Αρχιτέκτονες, τραπεζικοί, οικονομολόγοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές ή απλά άνθρωποι της διπλανής πόρτας, σε ηλικιακή γκάμα που πιάνει από την πρώτη νιότη μέχρι και την προχωρημένη συνταξιοδότηση, μοιράζονται την αγάπη τους για την αφή, τη δημιουργία, την έκφραση. Φαινομενικά δεν τους συνδέουν πολλά περισσότερα από αυτά που οι ίδιοι δημιουργούν με ύλες που οι ρίζες τους είναι στο χώμα.


Με πηλό, ορυκτά, ρινίσματα από μέταλλο, χρώματα και φαντασία, τα πρωινά (αλλά κυρίως τα απογεύματά τους που πραγματοποιούνται τα περισσότερα μαθήματα), δοκιμάζουν την παραγκωνισμένη αίσθηση της αφής για να παράξουν κάτι χρηστικό και όμορφο ή απλά για να δώσουν φόρμα και μορφή στη φαντασία τους. Από χθες εκθέτουν τη δουλειά τους στη σχολή τους, το Yoso art lab.


Όταν οι μαθητές φτάνουν (και προσπερνούν;) τον δάσκαλο!
Ανομοιόμορφα μεταξύ τους δημιουργήματα που περιελάμβαναν σχεδιασμένα πιάτα και σουβέρ, φωτιστικά, μορφές που παραπέμπουν σε αγάλματα, ανθοστήλες, κρεμάστρες, δοχεία αποθήκευσης με ευφάνταστες μορφές, μη χρηστικά αντικείμενα κατασκευασμένα για να στολίζουν και να αναδεικνύουν το χώρο, γλυπτά για τον τοίχο ή το πάτωμα, ήταν μερικά μόνο από τα έργα των μαθητών της σχολής.


Ανάμεσα στους νέους δημιουργούς που εκθέτουν στο Yoso art lab είναι οι: Δήμητρα Μπαρμπούδη, Πηνελόπη Τρίπκου, Αλέξανδρος Δροσόπουλος, Ιωάννα Μάντζαρη, Μπέττη Τσαούση, Yolanda Naranjo, Σελίνα Κασάμπαλη, Στρατής, Δήμητρα Μινόπετρου, Δανάη Κουβαρά, Κατερίνα Πούτου, Ελένη Τσίκου, Έλλη Μόσχου κ.λπ.



Εκτός από την έκθεση, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί το πωλητήριο με τις χειροποίητες κατασκευές αλλά και τον χώρο που γίνεται η μαγεία: Το εργαστήρι!

Υπεύθυνος για την εξέλιξη και τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ο καλλιτέχνης και εικαστικός Μιχάλης Σπαρόπουλος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο στην Αττική υπάρχουν περισσότερες από 15 οργανωμένες σχολές και εργαστήρια που μοιράζονται αυτή την παραδοσιακή τέχνη.

Επίσης αρκετοί δήμοι έχουν υιοθετήσει προγράμματα αντίστοιχα προς ψυχαγωγία και εκπαίδευση των δημοτών τους. Ανάμεσα σε αυτούς ο Δήμος Νίκαιας και Ρέντη. Επίσης το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει ανα περιόδους σεμινάρια που μεταξύ άλλων στοχεύουν και την ένταξη συνανθρώπων μας στην ελληνική κοινωνία και πολιτισμό.



www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr