Είναι μία από αυτές τις «βόμβες» που αργούν τόσο πολύ να σκάσουν, που όταν αυτό τελικά συμβαίνει, κανείς δεν ξέρει πώς να το χειριστεί – και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις συνέπειες. Για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, στο Ντάλας, στις 22 Νοεμβρίου του 1963, η CIA παραδέχθηκε σιωπηρά πως ένας πράκτοράς της παρακολουθούσε επί μήνες τον δράστη, τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Και πρόκειται για έναν πράκτορα γεννημένο στην Ελλάδα, τον Τζορτζ Ιωαννίδη, ο οποίος υπηρέτησε δύο φορές στον σταθμό της CIA στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, την πρώτη από το 1956 έως το 1962 και τη δεύτερη μεταξύ 1964 και 1968. Εναν ελληνοαμερικανό αξιωματούχο της CIA ο οποίος είχε εμπλοκή, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στην Αποστασία του 1965 (φέρεται να συμμετείχε ενεργά στον χρηματισμό βουλευτών για την ανατροπή της κυβέρνησης του Γεώργιου Παπανδρέου) όσο και στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 (ήταν, καθώς λέγεται, στενός φίλος των αμερικανών πρακτόρων Τζον Φατσέα, Τζορτζ Στίβενς και Στίβεν Μίλτον, οι οποίοι ήταν με τη σειρά τους στενοί φίλοι του μετέπειτα δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου).
Ψυχολογικός πόλεμος
Η μακρόθεν (μέχρι αποδείξεως του εναντίου…) γνωριμία του με τον Χάρβεϊ Οσβαλντ τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στις δύο θητείες του στην Αθήνα. Το 1962, με τη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας στο ζενίθ, ο 40χρονος τότε πράκτορας ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος ψυχολογικού πολέμου στον σταθμό της CIA στο Μαϊάμι. Η δέσμη των 44 αρχείων που ρίχνουν φως σε αυτή την περίοδο παρέμενε άκρως απόρρητη μέχρι την περασμένη Πέμπτη: τόσο ο Τζο Μπάιντεν, το 2021 και το 2022, όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία, το 2017, είχαν αποφασίσει να διατηρήσουν τα επίμαχα αρχεία μυστικά. Τώρα όμως που αποχαρακτηρίστηκαν, ένα υπόμνημα της CIA με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου του 1963 έδειξε, σύμφωνα με το Axios, πως ο Τζορτζ Ιωαννίδης είχε εντολή να αποκτήσει ψευδώνυμο και πλαστή άδεια οδήγησης με το όνομα «Χάουαρντ Γκέμπλερ». Αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί μέχρι πρότινος η CIA αρνιόταν ότι ο Ιωαννίδης ήταν γνωστός ως «Χάουαρντ», το όνομα του πράκτορα που υποστήριζε, καθοδηγούσε και χρηματοδοτούσε το Επαναστατικό Φοιτητικό Διευθυντήριο (DRE), μια οργάνωση εξόριστων κουβανών φοιτητών που ανέπτυσσαν δράση κατά του Φιντέλ Κάστρο. Επί δεκαετίες, η υπηρεσία υποστήριζε εξίσου ψευδώς ότι δεν είχε καμία σχέση με τη φοιτητική ομάδα, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στο να δημοσιοποιηθεί η στάση του Οσβαλντ υπέρ του Κάστρο αμέσως μετά τους πυροβολισμούς.
Στενές επαφές
Στην πραγματικότητα, DRE και Οσβαλντ είχαν στενές επαφές πολύ πριν από τη δολοφονία του Κένεντι. Στις 9 Αυγούστου του 1963, για παράδειγμα, τέσσερα μέλη του DRE αντιπαρατέθηκαν με τον Οσβαλντ στη Νέα Ορλεάνη, ενόσω αυτός μοίραζε φυλλάδια υπέρ του Κάστρο. Δώδεκα μέρες αργότερα, ο Οσβαλντ είχε ντιμπέιτ, σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, με έναν κουβανό αντικομμουνιστή φοιτητή. Ενας βασικός λόγος για τον οποίο όλα αυτά έμειναν κρυφά ήταν το γεγονός ότι η CIA όρισε το 1978 τον Ιωαννίδη σύνδεσμο με την Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη δολοφονία του Κένεντι. Τα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν, βέβαια, δεν ρίχνουν επιπλέον φως στη δολοφονία του αμερικανού προέδρου, ούτε διευθετούν το αιώνιο ερώτημα, αν ο Οσβαλντ έδρασε μόνος. Ερευνητές όπως ο πρώην δημοσιογράφος της “Washington Post” Τζέφερσον Μόρλεϊ, που έχουν ασχοληθεί και γράψει εκτενώς για τη δολοφονία Κένεντι, πιστεύουν πως «απείθαρχοι» πράκτορες της CIA ενδεχομένως να ενεπλάκησαν σε αυτή: μιλώντας στο Axios, πάντως, και παρότι χαρακτήρισε τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία «μεγάλη υπόθεση», o Μόρλεϊ δεν φάνηκε έτοιμος να πει ότι ο Τζορτζ Ιωαννίδης ήταν ένας από αυτούς.
Πηγή: tanea.gr