσεις.
Κρίνοντας από τα δικαστικά έγγραφα, η αύξηση των ιρανικών προσπαθειών για κατασκοπεία κατά το περασμένο έτος πέτυχε λίγα πράγματα, υπολειπόμενη των φιλοδοξιών της Τεχεράνης να πραγματοποιήσει δολοφονίες Ισραηλινών αξιωματούχων υψηλού επιπέδου, γράφει ο Guardian.
Ωστόσο, χάρη στο γεγονός ότι τόσοι πολλοί Ισραηλινοί ήταν διατεθειμένοι να εκτελέσουν μικρές αποστολές, η κατασκοπευτική εκστρατεία μπορεί να ήταν επιτυχής ως ένας τρόπος συλλογής δεδομένων για στρατηγικά σημαντικές τοποθεσίες που θα γίνονταν αργότερα στόχοι ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων, επισημαίνει το βρετανικό μέσο.

Κτίριο του Ινστιτούτου Weizmann καταστράφηκε από ιρανική πυραυλική επίθεση.
Πόσοι κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ στο Ιράν
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ κατασκόπευε το Ιράν με καταστροφικά αποτελέσματα, επιτρέποντας στη Μοσάντ να εντοπίσει και να δολοφονήσει μεγάλο μέρος της ανώτατης διοίκησης της χώρας και των πυρηνικών επιστημόνων της σε μία μόνο επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 13 Ιουλίου, μεταξύ πολλών άλλων στόχων.
Από την έναρξη του πολέμου, το ιρανικό καθεστώς έχει συλλάβει περισσότερους από 700 ανθρώπους που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars. Όμως, οι δίκες ήταν μυστικές και σε τουλάχιστον έξι περιπτώσεις οδήγησαν σε συνοπτικές εκτελέσεις, καθιστώντας αδύνατο να κρίνει κανείς πόσο από το υποτιθέμενο δίκτυο είναι πραγματικό και πόσο αποκύημα της επίσημης υστερίας, γράφει ο Guardian.
Αντίθετα, στην περίπτωση των Ισραηλινών που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν, η εισαγγελία έχει υποβάλει λεπτομερή κατηγορητήρια. Παρόλο που έχει υπάρξει μόνο μία καταδίκη μέχρι στιγμής από το πρόσφατο κύμα συλλήψεων, από τα δικαστικά έγγραφα προέκυψε μια σαφής εικόνα του τρόπου με τον οποίο το Ιράν έριξε ένα ευρύ δίχτυ για πιθανούς πράκτορες, σημειώνει ο Guardian.
Τα sms, το link στο Telegram και οι προσφορές για αμοιβές
Η προσπάθεια στρατολόγησης συνήθως ξεκινούσε με ένα γραπτό μήνυμα από έναν ανώνυμο αποστολέα.
Ένα τέτοιο μήνυμα, από τον αποστολέα «πρακτορείο ειδήσεων», ρωτούσε: «Έχετε καμία πληροφορία για τον πόλεμο; Είμαστε έτοιμοι να τις αγοράσουμε».
Ένα άλλο, που εστάλη από το «Tehran-Quds» (Τεχεράνη-Ιερουσαλήμ) σε έναν Παλαιστίνιο – Ισραηλινό πολίτη, ήταν πιο ξεκάθαρο, λέγοντας: «Μια ελεύθερη Ιερουσαλήμ ενώνει τους μουσουλμάνους. Στείλτε μας πληροφορίες για τον πόλεμο».
Το μήνυμα περιλάμβανε έναν σύνδεσμο προς την εφαρμογή Telegram, όπου ξεκινούσε ένας νέος διάλογος, μερικές φορές με κάποιον που χρησιμοποιούσε ισραηλινό όνομα, με προσφορά χρημάτων για φαινομενικά απλές δουλειές. Εάν ο παραλήπτης εκδήλωνε ενδιαφέρον, οι νέες μυστηριώδεις επαφές του τον συμβούλευαν να εγκαταστήσει το PayPal και μια εφαρμογή για τη λήψη χρημάτων σε κρυπτονομίσματα.
Μοίρασμα φυλλαδίων, γκράφιτι και λήψη φωτογραφιών
Στην περίπτωση ενός υπόπτου που συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου, η πρώτη αποστολή ήταν να πάει σε ένα πάρκο και να ελέγξει αν μια μαύρη τσάντα είχε θαφτεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο, έναντι αμοιβής σχεδόν 1.000 δολαρίων ΗΠΑ. Δεν υπήρχε τσάντα και ο νεοσύλλεκτος έστειλε ένα βίντεο για να το αποδείξει.
Αργότερα του ανατέθηκαν άλλες αποστολές που περιλάμβαναν τη διανομή φυλλαδίων, την ανάρτηση αφισών ή το φτιάξιμο γκράφιτι, τα περισσότερα με συνθήματα που δυσφημούσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως «Είμαστε όλοι μαζί εναντίον του Μπίμπι» (το ψευδώνυμο του Νετανιάχου) ή «Ο Μπίμπι έφερε εδώ τη Χεζμπολάχ» ή «Μπίμπι = Χίτλερ».
Το επόμενο στάδιο περιλάμβανε τη λήψη φωτογραφιών.
Ένας Ισραηλινός αζέρικης καταγωγής προσλήφθηκε για να φωτογραφίσει ευαίσθητες εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα και φαίνεται ότι το μετέτρεψε σε οικογενειακή επιχείρηση, βάζοντας τους συγγενείς του να τραβήξουν φωτογραφίες από τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Χάιφα (οι οποίες αργότερα χτυπήθηκαν από ιρανικούς πυραύλους στον 12ήμερο πόλεμο αυτού του μήνα), την αεροπορική βάση Νεβατίμ στη Νεγκέβ (που χτυπήθηκε σε μια ομοβροντία τον Οκτώβριο), καθώς και τις συστοιχίες πυραυλικής άμυνας Iron Dome σε όλη τη χώρα και το αρχηγείο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Γκλιλότ βόρεια του Τελ Αβίβ.
Η περίπτωση του Ινστιτούτου Weizmann
Σε αυτόν που είχε στρατολογηθεί και πήγε να ψάξει για τη μαύρη τσάντα, του ζητήθηκε να φωτογραφίσει και το σπίτι ενός πυρηνικού επιστήμονα που εργαζόταν στο Ινστιτούτο Weizmann.
Το κορυφαίο επιστημονικό κέντρο του Ισραήλ αποτελούσε αντικείμενο έντονου ιρανικού ενδιαφέροντος.
Κατά τη διάρκεια των 15 ετών που οδήγησαν στον πόλεμο αυτού του μήνα, πέντε Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες σκοτώθηκαν, σχεδόν σίγουρα από τη Μοσάντ. Σε μια μακρά διαμάχη για το αν το Ισραήλ θα διατηρούσε το μονοπώλιο των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή, η Τεχεράνη ήθελε να αντεπιτεθεί, σημειώνει ο Guardian.
Το Ιράν χτύπησε το Ινστιτούτο Weizmann με βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια του 12ήμερου πολέμου και φαίνεται πιθανό ότι οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι πράκτορές του βοήθησαν στη στόχευση.


Επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ινστιτούτο Weizmann μετά το ιρανικό πλήγμα κατά τη διάρκεια του 12ημερου πολέμου.
Ωστόσο, η προσπάθεια του Ιράν να σκοτώσει Ισραηλινούς επιστήμονες απέτυχε.
Ούτε το υπουργείο Πληροφοριών και Ασφάλειας του Ιράν ούτε οι Φρουροί της Επανάστασης φαίνεται ότι κατάφεραν να δολοφονήσουν οποιονδήποτε από τους στόχους τους στον μακρύ σκιώδη πόλεμο, τονίζει ο Guardian.
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου, οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες ζητούσαν πολύ πρόωρα από όσους είχαν στρατολογηθεί για απλές αποστολές να δολοφονήσουν Ισραηλινούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, κάτι που κατέληγε σε φιάσκο.
Πηγή: in.gr