Μια αντικειμενικά δύσκολη αποστολή έχει να φέρει εις πέρας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μεταβαίνει τελικά αύριο στη Λιβύη για μια πρώτη επαφή με την ανατολική πλευρά και τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο λόγος που επελέγη η Βεγγάζη ως πρώτος σταθμός της διπλής αποστολής Γεραπετρίτη είναι προφανής. Τα τελευταία 24ωρα η σεναριολογία που ήθελε τον Χαφτάρ να υιοθετεί κι εκείνος (μετά τη Δυτική Λιβύη) το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπήρξε έντονη. Και παρά το γεγονός πως – όπως επαναλαμβάνει και ο έλληνας ΥΠΕΞ – το τουρκολιβυκό μνημόνιο θα είναι άκυρο και χωρίς έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη «όσοι και να το ψηφίσουν», εντούτοις, είναι εύλογο η Αθήνα να μην επιθυμεί την ευθυγράμμιση Δυτικής και Ανατολικής Λιβύης επ’ αυτού του ζητήματος, εξέλιξη που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως επιτυχία της τουρκικής διεισδυτικότητας σε Τρίπολη και Βεγγάζη.
Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνει να έχει ενεργοποιηθεί και η Αίγυπτος, με τον πρόεδρο Σίσι (ο οποίος συνάντησε πρόσφατα τον Χαφτάρ) να φέρεται ότι πιέζει παρασκηνιακά τις ΗΠΑ να παρέμβουν προκειμένου να μπλοκάρουν τη διαφαινόμενη ψήφιση του τουρκολιβυκού μνημονίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό τον φόβο περαιτέρω έντασης στην ευρύτερη περιοχή. Για το συγκεκριμένο θέμα σε διαρκή επικοινωνία βρίσκονται και οι ΥΠΕΞ Ελλάδας – Αιγύπτου, με τις κινήσεις που εκδηλώνονται στο διπλωματικό τερέν να αποδεικνύουν πως Γεραπετρίτης και Αμπντελάτι, ως προς την υπόθεση της Λιβύης, είναι σε πλήρη συντονισμό.
Για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Λιβύη, που απειλεί συνολικά την Ευρώπη και τα γύρω κράτη κυρίως με μεταναστευτικές ροές, εκτενή συζήτηση είχε πρόσφατα ο Γιώργος Γεραπετρίτης και με τον Μάρκο Ρούμπιο, ενώ και άλλοι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ (Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας) ενημερώθηκαν από τον Έλληνα ομόλογό τους για τα πρόσφατα επεισόδια προκλήσεων από τις δύο διοικήσεις της Λιβύης εναντίον της Ελλάδας. Ως σημαντικό εφόδιο για την αποστολή Γεραπετρίτη στη Λιβύη λογίζεται και το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου επαναλαμβάνεται η αναφορά που είχε γίνει και το 2019 σχετικά με την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου και το γεγονός πως δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Ζητούμενο για την αποστολή Γεραπετρίτη στη Λιβύη είναι να θέσει σε πρώτο χρόνο τις βάσεις για τη διπλωματική επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, ανοίγοντας χρήσιμους διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο διοικήσεις.
Μεταναστευτικό
Για την Αθήνα είναι κρίσιμο επί του παρόντος το Μεταναστευτικό καθώς οι αυξημένες ροές από την Ανατολική Λιβύη πιέζουν ολοένα και περισσότερο την Κρήτη και τις γύρω περιοχές, οπότε μια αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελής συμφωνία επί της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών κρίνεται ζωτικής σημασίας. Σε αυτό η Ελλάδα θα έχει την υποστήριξη της Ευρώπης καθώς, έπειτα από την ανάδειξη της κατάστασης σε κάθε δυνατό επίπεδο, ερρίφθη ο κύβος για την πραγματοποίηση της ενδιάμεσης αποστολής του Θάνου Πλεύρη που μεταβαίνει στη Λιβύη στις 8 Ιουλίου με τους ομολόγους του από Μάλτα και Ιταλία, με σημαία ευρωπαϊκή, υπό τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ. Η αποστολή Γεραπετρίτη σε αυτήν την πρώτη φάση ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου με την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τρίπολη για επαφές με τους εκεί αξιωματούχους. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως, πέραν του Μεταναστευτικού, η Αθήνα θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει συζητήσεις και με τις δύο πλευρές για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Σε περίπτωση που η διπλή αποστολή στεφθεί με επιτυχία, δεν αποκλείεται ο Έλληνας ΥΠΕΞ να χρειαστεί να μεταβεί εκ νέου στη γειτονική χώρα, παρότι κάτι τέτοιο προσώρας δεν διαφαίνεται ούτε μέσα από τα λόγια αλλά ούτε και μέσω των κινήσεων στις οποίες προβαίνει το τελευταίο διάστημα η διχασμένη Λιβύη.
Πηγή: tanea.gr