Συνεχίζουν την “ανιούσα” οι τιμές πώλησης κι ενοικίασης κατοικιών

Τριπλάσιοι οι αγοραστές κατοικίας από τους πωλητές

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Εξακολουθούν να κινούνται έντονα ανοδικά οι ζητούμενες τιμές πώλησης κι ενοικίασης κατοικιών πανελλαδικά, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η άσκηση έντονων πιέσεων προς τα νοικοκυριά, που βρίσκονται σε αναζήτηση νέας κατοικίας, είτε για αγορά, είτε για ενοικίαση. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο, που συγκέντρωσε η ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr, στο σύνολο της χώρας, η ετήσια αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης ανήλθε σε 9,7% και η αντίστοιχη των ζητούμενων τιμών ενοικίασης σε 7,2%. Μάλιστα, ακόμα και σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, σημειώθηκε αύξηση κατά 4,2% στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης και κατά 2,8% στις τιμές πώλησης.

Σημαντικές αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφηκαν τόσο στα προάστια του Πειραιά όσο και στα Δυτικά Προάστια, αλλά και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Πιο αναλυτικά, οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, εντοπίστηκαν στη Δραπετσώνα (34,2%), στη Νέα Χαλκηδόνα (29,6%), στο Πέραμα (28,9%), στα Άνω Πατήσια (28,8%) και στους Αγίους Αναργύρους (27,6%).

Αντίστοιχα, όσον αφορά τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης, οι μεγαλύτερες αυξήσεις κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σημειώθηκαν στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη (28,6%), στην Πετρούπολη (19,6%), στην περιοχή Γκάζι – Μεταξουργείο – Βοτανικός (19,3%) και στην Αγία Βαρβάρα (16,8%). Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η σημαντική άνοδος των ενοικίων στη Βούλα (17,5%), η οποία παραμένει σταθερά μία από τις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής.

Ωστόσο, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, είναι πλέον εμφανής η επιβράδυνση των πράξεων στην αγορά, δείγμα ότι οι προσδοκίες αρκετών ιδιοκτητών μοιάζουν μη ρεαλιστικές στην παρούσα φάση. Όπως αναφέρει στο Capital.gr, ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, “είναι εμφανής η μείωση του αριθμού των συναλλαγών, ακόμα και με την θετική επίδραση του προγράμματος Σπίτι Μου, χωρίς το οποίο, η πτώση των αγοραπωλησιών θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Η τάση αυτή είναι εμφανής ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και συνεχίζεται και κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, καθώς οι τιμές είναι πλέον σε επίπεδο τέτοιο, ώστε δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, ειδικά στην Αττική”, επισημαίνει ο κ. Ποταμιάνος.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και στα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Κατά το φετινό πρώτο τετράμηνο του έτους (Ιανουάριος-Απρίλιος), τα φορολογικά έσοδα από μεταβιβάσεις κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων, σημείωσαν πτώση κατά 17,5% σε 180,6 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με τα 218,8 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Μόνο τον Απρίλιο τα έσοδα της φορολογικής διοίκησης από πώληση κατοικιών, γραφείων καταστημάτων κ.λ.π. ήταν μειωμένα κατά 22,68% έναντι του Απριλίου του προηγούμενου έτους.

Εκτός από τις υψηλές τιμές που αποθαρρύνουν πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές, ακόμα κι αν είναι επιλέξιμοι χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος “Σπίτι Μου”, στους παράγοντες που έχουν αρνητική επίδραση στο ύψος των συναλλαγών, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η μείωση των αγορών από ξένους επενδυτές, μετά την αυστηροποίηση των ορίων μέσω του προγράμματος Χρυσή Βίζα, αλλά και την απαγόρευση λειτουργίας νέων καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας για όλο το 2025, μέτρο που αναμένεται να παραταθεί και για το 2026. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, οι αγορές από ξένους μειώθηκαν κατά 31,4% και δεν ξεπέρασαν τα 356,8 εκατ. ευρώ, από 520 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos.gr, στην κορυφή των πιο ακριβών περιοχών της Ελλάδας για αγορά κατοικίας και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025 παραμένουν τα Νότια Προάστια της Αθήνας με μέση ζητούμενη τιμή 4.052 ευρώ/τ.μ. Ακολουθούν οι Κυκλάδες με 3.800 ευρώ/τ.μ., τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας με 3.300 ευρώ/τ.μ., η Λευκάδα (3.270 ευρώ/τ.μ.) και τα Χανιά (2.750 ευρώ/τ.μ). Όσον αφορά το σκέλος της ενοικίασης, στις πέντε πιο ακριβές περιοχές, βρίσκονται οι Κυκλάδες, τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας με μέση ζητούμενη τιμή 15,3 ευρώ/τ.μ., 13 ευρώ/τ.μ. και 11,4 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν ο Δήμος Αθηναίων με 11,3 ευρώ/τ.μ. και ο Πειραιάς με 10,3 ευρώ/τ.μ.
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ