Άντεξε στον καύσωνα με ολίγο… λιγνίτη το ηλεκτρικό σύστημα

4η ακριβότερη πανευρωπαϊκά η χονδρική του ρεύματος στην Ελλάδα

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και τη σημαντική αύξηση της ζήτησης, το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό συνεχίζοντας σε σταθερή τροχιά τόσο χθες όσο και σήμερα, με “κλειδί” τη συμβολή των μονάδων φυσικού αερίου και τις ΑΠΕ – και με μικρή, αλλά κρίσιμη, ενίσχυση από τις λιγνιτικές μονάδες.

Η ζήτηση ρεύματος έφτασε στην αιχμή της τις μεσημεριανές ώρες χθες τα 9.620 MW, επίπεδο που σε συνδυασμό με τη γενικευμένη άπνοια δημιούργησε έντονη πίεση στο σύστημα. Ωστόσο, το μείγμα παραγωγής προσαρμόστηκε γρήγορα, ενεργοποιώντας ακόμη και παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες – πλην της Άγιος Δημήτριος V, που παρέμεινε εκτός λόγω βλάβης – με στόχο τη διατήρηση της επάρκειας.

Χθες, η μέση τιμή χονδρικής ρεύματος διαμορφώθηκε στα 104 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη ωριαία τιμή στα 164 ευρώ/MWh και τη χαμηλότερη στα 71 ευρώ/MWh. Η συνολική ημερήσια ζήτηση ανήλθε στις 218 GWh.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ενεργειακό μείγμα είχε ως εξής:

Φυσικό αέριο: 44,5%
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: 40,4%
Υδροηλεκτρικά: 4,7%
Λιγνίτης: 3,7%

Παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ παραμένουν οι βασικοί πυλώνες κάλυψης της ζήτησης, όμως ο λιγνίτης – παρότι περιορισμένος – λειτούργησε ως “βαλβίδα αποσυμπίεσης” για τις ώρες με ιδιαίτερα αυξημένο φορτίο.

Η νέα μονάδα φυσικού αερίου του Αγίου Νικολάου της Metlen λειτούργησε στο μέγιστο της ισχύος της (700 MW), ενώ η Κομοτηνή Power (Motor Oil – ΤΕΡΝΑ) προσέφερε έως και 835 MW, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της αιχμής.

Από τις λιγνιτικές μονάδες, οι Άγιος Δημήτριος 3 και 4 τέθηκαν σε λειτουργία, ενώ η Πτολεμαΐδα 5 συνεισέφερε ανάλογα με τις ώρες από 300 έως και πάνω από 500 MW.

Μικρότερη τιμή, μεγαλύτερη ζήτηση σήμερα

Παρά το γεγονός ότι για σήμερα η ζήτηση αναμένεται να είναι ακόμα υψηλότερη – στις 225 GWh ημερησίως – η χονδρική τιμή παρουσιάζει αισθητή υποχώρηση. Η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 85 ευρώ/MWh, δηλαδή μειωμένη κατά 18% σε σχέση με την Τρίτη, παρά τον συνεχιζόμενο καύσωνα.

Η μέγιστη ωριαία τιμή είναι στα 140 ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη αγγίζει μόλις τα 19 ευρώ/MWh, υποδηλώνοντας τη σημαντική ώθηση από τις ΑΠΕ τις πρωινές ώρες. H αιχμή της ζήτησης θα φτάσει σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ το μεσημέρι τα 9.590MW. 

Το μείγμα παραγωγής για την Τετάρτη δείχνει:

ΑΠΕ: 47,5%
Φυσικό αέριο: 38,2%
Υδροηλεκτρικά: 4,6%
Λιγνίτης: 4%
Εισαγωγές: 3%

Η αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ αποδίδεται σε ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες (άνεμοι), οι οποίοι αντιστάθμισαν την περιορισμένη παραγωγή των προηγούμενων ημερών. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή του λιγνίτη θα παραμείνει σχεδόν σταθερή, δίνοντας τη στήριξη εκεί που χρειάζεται χωρίς να εκτροχιάζει τις εκπομπές ρύπων και το κόστος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ στο σύστημα αναμένεται να συνεισφέρουν σήμερα οι μονάδες λιγνίτη Άγιος Δημήτριος 3 και 4 και Πτολεμαΐδα 5, ενώ από μονάδες αερίου θα μπουν στο σύστημα Αλιβέρι 5, Λαύριο 5, Μεγαλόπολη 5, Ήρων, Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, Θίσβη, Protergia, Korinthos Power, Άγιος Νικόλαος 2 και Κομοτηνή Power

Η συνολική εικόνα του συστήματος είναι καθησυχαστική, με την πλειονότητα των μονάδων να είναι σε πλήρη διαθεσιμότητα, και τα δίκτυα να βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ο Διαχειριστής παραμένει σε επιφυλακή χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανησυχία για τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ