Συναγερμός σήμανε στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις στοχοθέτησαν με λέιζερ γερμανικό αεροσκάφος το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του πληρώματος και να διακοπεί η επιχείρηση. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή στο Βερολίνο για εξηγήσεις κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» κίνηση.
Πολεμικό πλοίο της Κίνας στοχοποίησε με λέιζερ γερμανικό αεροσκάφος
Το περιστατικό έλαβε χώρα στις αρχές Ιουλίου κοντά στις ακτές της Υεμένης κατά την διάρκεια πτήσης ρουτίνας στο πλαίσιο της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα γερμανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος «τυφλώθηκε» από κινεζικό πλοίο με λέιζερ, ενώ πετούσε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.
Για προληπτικούς λόγους, η πτήση ακυρώθηκε και το αεροσκάφος επέστρεψε με ασφάλεια στη βάση του, στο Τζιμπουτί.
«Τύφλωσαν» το «ιπτάμενο μάτι»
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου ‘Άμυνας το αεροσκάφος με την πλατφόρμα πολλαπλών αισθητήρων (MSP) χρησιμοποιείται ως «ιπτάμενο μάτι» για την θαλάσσια επιτήρηση στην περιοχή και «δέχθηκε επίθεση χωρίς αιτία και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επαφή κατά την διάρκεια της επιχείρησης». Το συγκεκριμένο κινεζικό πλοίο μάλιστα, διευκρίνισε (Bild) ο εκπρόσωπος, είχε ήδη εντοπιστεί πολλές φορές στην περιοχή.
Το 2018
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κινεζικός στρατός κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί λέιζερ εναντίον των δυτικών δυνάμεων, μια κίνηση που μπορεί να τυφλώσει προσωρινά τους πιλότους και να επηρεάσει τα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών.
Το 2018, το αμερικανικό πεντάγωνο κατηγόρησε τους Κινέζους ότι έκαναν χρήση λέιζερ στρατιωτικού τύπου εναντίον αμερικανών πιλότων που επιχειρούσαν από την αμερικανική βάση στο Τζιμπουτί, η οποία χρησιμοποιείται για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην ανατολική Αφρική και την Υεμένη. Η Κίνα άνοιξε μια ναυτική βάση στο Τζιμπουτί το 2017 κοντά στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ.
Η κινεζική πρεσβεία δεν απάντησε σε αιτήματα σχολιασμού σχετικά με την κλήτευση του πρεσβευτή της, Deng Hongbo.
Η αποστολή «ΑΣΠΙΔΕΣ»
Η αποστολή «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ΕΕ έχει στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Η Γερμανία συμμετέχει στην επιχείρηση με 700 στελέχη της Bundeswehr και τον περασμένο Ιανουάριο η Bundestag ανανέωσε την εντολή τους.
Πηγή: in.gr