Υπερπληθυσμός η υπογεννητικότητα; – Γιατί πρέπει να ανησυχεί περισσότερο ο κόσμος

Υπερπληθυσμός η υπογεννητικότητα; - Γιατί πρέπει να ανησυχεί περισσότερο ο κόσμος

Στο νέο τους βιβλίο After the Spike, οι δημογραφοι Dean Spears και Michael Geruso υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για την μείωση του πληθυσμού παρά για τον υπερπληθυσμό, λέγοντας στην ουσία ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους.

Μάλιστα συγκρίνουν την μείωση του πληθυσμού με την κλιματική αλλαγή λέγοντας ότι έρχεται και μόλις ξεκινήσει, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να σταματήσει.

Ο κόσμος όμως χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους

Ο υψηλότερος αριθμός γεννήσεων που έχει δει ποτέ ο πλανήτης ήταν το 2012, όταν γεννήθηκαν 146 εκατομμύρια παιδιά. Ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται από τότε, παρόλο που το ποσοστό γεννήσεων έχει μειωθεί, κυρίως επειδή ο κόσμος έχει βελτιωθεί στην πρόληψη των θανάτων παιδιών.

Αλλά τώρα οι άνθρωποι έχουν μικρότερες οικογένειες και τον επόμενο μισό αιώνα περίπου, τα ποσοστά θνησιμότητας θα ξεπεράσουν τα ποσοστά γεννήσεων. Αυτό ακριβώς αποκαλούν οι δύο αναπληρωτές καθηγητές οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν ως «την αιχμή», την περίοδο της απότομης ανάπτυξης και πιθανώς εξίσου απότομης μείωσης του πληθυσμού.

Ο Spears, ο οποίος είναι επίσης η ιδρυτής του rice, του Ερευνητικού Ινστιτούτου Συμπονετικής Οικονομίας, το οποίο επικεντρώνεται στην υγεία των παιδιών στο Uttar Pradesh, έχει δει αυτή τη διαδικασία να συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο στην Ινδία, όπου το μέσο ποσοστό γεννήσεων (δηλαδή ο μέσος αριθμός παιδιών που θα γεννήσει μια γυναίκα στη ζωή της) έχει μειωθεί σε λιγότερα από δύο, καθώς η χώρα έχει γίνει πιο ευημερούσα.

Το περιοδικό TIME μίλησε με τους Spears και Geruso σχετικά με το γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι σε έναν πλανήτη που μοιάζει να δυσκολεύεται να συντηρήσει τα 8 δισεκατομμύρια που έχουμε, γιατί οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν να κρατήσουν τις οικογένειές τους μικρές και τι, αν μη τι άλλο, πρέπει να γίνει.

Τελικά είμαστε λίγοι ή πολλοί στον πλανήτη;

Σε αυτό το ερώτημα ο Spears λέει ότι  μείωση του πληθυσμού είναι πλέον το πιο πιθανό μέλλον. «Σε λίγες δεκαετίες, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα σταματήσει να αυξάνεται και θα αρχίσει να μειώνεται, και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι μόλις συμβεί αυτό, θα αντιστραφεί αυτόματα», λέει.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το να ζούμε σε έναν κόσμο με πολλούς ανθρώπους είναι καλό για όλους μας

Επίσης αναφέρει ότι: «Για αιώνες, οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι άνθρωποι οδεύουν προς ολοένα και χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων – από έναν παγκόσμιο μέσο όρο έξι το 1800 σε πέντε και μισό το 1900, πέντε το 1950 και λιγότερο από το μισό τώρα. Ήταν μια μακροπρόθεσμη πτωτική πορεία. Δεν ήταν απλώς μια απάντηση στις άμεσες συνθήκες. Το να σταματήσει και να αντιστραφεί αυτό θα ήταν μια αντιστροφή μιας μεγάλης τάσης, όταν όλοι οι κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτιστικοί και οικογενειακοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν λιγότερα παιδιά πιθανότατα δεν πρόκειται απλώς να εξαφανιστούν».

Ερωτώμενος γιατί πιστεύει πως οι άνθρωποι δεν θα ξαναρχίσουν να κάνουν περισσότερα παιδιά, ο Spears εξηγεί: «Οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις επηρεασμένοι από την κοινωνία τους, τον πολιτισμό τους, την οικογένειά τους, την οικονομία τους. Εδώ και αιώνες, οι αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι οδηγούν σε όλο και λιγότερες γεννήσεις. Είναι μια μακροχρόνια τάση πτώσης — δεν είναι μόνο αντίδραση σε άμεσες συνθήκες».

Για να σταματήσει αυτό και να αντιστραφεί, θα έπρεπε «να αλλάξει μια μεγάλη τάση όταν όλοι οι κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτιστικοί και οικογενειακοί λόγοι που κάνουν τους ανθρώπους να κάνουν λιγότερα παιδιά μάλλον δεν θα εξαφανιστούν έτσι απλά».

Γιατί πρέπει να γίνουμε περισσότεροι

Ο Geruso αναφέρει γιατί πρέπει να υπάρχει μεγάλος πληθυσμός. «Σε ένα βασικό επίπεδο – αν και δεν το νιώθουμε πάντα, δεν το αναγνωρίζουμε πάντα και άρα δεν το εκτιμούμε – οι άλλοι άνθρωποι είναι καλό για εμάς. Αυτό που ξεχωρίζει τη ζωή σήμερα από τη ζωή πριν μερικούς αιώνες είναι η εργασία, οι ιδέες, η καινοτομία, η πρόοδος. Αυτό που έκανε αυτή την πρόοδο τόσο εντυπωσιακή είναι ότι πολλοί άνθρωποι δούλεψαν, αντάλλαξαν γνώσεις, έμαθαν πράγματα και δημιούργησαν την πρόοδο που όλοι εμείς σήμερα απολαμβάνουμε» αναφέρει.

«Σύμφωνα με στοιχεία, η μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να ξεκινήσει το 2080. Μέχρι τότε δεν θα καταλάβουμε ότι χρειάζεται να «είμαστε περισσότεροι» λέει.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Geruso πρέπει να σταθεροποιηθεί ο πληθυσμός.

«Αν θέλουμε ποτέ να αλλάξουμε την πορεία της ανθρωπότητας και να αποφύγουμε τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού, χρειάζεται μεγάλη επένδυση για να αναδιοργανώσουμε την οικονομία μας, τους θεσμούς μας και τον τρόπο ζωής μας, ώστε να στηρίζουμε και να δίνουμε προτεραιότητα στη γονεϊκότητα και τη φροντίδα παιδιών. Και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτή η σοβαρή επένδυση θα γίνει όσο κυριαρχεί η ιδέα ότι «οι άνθρωποι είναι βάρος»».

«Άρα, το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε όλοι ότι το να ζούμε σε έναν κόσμο με πολλούς ανθρώπους είναι καλό για όλους μας. Αυτό πρέπει να προηγηθεί από οποιαδήποτε πρόταση για πολιτικές ή μέτρα».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ