Σε αυξημένη στρατιωτική ετοιμότητα τίθεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης το Ρότερνταμ, καθώς εντείνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία. Όπως αποκαλύπτει ο διευθύνων σύμβουλος του λιμανιού Μπουντεβάιν Σίμονς, οι αρχές του Ρότερνταμ βρίσκονται σε συντονισμό με το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής διαχείριση στρατιωτικών φορτίων.
Ο Σίμονς μιλώντας στους Financial Times δήλωσε ότι: «Δεν είναι κάθε τερματικός σταθμός κατάλληλος για τέτοια χρήση. Αν προκύψει ανάγκη μεταφοράς μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού, τότε θα μοιράσουμε το φορτίο με την Αμβέρσα ή και άλλα λιμάνια. Δεν βλέπουμε πια ο ένας τον άλλο αποκλειστικά ως ανταγωνιστή φυσικά και υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά όπου μπορούμε, συνεργαζόμαστε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται να υποδεχτεί πλοία με στρατιωτικό εξοπλισμό τέσσερις έως πέντε φορές τον χρόνο. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων, ο οποίος είναι το μοναδικό σημείο του λιμανιού όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια μεταφόρτωση πυρομαχικών από πλοίο σε πλοίο.
Παράλληλα, ο Σίμον τόνισε ότι, «θα διεξάγονται και αποβατικές στρατιωτικές ασκήσεις, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατιωτικής αναβάθμισης του λιμανιού». Όλες αυτές οι εξελίξεις εντάσσονται στη γενικευμένη κινητοποίηση που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την ΕΕ να καταρτίζει σχέδιο επανεξοπλισμού ύψους έως και 800 δισ. ευρώ. (Rearm Europe).
Στόχος είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής αυτάρκειας, τόσο ως απάντηση στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ως αποτρεπτικός παράγοντας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
Η Ολλανδία, όπως και οι υπόλοιποι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευτεί για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ. Τον Μάιο, το ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος του ΝΑΤΟ, το λιμάνι του Ρότερνταμ θα πρέπει να εξασφαλίσει χώρο για την τακτική υποδοχή στρατιωτικών πλοίων.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε πρόσφατα ότι ενδέχεται να υπάρξει ρωσική επίθεση κατά κράτους-μέλους της Συμμαχίας έως το 2030.
Ο κ. Σίμονς επεσήμανε ότι η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας (Covid-19), αλλά και η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέδειξαν τις «δομικές αδυναμίες» της Ευρώπης στην εφοδιαστική αλυσίδα και την εξάρτησή της από τρίτες χώρες.
Επισήμανε επίσης: «Η κρίση μας έδειξε ότι πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά τη στρατηγική ανθεκτικότητα. Έχουμε στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου αλλά δεν έχουμε ακόμη για φυσικό αέριο, ούτε για κρίσιμες πρώτες ύλες ή φάρμακα. Πρέπει να αποθηκεύουμε υλικά όπως ο χαλκός, το λίθιο, ο γραφίτης και άλλα στρατηγικά ορυκτά».
Τέλος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα τη νέα της «στρατηγική αποθεμάτων», η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ιατρικά εφόδια, κρίσιμες πρώτες ύλες, ενεργειακό εξοπλισμό, ακόμη και βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και νερό.
Πηγή: tanea.gr