Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Σέρβος θρύλος του τένις, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της δημοσιότητας —αυτή τη φορά όχι για το ακαταμάχητο backhand του, αλλά για μια στρατηγική μετακόμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες και του libremercado, «ο κορυφαίος αθλητής έχει αιτηθεί άδεια φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Golden Visa. Αυτό σηματοδοτεί, στην ουσία, την αρχή της εξόδου του από την Ισπανία, όπου κατοικεί εδώ και πάνω από πέντε χρόνια και κατέχει μια έπαυλη αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή Sierra Blanca της Μαρμπέγια.
Η κίνηση αυτή δεν είναι εντελώς απρόσμενη. Τον Μάρτιο του 2025, ο Δήμος Μαρμπέγια επέβαλε στον Τζόκοβιτς πρόστιμο 10.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι προχώρησε σε «παράνομες κατασκευές» στην έπαυλή του. Σύμφωνα με τότε δημοσιευμένες πληροφορίες, ο κορυφαίος τενίστας αφαίρεσε ένα υπόγειο πάρκινγκ και επέκτεινε μια βεράντα, τροποποιήσεις που παραβίαζαν το ανώτατο ύψος και τις ελάχιστες αποστάσεις από τα όρια του οικοπέδου, όπως ορίζονται από τον δήμο.
Αν και ο ίδιος ο δήμος παραδέχθηκε ότι το έργο έχει νόμιμη βάση, το περιστατικό καταδεικνύει την αυξανόμενη αντίληψη ότι η ισπανική πολεοδομική και διοικητική γραφειοκρατία μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό μαρτύριο. Σε αυτό προστίθεται και η υψηλή φορολογική επιβάρυνση που εφαρμόζεται στην Ισπανία, διαμορφώνοντας μια σύνθετη και λιγότερο ελκυστική κατάσταση για άτομα υψηλής καθαρής αξίας.
Πέρα από τα πολεοδομικά ζητήματα, ο βασικός λόγος πίσω από την αλλαγή φορολογικής κατοικίας είναι καθαρά οικονομικός. Σύμφωνα με το Forbes, ο Τζόκοβιτς εισέπραξε περίπου 38 εκατομμύρια δολάρια το 2023 από έπαθλα και χορηγίες. Για έναν φορολογούμενο του δικού του επιπέδου, η διαφορά φορολόγησης ανάμεσα στην Ισπανία και την Ελλάδα είναι τεράστια.
Στην Ισπανία, ένας φορολογικός κάτοικος φορολογείται για το παγκόσμιο εισόδημά του. Έτσι, στα υψηλότερα κλιμάκια εισοδήματος, ισχύουν τα εξής:
-Εισοδήματα από εργασία και επαγγελματική δραστηριότητα: 45–50 % οριακός συντελεστής (ανάλογα με την αυτόνομη κοινότητα· στην Ανδαλουσία φτάνει περίπου το 47 %).
-Εισοδήματα από αποταμιεύσεις (τόκοι, μερίσματα, υπεραξίες): φορολογούνται με συντελεστές από 19 % έως 28 %.
-Φόρος περιουσίας.
Αν διέμενε στην Ισπανία λιγότερο από 183 ημέρες ετησίως, ο Τζόκοβιτς θα μπορούσε να ενταχθεί στο καθεστώς «εισαγόμενων εργαζομένων» (γνωστό ως Νόμος Μπέκαμ), αλλά το όριο των απαλλασσόμενων αποδοχών είναι πολύ χαμηλότερο από τα έσοδά του και δεν καλύπτει εισοδήματα από επαγγελματικές δραστηριότητες ή χορηγίες, που αποτελούν μεγάλο μέρος του πλούτου του.
Η Ελλάδα, αντίθετα, έχει σχεδιάσει ένα πολύ πιο φιλικό σύστημα για άτομα μεγάλου πλούτου. Περιλαμβάνει τα εξής κίνητρα:
-Απαιτείται επένδυση μόλις 250.000 € σε ακίνητα.
-Δεν απαιτείται ελάχιστος αριθμός ημερών διαμονής, δίνοντας ευελιξία σε αθλητές ή επιχειρηματίες.
Φορολογικό καθεστώς “non-dom” (για νέους κατοίκους υψηλού πλούτου):
-Πληρωμή ενός σταθερού φόρου 100.000 € ετησίως για τα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό, ανεξαρτήτως του ύψους τους.
-Τα εισοδήματα που αποκτώνται εντός Ελλάδας φορολογούνται με προοδευτική κλίμακα (έως 44 %), αλλά ο Τζόκοβιτς μπορεί να οργανώσει τη ζωή και τις επιχειρήσεις του ώστε να συγκεντρώνει την πλειονότητα των εισοδημάτων του στο εξωτερικό.
Παράδειγμα – Πόσα γλιτώνει
Ένα πρακτικό παράδειγμα με επίκεντρο την περίπτωση Τζόκοβιτς δείχνει ξεκάθαρα τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μοντέλα:
Ετήσια έσοδα: ~38 εκατομμύρια δολάρια ≈ 35 εκατομμύρια ευρώ
Στην Ισπανία: θα πλήρωνε περίπου 45 %–47 % επί του παγκόσμιου εισοδήματος, δηλαδή πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Στην Ελλάδα: θα πλήρωνε μόνο 100.000 ευρώ για τα ξένα εισοδήματα, ακόμα και αν φτάνουν δεκάδες εκατομμύρια.
Η διαφορά είναι τεράστια. Μιλάμε για πάνω από 14,9 εκατομμύρια ευρώ εξοικονόμηση ετησίως σε φόρους, εφόσον καταφέρει να οργανώσει τη φορολογική του δομή ώστε να πληροί τα κριτήρια του καθεστώτος non-dom.
Δεν είναι μόνο τα χρήματα
Αν και ο φορολογικός παράγοντας είναι καθοριστικός, η μετακόμιση σχετίζεται και με άλλες παραμέτρους. Ο Τζόκοβιτς διατηρεί προσωπικούς δεσμούς με την Ελλάδα εδώ και χρόνια. Επιπλέον, η πολιτική σταθερότητα και η θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης προς τις ξένες επενδύσεις φαίνεται να τον ελκύουν —σε αντίθεση με την αυξανόμενη πολυπλοκότητα του ισπανικού φορολογικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος.
Προς το παρόν, ο Τζόκοβιτς δεν έχει ανακοινώσει την πώληση της βίλας του στη Μαρμπέγια, γεγονός που δείχνει ότι η σχέση του με την Ισπανία δεν θα διακοπεί οριστικά. Ωστόσο, για φορολογικούς και νομικούς σκοπούς, η μετακόμισή του στην Ελλάδα φαίνεται να είναι δεδομένη…», κατέληξε το ισπανικό οικονομικό site.
Πηγή: in.gr