Κλυδωνίζει το πολιτικό τοπίο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

της Νίκης Ζορμπά

Δεν έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία ακριβώς το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Προειδοποιούσε η αντιπολίτευση από καιρό ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο των αγροτικών επιδοτήσεων. Σίγουρα όμως έσκασε με τρόπο αγρίως απίθανο (ντροπιαστικοί διάλογοι ενεχόμενων) και σε χρόνο που μόλις η κυβέρνηση είχε καταφέρει να βγάλει το κεφάλι της από το νερό των Τεμπών και να επανέρχεται σε ανοδική τροχιά.

“Κλειδωμένο” ήταν δημοσκοπικά το ποσοστό των ευρωεκλογικών της επιδόσεων και με προβολές για ακόμη περισσότερη άνοδο, ενόψει μάλιστα μιας ΔΕΘ όπου έχει προαναγγελθεί ότι θα διανεμηθεί πακέτο-“μαμούθ”, με το βλέμμα κυρίως στα μεσαία και κατώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Η Ευρωπαία εισαγγελέας με τα μαντάτα που έφθασαν “ναρκοθέτησε” τις προετοιμασίες όλων –οριζοντίως– για μια θερινή ανάπαυλα ήρεμη, ύστερα από μια ταραχώδη πολιτικά άνοιξη, με ακραία πόλωση και ανακατατάξεις (δημοσκοπικές) στο πολιτικό σκηνικό.

Αναταράξεις

Παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών, διάλογοι-φωτιά (του ονείδους, για την ακρίβεια) διαφόρων νταραβερτζήδων στον Οργανισμό, πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η χώρα τινάζουν και πάλι την πολιτική μπάνκα στον αέρα.

Από την περασμένη εβδομάδα που άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων και η κυβέρνηση βρέθηκε σε νέα περιδίνηση, πύκνωσαν τα σενάρια για “καταιγιστικές” πολιτικές εξελίξεις που θα καταλήξουν, νομοτελειακά, σε προσφυγή σε πρόωρες κάλπες.

Η κυβέρνηση το διαψεύδει από την πρώτη στιγμή – σε όλους τους τόνους. Η αντιπολίτευση από πλευράς της προσπαθεί να “ερμηνεύσει” τους οιωνούς και να προβλέψει την επόμενη ημέρα στο πολιτικό στερέωμα.

Ζητούν εκλογές – και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βάζουν “αστερίσκους”: Πρώτα να διερευνηθεί σε προανακριτική επιτροπή το σκάνδαλο. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας, θα περιλαμβάνει ως ελεγχόμενους ποινικά τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. 

Στο πολιτικό σκέλος, όμως, η Χαριλάου Τρικούπη θα επιμένει: Την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός που γνώριζε και κάλυπτε τις ατασθαλίες. Για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ξεκάθαρο πως δεν στέκει η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης περί “διαχρονικών ευθυνών”. Ανώτερα στελέχη της επιχειρηματολογούν επ’ αυτού, πως “όταν έχουν αλλάξει έξι διοικητές, όποιος εμφανιζόταν με διάθεση να εκσυγχρονίσει τον Οργανισμό εκπαραθυρωνόταν, τότε δεν μιλάμε για χρόνια παθογένεια, αλλά συνειδητή πολιτική απόφαση που έχει ονοματεπώνυμο”.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνουν καταφανώς.

Το αυτό ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ εν πολλοίς, ο οποίος αρχικά ζητούσε εκλογές εδώ και τώρα, πέραν της προανακριτικής, αλλά έπειτα φαίνεται πως συμμερίστηκε τις αιτιάσεις της Χαριλάου Τρικούπη: Αν πάμε σε εκλογές πριν γίνει και ολοκληρωθεί προανακριτική επιτροπή, τότε θα παραγραφούν όλα τα τυχόν αδικήματα.

Δεν υπάρχει καμία συνεργασία Χαριλάου Τρικούπη – Κουμουνδούρου ούτε για αυτή τη νέα πρόταση προανακριτικής επιτροπής. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να πορεύεται αυτόνομα, με στρατηγικό στόχο καταρχάς να εμπεδωθεί στο εκλογικό σώμα ότι είναι η μοναδική εναλλακτική εξουσίας. Αυτό θα επιδιώξει στον δρόμο προς τη ΔΕΘ, εκεί όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ξεδιπλώσει το “κυβερνητικό πρόγραμμα” του κόμματός του.

Ευελπιστούν ότι θα λειτουργήσουν “σωρευτικά” όλες οι “σκιές” που έχουν πέσει πάνω από την κυβέρνηση και αν ταυτόχρονα έχουν πείσει για το πρόγραμμά τους και τη δυνατότητα κυβερνησιμότητας, αυτό θα αποτυπωθεί και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης αρχικά – στην κάλπη, όταν έρθει η ώρα.

Στελέχη κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, πάντως, σπουδαιολογούν και την “εξόρμηση” που ξεκινά το ΠΑΣΟΚ με κλιμάκια ανά την επικράτεια, προκειμένου να “εξηγηθεί” στους πολίτες ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε όλα, η οικονομία ουσιαστικά δεν πάει καλά, η χώρα έχει διασυρθεί διεθνώς και πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για “εκσυγχρονισμό” και μεταρρύθμιση.

Οι “καταιγιστικές” εξελίξεις

Προετοιμάζονται αναμφίβολα στην αντιπολίτευση για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών μεν, αλλά στην πραγματικότητα καταιγιστικές εξελίξεις ούτε βλέπουν ούτε θέλουν.

Τα σενάρια σε δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία μπορεί να γιγαντώνονται με το ερώτημα “μήπως πατήσει το εκλογικό κουμπί” ο πρωθυπουργός το φθινόπωρο, αλλά αφενός, αυτό επ’ ουδενί σημαίνει “καταιγιστικές” εξελίξεις με ασύντακτη “υποχώρηση” της κυβέρνησης και αφετέρου, δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο στους κόλπους των πολιτικών της αντιπάλων.

Οι δημοσκοπήσεις, οι πρώτες έστω, δεν ευνοούν άλλωστε το σενάριο της “αλλαγής” ως προς τα συμπεράσματά τους: Η κυβέρνηση βρίσκεται στα ευρωεκλογικά ποσοστά της. Το ΠΑΣΟΚ κλειδώνει τη δεύτερη θέση. Η μεταξύ τους απόσταση παραμένει διψήφια. Όπερ σημαίνει ότι η Χαριλάου Τρικούπη μόνο να βιάζεται δεν έχει λόγο. Προφανώς και κανένα όμορό του κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φερειπείν είναι… “ενθουσιασμένος” που φαίνεται να πήρε μία μονάδα στη δημοσκόπηση της Pulse και έφτασε από το 5,5 στο… 6,5%.

Έχουν αμφότεροι τις θετικές αναγνώσεις τους. Αλλά δεν αρκούν για υπερφιλόδοξες προγνώσεις:

Το μεν ΠΑΣΟΚ ότι έχει ένα κοινό ψηφοφόρων “μπετόν”, που το ακολουθεί αδιατάρακτα από τις ευρωεκλογές έως σήμερα, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ότι… ανακάμπτει μετά το σινιάλο της “επανεκκίνησης”. Ασχολίαστα αυτά που επινοεί η Κουμουνδούρου για να τονώσει το ηθικό της.

Έτερο ερώτημα και “άσκηση” εργασίας, στο πλαίσιο των σεναρίων που ενέσκηψαν μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ:

Θα υπάρξει συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ μετά τις κάλπες, δεδομένου ότι η Ν.Δ. είναι μεν πρώτη αλλά χωρίς πιθανή –με τα σημερινά στοιχεία– αυτοδυναμία; Το ΠΑΣΟΚ έχει απαντήσει, διά του Ν. Ανδρουλάκη: Η μόνη περίπτωση “πολιτικής αλλαγής” για τη χώρα είναι εάν το ΠΑΣΟΚ κόψει πρώτο το νήμα των εκλογών.

Φαινομενικά απίθανο, δεδομένων των ποσοστών του από τις ευρωεκλογές έως σήμερα.

Από την κυβέρνηση, πάντως, δεν υποστέλλουν τη σημαία της αυτοδυναμίας. Θεωρούν ότι (με μία ή και δεύτερες κάλπες) είναι μαχητό να το επιτύχουν.

Άπαντες, πάντως, κινούνται στον αστερισμό τυχόν νέων αποκαλύψεων – και όχι μόνο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ