Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης–Κύπρου (Greece–Cyprus Interconnector – GSI), που πραγματοποιείται σήμερα, υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συμμετέχουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ), ο ΑΔΜΗΕ, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών. Το επίκεντρο της συζήτησης αφορά την αποδέσμευση κρίσιμων κονδυλίων και την κινητοποίηση της Κομισιόν, ώστε να μην παγώσει η υλοποίηση του έργου.
Το διακυβευόμενο έργο, προϋπολογισμού 1,9 δισ. ευρώ, θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, καθώς θα θέσει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, συνδέοντάς την με το ευρωπαϊκό δίκτυο μέσω Κρήτης. Ήδη έχει εξασφαλιστεί ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι προ ημερών ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “το έργο δεν είναι διμερές – είναι ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή ενώ τρίτες χώρες παρεμποδίζουν την πρόοδο κρίσιμων ευρωπαϊκών υποδομών”.
Όσον αφορά στο σκέλος της χρηματοδότησης πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς έγκριση ανάκτησης κόστους από τις ρυθμιστικές αρχές, δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις πληρωμές προς την γαλλική Nexans, η οποία απειλεί να διακόψει την παραγωγή του καλωδίου.
Ήδη η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε από 1ης Ιουλίου την ανάκτηση 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ η ΡΑΕΚ αναμένεται να εγκρίνει τις επόμενες ημέρες την πρώτη κυπριακή συνεισφορά, ύψους 25 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται από τη διακρατική συμφωνία για τα πρώτα πέντε έτη του έργου.
Σε κάθε περίπτωση η χρονική πίεση είναι ασφυκτική, καθώς τον Αύγουστο λήγει η περίοδος προκαταβολών προς τη Nexans. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη έχει στόχο να δώσει σαφή εικόνα για τα επόμενα βήματα και να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας από τις δύο χώρες αλλά και από την Ε.Ε., η οποία καλείται να παίξει επιτέλους τον ρόλο του εγγυητή.
Πηγή: capital.gr