Σε μια εποχή όπου η χρήση της τεχνολογίας ξεκινά πλέον από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, η Πορτογαλία αποφασίζει να χαράξει διαφορετική πορεία: από το επόμενο σχολικό έτος, η χρήση κινητών τηλεφώνων θα απαγορεύεται εντελώς στις σχολικές αίθουσες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (πρώτος και δεύτερος κύκλος, δηλαδή ηλικίες 6 έως 12 ετών), τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά σχολεία.
Η απόφαση βασίζεται σε δεδομένα από φετινή εφαρμογή του μέτρου σε αρκετά σχολεία της χώρας, όπου περισσότερες από τις μισές μονάδες που εφάρμοσαν περιορισμούς στα κινητά παρατήρησαν σημαντική μείωση της ενδοσχολικής βίας, καλύτερη κοινωνική αλληλεπίδραση και βελτίωση στο κλίμα των διαλειμμάτων και της συνεργασίας στην τάξη.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – για παράδειγμα, στην Ισπανία, όπου η πολιτική διαφέρει ανά περιφέρεια. Πολλές φωνές στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πορτογαλίας και όχι μόνο, χαιρετίζουν το μέτρο ως «αναγκαίο φρένο στην ψηφιακή εξάρτηση», που δίνει ξανά χώρο στο παιχνίδι, τη συζήτηση και τη φυσική επαφή μεταξύ των παιδιών.
Ο Πορτογάλος υπουργός Παιδείας δήλωσε πως η απόφαση αυτή «δεν είναι τιμωρητική, αλλά προστατευτική», υπογραμμίζοντας ότι «το σχολείο πρέπει να είναι ένα μέρος όπου το παιδί επικοινωνεί, μαθαίνει και αναπτύσσεται χωρίς περιττές εξωτερικές παρεμβολές». Η εφαρμογή του μέτρου θα συνοδευτεί από ενημερωτικές καμπάνιες και κατάλληλες οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.
Καθώς η Ελλάδα συζητά επίσης και με σοβαρές κινήσεις τον ρόλο της τεχνολογίας στην τάξη και το πώς αυτή επηρεάζει την ψυχική υγεία και την κοινωνικότητα των παιδιών, το παράδειγμα της Πορτογαλίας μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή για έναν βαθύτερο προβληματισμό: Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναδούμε – πραγματικά – τη σχέση των παιδιών μας με τις οθόνες και να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει πραγματική επαφή; Σε όλα τα επίπεδα…
Πηγή: tanea.gr