Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Μην φοβάστε τον πλησίον σας, ακόμα κι αν προσεύχεται διαφορετικά»

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Μην φοβάστε τον πλησίον σας, ακόμα κι αν προσεύχεται διαφορετικά»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  Βαρθολομαίος απευθύνθηκε σε προσκυνητές από την Κύπρο, την Ουκρανία και τη Γαλλία που επισκέφθηκαν το Φανάρι και ιδιαιτέρως στις νέες και τους νέους.

Συγκεκριμένα δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης:

«Μην φοβάστε τον πλησίον σας, ακόμα κι αν προσεύχεται διαφορετικά, αν κατανοεί τον Θεό διαφορετικά. Γιατί μέσα σε κάθε άνθρωπο κατοικεί μια θεϊκή σπίθα, μια μυστηριώδης παρουσία Εκείνου που μας δημιούργησε κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του. Ο διάλογος ξεκινά με ένα βλέμμα, μια χειρονομία, έναν καλό λόγο όπου ο Χριστός, ο Λόγος του Θεού, γίνεται ο δεσμός που ενώνει τα πάντα. Ο διάλογος ξεκινά όταν δεχόμαστε να βιώσουμε την ετερότητα.

»Στον τεταμένο κόσμο μας, που σημαδεύεται από τόσες πολλές συγκρούσεις – στην Ουκρανία, τους Αγίους Τόπους, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική – η μαρτυρία σας ως νέων Χριστιανών είναι ακόμη πιο πολύτιμη. Προέρχεστε από τις ακτές της Μεσογείου, μια θάλασσα φωτός, αλλά και δακρύων. Έχετε πλεύσει εκεί όπου τόσοι πολλοί άνδρες και γυναίκες έχουν χαθεί με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος. Καθώς βαδίζετε στις αποβάθρες τόσων πολλών λιμανιών, έχετε ακούσει τις κραυγές της αγωνίας, αλλά και τα τραγούδια της αλληλεγγύης. Εδώ, σε αυτή την εσωτερική θάλασσα της ανθρωπότητάς μας, γράφεται σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στον διάλογο μεταξύ λαών, μεταξύ θρησκειών και μεταξύ γενεών.

»Το 2016, είχαμε ήδη δηλώσει με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο κατά την κοινή μας επίσκεψη στο νησί της Λέσβου: «Ως ηγέτες των αντίστοιχων Εκκλησιών μας, είμαστε ενωμένοι στην επιθυμία μας για ειρήνη και στην ανησυχία μας να προωθήσουμε την επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου και της συμφιλίωσης»».

Διάλογος με την Καθολική Εκκλησία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στον διεξαγόμενο διάλογο Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας: «Με αυτό το πνεύμα έχουμε δεσμευτεί εδώ και αρκετές δεκαετίες σε έναν αυθεντικό και θαρραλέο οικουμενικό διάλογο, ιδιαίτερα με την αδελφή μας Εκκλησία στη Ρώμη. Το κάνουμε αυτό όχι από στρατηγική ή αδυναμία, αλλά από πίστη στο θέλημα του ίδιου του Χριστού, ο οποίος προσευχήθηκε «να είναι όλοι ένα» (Ιωάν. ιζ´, 21). Το κάνουμε αυτό με τη βαθιά πεποίθηση ότι αυτό που μας ενώνει είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μας χωρίζει. Το κάνουμε επίσης αυτό επειδή το μέλλον και η μαρτυρία του Χριστιανισμού σε αυτόν τον κατακερματισμένο κόσμο εξαρτώνται από την ικανότητά μας να βαδίζουμε μαζί, να δίνουμε μαρτυρία μαζί και να υπηρετούμε μαζί.

»Ευχαριστούμε τον Θεό για την πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτόν τον διάλογο. Από την ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου ΣΤ΄ στα Ιεροσόλυμα το 1964, έχει διανυθεί ένας μακρύς δρόμος. Προσωπικά είχαμε τη μεγάλη χαρά να συναντηθούμε σε πολλές περιπτώσεις με διαφορετικούς Επισκόπους της Ρώμης, από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ έως τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, συμπεριλαμβανομένων των Παπών Βενέδικτου ΙΣΤ΄ και Φραγκίσκου. Μαζί, προσευχηθήκαμε και μιλήσαμε στον κόσμο για την ειρήνη, τον σεβασμό της δημιουργίας και την αξιοπρέπεια των φτωχότερων. Μαζί, υπενθυμίσαμε ότι η χριστιανική πίστη δεν μπορεί να είναι ιδεολογία ή κλειστή ταυτότητα, αλλά μια οδός ζωής, αλήθειας και αγάπης».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ