Σύντομα θα συμπληρωθεί ένας χρόνος: τον Αύγουστο του 2024, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τη χορήγηση «βίζας κοινών αξιών» σε πολίτες συνολικά 47 χωρών τις οποίες η Ρωσία θεωρεί ως μη φιλικές – ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία καθώς και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πλην των (φιλικών) Ουγγαρίας και Σλοβακίας. Οι ενδιαφερόμενοι αποκτούν τριετή άδεια διαμονής, η οποία μπορεί τελικά να μετατραπεί σε υπηκοότητα, παρακάμπτοντας τους συνήθεις κανόνες: δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε εξετάσεις ώστε να αποδείξουν ότι κατέχουν τη ρωσική γλώσσα ούτε να πληρούν την ποσόστωση για διαμονή σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Πρέπει απλώς να υπογράψουν μια δήλωση όπου επιβεβαιώνουν ότι «το κίνητρο για τη μετεγκατάσταση στη Ρωσία είναι η απόρριψη της πολιτικής του χι κράτους, η οποία επιβάλλει ιδεολογικές συμπεριφορές που έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».
Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν πως ο τρόπος της ζωής τους απειλείται στην πατρίδα τους και έλκονται από το ιδεολογικό αφήγημα που ο Πούτιν έχει περάσει χρόνια κατασκευάζοντας – η Ρωσία ως θεματοφύλακας των οικογενειακών παραδόσεων, εν μέσω ενός δυτικού κόσμου που βυθίζεται στην ηθική και κοινωνική παρακμή. Δεν είναι τυχαίο που η «βίζα κοινών αξιών» έχει γίνει περισσότερο γνωστή ως «αντι-γουόκ βίζα». Οπως λέει στη «Washington Post» και η Μαρία Μπούτινα, το δημόσιο πρόσωπο της εκστρατείας, «ΛΟΑΤ και μετανάστες, αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους μετεγκαθίστανται. Αισθάνονται ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλοί μετανάστες στην Ευρώπη ή δεν δέχονται τις ΛΟΑΤ αξίες».
Η ίδια επιμένει πως η Ρωσία δεν στρατολογεί ενεργά απομαγεμένους δυτικούς πολίτες, το ρωσικό κράτος, λέει, «το βλέπει αυτό ως μια ανθρωπιστική αποστολή»: «Δουλειά μας δεν είναι να προσελκύουμε ανθρώπους. Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι αρκετά δύσκολο. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια για να προσαρμοστούν, να βρουν δουλειά, σχολείο για τα παιδιά τους. Είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Θα ήταν πιθανότατα πιο σωστό να την αποκαλέσουμε βίζα πνευματικού ασύλου. Οι άνθρωποι μεταναστεύουν γιατί αναζητούν την Κιβωτό του Νώε, δεν βγαίνει η Ρωσία να τους ψάξει». Η αλήθεια, βέβαια, είναι λίγο διαφορετική. Και αυτό το όνομα, Μαρία Μπούτινα, γνώριμο από παλιά: πρόκειται για τη ρωσίδα πράκτορα που καταδικάστηκε για κατασκοπεία στις ΗΠΑ, φυλακίστηκε, απελάθηκε και κατόπιν εξελέγη βουλευτής με το κόμμα του Πούτιν.
Από τα τέλη Μαρτίου, η Μπούτινα είναι συμπροεδρεύουσα της υποεπιτροπής του Κρατικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την παροχή βοήθειας σε ξένους μετανάστες. Είναι επίσης συνιδρύτρια της οργάνωσης Καλωσήλθατε στη Ρωσία, που βοηθά ξένους πολίτες να αποκτήσουν «βίζα κοινών αξιών». Εκτός αυτών, τον Νοέμβριο του 2024, η Μπούτινα ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα στο ρωσικό κρατικό δίκτυο RT με τίτλο «Οικογένεια – Ρωσία», το οποίο επικεντρώνεται σε ανθρώπους που έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν τη Δύση και να εγκατασταθούν στη Ρωσία. Περίπου την ίδια εποχή, το RT λάνσαρε και έναν πολυγλωσσικό ιστότοπο, την Πύλη στη Ρωσία, που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές μετεγκατάστασης και τα βασικά στοιχεία της ρωσικής γλώσσας.
Ως εργαλείο προπαγάνδας του Κρεμλίνου, βέβαια, το RT έχει απαγορευτεί σε ΕΕ και ΗΠΑ· το Google έχει μπλοκάρει τα κανάλια του, όπως και τα κανάλια του πρακτορείου ειδήσεων του, του Sputnik, στο YouTube. Οπως επιβεβαίωσε ωστόσο μεγάλη έρευνα που δημοσιοποίησε την άνοιξη το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο Important Stories, το RT παρακάμπτει αυτά τα εμπόδια χρηματοδοτώντας κάτω από το τραπέζι ένα ολόκληρο δίκτυο από μπλόγκερ, Ρώσους αλλά και ξένους, οι οποίοι παράγουν βίντεο με μετεγκατεστημένους αλλοδαπούς που επαινούν τη Ρωσία, ενώ επικρίνουν τη Δύση – βίντεο με τίτλους του τύπου «Η Ρωσία δεν έχει τα προβλήματα της Αμερικής», «Η Δύση προσπαθεί να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία», «Η Ρωσία μοιάζει με την παλιά Γαλλία». Οι ιστορίες διαφέρουν αλλά τα μηνύματα είναι λίγο πολύ τα ίδια: τα δικαιώματα των τρανς και των ΛΟΑΤΚΙ+ είναι δείγματα ηθικής παρακμής και σε κάθε περίπτωση προέχει η προστασία των παιδιών· ο φεμινισμός είναι ένα αριστερίστικο σχέδιο με σκοπό τη διάβρωση του ανδρισμού και τη διάλυση των οικογενειακών θεσμών· η Ρωσία είναι ένας παράδεισος για τις παραδοσιακές αξίες.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Μαρία Μπούτινα δήλωσε πως 3.500 πολίτες δυτικών κρατών έχουν μεταναστεύσει στη Ρωσία από το 2022. Η ίδια είπε πως από τις αρχές της χρονιάς, κάπου 700 άτομα έχουν λάβει «βίζα κοινών αξιών». Με τον Ντόναλντ Τραμπ ξανά στο τιμόνι, βέβαια, η ροή από τις ΗΠΑ αναμένεται να λιγοστέψει. Και οι αριθμοί είναι ούτως ή άλλως μικροί, ας μην ξεχνάμε πως από την έναρξη του ολομέτωπου πολέμου στην Ουκρανία, τουλάχιστον 650.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που η στήλη επέλεξε να δημοσιοποιήσει το θέμα είναι γιατί το βλέπει και αυτή «ως μια ανθρωπιστική αποστολή»: τόσοι συμπατριώτες μας δηλώνουν πως αγαπούν, υπολήπτονται και εκτιμούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, να μη γνωρίζουν πως αν το θέλουν πραγματικά, έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν και τις αξίες ΚΑΙ τη χώρα του;
Πηγή: tanea.gr