«Εδώ και μήνες, ο πρόεδρος Τραμπ παίζει ένα κυνικό παιχνίδι. Μπροστά στον Τύπο, απειλεί να επιβάλει νέες κυρώσεις στη ρωσική οικονομία. Κατ’ ιδίαν, ποτέ δεν το κάνει. Δημοσίως αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξήσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία – μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ δήλωσε ότι θα «δει αν μπορούμε να διαθέσουμε» επιπλέον πυραύλους αεράμυνας για τον ουκρανικό στρατό. Παρασκηνιακά, όμως, παγώνει τις προμήθειες που είχαν ήδη αποφασιστεί για την Ουκρανία. Ολα αυτά υποδηλώνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι πρόθυμος να πιέσει τη Ρωσία να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο. Αντ’ αυτού, αναδιπλώνεται και εγκαταλείπει την Ουκρανία». Είναι ο οργισμένος τρόπος με τον οποίο σχολίασε, στους «New York Times», ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από το 2021 έως το 2025, την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναστείλει, με άλλοθι τα «μειούμενα αμερικανικά αποθέματα», την παράδοση κρίσιμων αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία, ενώ αυτή δέχεται σχεδόν καθημερινά βροχή από ρωσικά drones και πυραύλους.
Κατά τα τρία πρώτα χρόνια του πολέμου, οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Από τον Απρίλιο, η ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια ξεπέρασε για πρώτη φορά εκείνη των ΗΠΑ, με αθροιστική συνεισφορά 72 έναντι 65 δισ. ευρώ. Οι παραδόσεις που πάγωσαν είχαν όλες εγκριθεί υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν – ο Τραμπ δεν έχει εγκρίνει νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον είχε σε κάθε περίπτωση δεσμευτεί να παραδώσει φέτος στην Ουκρανία όπλα και εξοπλισμό ύψους 11 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε εντούτοις να αναστείλει τις παραδόσεις αντιπυραυλικών πυραύλων Patriot, καθώς και βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών, πυραύλων επιφανείας-επιφανείας GMLRS, αντιαρματικών πυραύλων Hellfire, πυραύλων επιφανείας-αέρος Stinger και πυραύλων αέρος-αέρος για αεροσκάφη F-16.
Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούσαν εκ των υστέρων να υποβαθμίσουν τις συνέπειες της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να έχει «ισχυρές» στρατιωτικές επιλογές προκειμένου να βοηθήσει το Κίεβο. Σύμφωνα ωστόσο με τη «Wall Street Journal», η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ ισχύει και για τα όπλα που είναι ήδη αποθηκευμένα σε αποθήκες στην Πολωνία. Και αυτή είναι η δεύτερη παύση που αποφασίζει ο Τραμπ από όταν επέστρεψε στην προεδρία: τον Μάρτιο, έπειτα από εκείνη τη (στημένα…) θυελλώδη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, είχε αναστείλει για λίγο κάθε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Εκτοτε, θυμίζουν οι «New York Times», «τα σημάδια αποστασιοποίησης της κυβέρνησης Τραμπ έχουν πολλαπλασιαστεί, από την αναπαραγωγή σημείων της ρητορικής του Κρεμλίνου μέχρι τον υποβιβασμό της Ουκρανίας στη λίστα με τις προτεραιότητες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη την περασμένη εβδομάδα».
«Aυτή η διακοπή των αμερικανικών παραδόσεων είναι σήμερα λιγότερο βίαιη απ’ ό,τι θα ήταν πριν από δύο χρόνια, γιατί η Ουκρανία έχει έκτοτε αναπτύξει ολόκληρη βιομηχανία όπλων. Αλλά και πάλι θα είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε στη γαλλική «Le Monde» ο Λεό Περιά-Πενιέ, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. Είτε οι Ευρωπαίοι θα αντιδράσουν, είτε τα πράγματα θα τελειώσουν άσχημα για την Ουκρανία και, συνεπώς, για τους Ευρωπαίους», προέβλεψε. Σήμερα, μόνο δύο από τα οκτώ συστήματα επίγειας αεράμυνας της Ουκρανίας είναι ευρωπαϊκής κατασκευής. Πρόκειται για δύο SAMP/T, κατασκευασμένα από τη Γαλλία και την Ιταλία, που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία από το 2023. Σε αυτό το στάδιο, ούτε η Γαλλία ούτε η Ιταλία έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν άλλα συστήματα, τα οποία χρειάζονται τρία έως τέσσερα χρόνια προκειμένου να κατασκευαστούν και να τεθούν σε λειτουργία. Απέναντι στις αυξανόμενες απειλές, έχουν δρομολογηθεί από το 2024 διάφορα σχέδια παραγωγής πυραύλων Patriot με άδεια στην Ευρώπη. Ομως τα χρονοδιαγράμματα δείχνουν ασύμβατα με την πίεση που ασκείται τώρα στο Κίεβο από την Ουάσιγκτον – κανένα δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από τα μέσα του 2026.
Σε μια προσπάθεια να μιλήσουν στη γλώσσα του Τραμπ, και φοβούμενοι ότι σύντομα οι ρωσικές επιθέσεις θα αρχίσουν να προκαλούν ακόμα περισσότερα θύματα, οι Ουκρανοί ζητούν τώρα να αγοράσουν από αυτόν Patriot. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, δεν κρύβει την ικανοποίησή του: «Οσο λιγότερα όπλα αποστέλλονται στην Ουκρανία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του, Ντιμίτρι Πεσκόφ, «τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Πηγή: tanea.gr