Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Eξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους δύο ηγέτες των Ταλιμπάν

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Eξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους δύο ηγέτες των Ταλιμπάν

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε σήμερα εντάλματα σύλληψης κατά δύο ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, κατηγορώντας τους για δίωξη γυναικών και κοριτσιών.

Το ΔΠΔ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο Αχουντζάντα και ο Αμπντούλ Χακίμ Χακάνι, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ταλιμπάν, έχουν διαπράξει το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας της δίωξης για λόγους φύλου εναντίον κοριτσιών, γυναικών και άλλων προσώπων που δεν συμμορφώνονται με την πολιτική των Ταλιμπάν σχετικά με το φύλο, την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου.

Κατά την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων που είχε ενώπιόν του, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έλαβε υπόψη το σκοπό και την πρόθεση του άρθρου 7(1)(η) του Καταστατικού της Ρώμης. Η διάταξη αυτή αντικατοπτρίζει τον ευρύτερο στόχο του Καταστατικού να προστατεύσει τους άμαχους πληθυσμούς από σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως εκείνες που στοχεύουν ευάλωτες ομάδες. Επίσης  ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη προστασίας των γυναικών και των κοριτσιών, οι οποίες υφίστανται δυσανάλογες διώξεις λόγω φύλου, όχι μόνο μέσω άμεσης βίας, αλλά και μέσω συστημικών και θεσμοθετημένων μορφών καταπίεση

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα διαπίστωσε ότι η προστασία των θυμάτων τέτοιων εγκλημάτων, ιδίως των γυναικών και των κοριτσιών, τα οποία πλήττονται δυσανάλογα από διώξεις λόγω φύλου, είναι κεντρικής σημασίας για τον σκοπό της διάταξης.  Επίσης καθόρισε ότι η δίωξη λόγω φύλου περιλαμβάνει όχι μόνο άμεσες πράξεις βίας αλλά και συστημικές και θεσμοθετημένες μορφές βλάβης, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κοινωνικών προτύπων που εισάγουν διακρίσεις.

Τέλος ααρά το γεγονός ότι τα σχετικά εντάλματα παραμένουν προσωρινά σφραγισμένα για την προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η δημοσιοποίηση της ύπαρξής τους είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης, καθώς μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη περαιτέρω εγκλημάτων.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ