Ανεπιθύμητη χαρακτήρισε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που έφτασε χθες στην ανατολική Λιβύη η κυβέρνηση του Χαλίφα Χαφτάρ, προκαλώντας τη μήνη της ΕΕ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΕΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζει και θα επεκτείνει την αμφιλεγόμενη συμφωνία της με την Τυνησία του 2023
Υπενθυμίζεται ότι στην αντιπροσωπεία ήταν και ο Θάνος Πλεύρης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Σύμφωνα με το Politico, οι αφρικανικές χώρες θα πρέπει να αναχαιτίσουν τις αναχωρήσεις μεταναστών αν θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν αναπτυξιακή βοήθεια από την ΕΕ, θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του επταετούς δημοσιονομικού της σχεδίου που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.
Το γνωστό μέσο σημειώνει ότι είδε σχετικό προσχέδιο.
Όπως επισημαίνεται, η ΕΕ θα συνδέσει τη βοήθεια της προς τις φτωχότερες χώρες με συγκεκριμένα αποτελέσματα στην αποτροπή της εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Politico, αυτή η επιλογή αντανακλά τη σκλήρυνση της προσέγγισης του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ απέναντι στη μετανάστευση, σημειώνοντας ότι αυτό έχει να κάνει με την ενίσχυση ακροδεξιών κομμάτων στις τελευταίες Ευρωεκλογές.
Η μετατόπιση αυτή θα οδηγήσει στην ευθυγράμμιση της αναπτυξιακής ατζέντας της ΕΕ με την ατζέντα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζεται.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ΕΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζει και θα επεκτείνει την αμφιλεγόμενη συμφωνία της με την Τυνησία του 2023 για την αναχαίτιση των αναχωρήσεων μεταναστών και σε άλλες αφρικανικές χώρες.
Ωστόσο, προκειμένου κάτι τέτοιο να τεθεί σε εφαρμογή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να πείσει όσους αντιδρούν από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, καθώς και από τους Πράσινους, η υποστήριξη των οποίων είναι απαραίτητη για την έγκριση του νέου προϋπολογισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει το Politico.
Αυτό θα αποτελούσε μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το σημερινό μοντέλο βοήθειας της ΕΕ, το οποίο παρέχεται σε μεγάλο βαθμό χωρίς όρους, σχολιάζει ακόμη.
Η φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει την πρόταση προϋπολογισμού την επόμενη Τετάρτη.

Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης στην Κρήτη, 6 Ιουλίου 2025.
Αποτροπή vs ασφαλείς διαδρομές
Για το ίδιο ζήτημα γράφει και ο Guardian.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο χθες και αναμένεται να συζητήσει για το μεταναστευτικό με τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.
Τα κόμματα της Δεξιάς, και αρκετές φωνές στους κόλπους των Εργατικών, ζητούν εδώ και καιρό την ενίσχυση της αποτροπής ως τρόπο μείωσης του αριθμού των ανθρώπων που περνούν τη Μάγχη με μικρές βάρκες για να ζητήσουν άσυλο.
Τέτοια αποτρεπτικά μέτρα περιλαμβάνουν την κράτηση των μεταναστών και τη διεκπεραίωση των αιτήσεών τους αλλού, όπως στο διαβόητο «Σχέδιο Ρουάντα» των Συντηρητικών.
Ο Πίτερ Γουίλιαμ Γουόλς, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Μετανάστευσης και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε στον Guardian ότι η αναχαίτιση βαρκών στη Μάγχη δεν είναι μια εύκολη επιλογή.
Αρνητικό ρεκόρ θανάτων μεταναστών στη Μάγχη
Ανάμεσα σε άλλα, ο ερευνητής, συγκρίνοντας την κατάσταση με ό,τι κάνει η Αυστραλία για να μη φτάσουν μετανάστες στα εδάφη της, σημείωσε ότι: «Αυτά είναι πολύ μικρότερα σκάφη, πραγματικά επισφαλή. Και το γαλλικό ναυτικό δόγμα ορίζει ότι μπορείς να επέμβεις σε ένα σκάφος στο νερό μόνο αν υπάρχει σοβαρή απειλή για τη ζωή των επιβατών. Και αυτό δεν είναι παράλογο, επειδή αναμένουν αντίσταση σε μια επέμβαση – αν υπάρξει οποιοσδήποτε πανικός σε αυτές τις βάρκες, οι άνθρωποι μπορεί να συνθλιβούν. Οι άνθρωποι μπορεί να πέσουν στο νερό, όπου υπάρχει πραγματικός κίνδυνος θανάτου από πνιγμό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης, μόνο το 2024 έχασαν τη ζωή τους 73 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες, περισσότεροι από ό,τι τα προηγούμενα έξι χρόνια μαζί.
Η άλλη προτεινόμενη λύση, που προωθείται από ορισμένους στην Αριστερά, είναι η επέκταση των ασφαλών διαδρομών για τους αιτούντες άσυλο.
Όμως, ο Γουόλς πιστεύει ότι η επανεγκατάσταση των προσφύγων, όπου ο ΟΗΕ επιλέγει ανθρώπους από τους καταυλισμούς που διευθύνει σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια τους μεταφέρει σε συμμετέχουσες χώρες, δεν θα έχει πιθανότατα αξιοσημείωτη επίδραση στα περάσματα με μικρές βάρκες, κυρίως λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των προσφύγων στον κόσμο.
Πηγή: in.gr