Δημόσιο χρέος: Αποφάσεις για την εξαγορά των GDP warrants

Τι θα προβλέπει για ανάπτυξη,...

του Τάσου Δασόπουλου

Μέχρι και το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με την εξαγορά από το Ελληνικό Δημόσιο του δικαιώματος για μπόνους 1% στην απόδοση των ομολόγων ύψους 62,9 δισ. ευρώ του PSI του 2012, το οποίο θα ενεργοποιούνταν αν το ΑΕΠ έφτανε στα προ της κρίσης επίπεδα και η ανάπτυξη στο 2%. 

Τα warrants με ρήτρα ΑΕΠ διατέθηκαν σε όσους δέχθηκαν τα “κουρεμένα” ομόλογα του PSI, ύψους 62,9 δισ. το 2012, ως “γλυκαντικό”. Έδιναν το δικαίωμα στους κατόχους τους να κερδίζουν έως και 1% τον χρόνο παραπάνω από τα νέα “κουρεμένα” ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, από τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνούσε το 2% και το ύψος του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές έφτανε τα προ της κρίσης επίπεδα, δηλαδή τα 266 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι πάνω από 2% από το 2021, ενώ και το ΑΕΠ αναμένεται να βρεθεί πάνω από τα 266 δισ. ευρώ μέχρι και το 2027. Η ενεργοποίηση των warrants θα σήμαινε την πληρωμή επιπλέον τόκων ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τα “κουρεμένα” ομόλογα, τα οποία θα λήγουν σταδιακά έως το 2042.

Πριν ενεργοποιηθούν τα warrants, o ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να εξασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς τους, η οποία περιλαμβανόταν στη σύμβαση του δικαιώματος, με στόχο να αποφύγει τους αυξημένους τόκους τα επόμενα χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε δημόσια πρόσκληση στους κατόχους GDP warrants για την ανταλλαγή τους με μετρητά στις 4 Μαΐου.

Οι απαιτήσεις των hedge funds 

Τον Απρίλιο ο ΟΔΔΗΧ δέχθηκε ένα εξώδικο, από ένα γραφείο που διαχειριζόταν τα δικαιώματα κάποιων hedge funds, τα οποία διαμαρτύρονταν για το χαμηλό τίμημα με το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο δήλωνε ότι θα προχωρούσε στην ανταλλαγή αυτών των δικαιωμάτων. Ωστόσο, και το τίμημα της ανταλλαγής (0,25 ευρώ για κάθε 100 GDP warrant) είναι ορισμένο από την αρχική σύμβαση της απόδοσης του δικαιώματος. Η τιμή αυτή θα οριζόταν από το μέσο της μεγαλύτερης και της μικρότερης τιμής των τελευταίων 30 εργάσιμων ημερών πριν από την πρόσκληση, η οποία θα προέκυπτε από τις συναλλαγές του δικαιώματος της ΗΔΑΤ. Σε περίπτωση που δεν υπήρχαν αξιόλογες συναλλαγές των δικαιωμάτων αυτών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων –όπως συμβαίνει–, τότε η τιμή θα οριζόταν από τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, με δραστηριότητα στην Ελλάδα (οι οποίες θα είχαν ρόλο βασικών διαπραγματευτών στην αγορά ομολόγων). Ο ΟΔΔΗΧ απευθύνθηκε, όπως είχε το δικαίωμα, σε τρεις τράπεζες, οι οποίες του έδωσαν την τιμή, την οποία έθεσε στην πρόσκληση ανταλλαγής. 

Τα hedge funds που αντέδρασαν είχαν ως επιχείρημα ότι έχουν εμπορευτεί τέτοια δικαιώματα με σημαντικά υψηλότερες τιμές (0,34 ευρώ έως 0,54 ευρώ) και ήταν εκτεθειμένα στους πελάτες τους. 

Η προσφυγή του Δημοσίου 

Μετά την εξέλιξη αυτή ο ΟΔΔΗΧ, εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, προσέφυγε στα αγγλικά δικαστήρια, με μια “διαπιστωτική αγωγή”, όχι εναντίον των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που έστειλαν το εξώδικο, αλλά στην κατεύθυνση να διασφαλίσει νομικά τα συμφέροντα του Δημοσίου. Τούτο διότι, μεταξύ άλλων, το δικαστήριο θα κρίνει αρχικά αν είναι εύλογη η τιμή εξαγοράς που προσφέρει το Δημόσιο με βάση τη σύμβαση υλοποίησης των GDP warrants. 

Μέσα στον Ιούλιο τα hedge funds θα πρέπει να διατυπώσουν τη δική τους άποψη σχετικά με την υψηλότερη τιμή που ζητούν για την εξαγορά των δικαιωμάτων από το Eλληνικό Δημόσιο, το οποίο υπολόγιζε να δώσει περίπου 160 εκατ. ευρώ για να κλείσει το θέμα. 

Η τύχη για το Ελληνικό Δημόσιο είναι ότι τα αγγλικά δικαστήρια δεν συνηθίζουν να παρεμβαίνουν σε δημόσιες συμβάσεις, όπως αυτή που θεσμοθέτησε το δικαίωμα μπόνους του PSI. Ακόμα και αν απαιτήσουν από τον ΟΔΔΗΧ σημερινές τιμές για τα δικαιώματα από επενδυτικές τράπεζες, ο ΟΔΔΗΧ διατηρεί το δικαίωμα να κάνει δική του επιλογή για τις τράπεζες που θα δώσουν νέες τιμές. 

Στελέχη του ΥΠΕΘΟ που παρακολουθούν στενά της διαπραγματεύσεις τονίζουν ότι, ακόμα και αν τελικά οριστεί λίγο υψηλότερη τιμή από το δικαστήριο, το κόστος εξαγοράς μπορεί να αυξηθεί από τα 160 στα 200-210 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το κέρδος από το κλείσιμο του θέματος οριστικά θα δώσει ένα όφελος στην πληρωμή τόκων από 350 έως και 600 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων το 2027 μέχρι και το 2042. 
 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ