Η σχεδόν εκθετική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και κατ΄επεκταση των κέντρων δεδομένων που είναι απαραίτητα, δημιουργεί τεράστιες ανάγκες σε ενέργεια και μάλιστα σε έκταση που δεν είχε εκτιμηθεί.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ή αλλιως Big Tech αναζητούν συνεργασίες και συμμάχους σε μια κούρσα που δεν αφήνει αδιάφορους τους παραγωγούς ενέργειας ούτε τις κυβερνήσεις !
Πρόσφατα, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την σύνταξη ενός σχεδίου που έχει σαν στόχο την υποστηριξη των εταιρειών για την κατασκευή Data Centers , τα οποία είναι απαραίτητα για την επέκταση της τεχνητής νοημοσύνης. Η παρουσίαση του σχεδίου θα γίνει στις 23 Ιουλίου, σχεδόν έξι μήνες μετα απο μια σημαντική συνάντηση που έγινε στο Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Αμερικανο πρόεδρο και τα αφεντικά τριών σημαντικών – εμβληματικών εταιρειών, της Oracle, της SoftBank και της OpenAI και είχε σαν αντικείμενο τις επενδύσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης .
Ενα απο τα προβλήματα που θέτει η ανάπτυξη Data Centers είναι οι αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια και όπως δείχνουν τα στοιχεία , η εκπαίδευση μοντέλων AI μεγάλης κλίμακας απαιτεί τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που οδηγεί στην πρώτη μεγάλη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Η πρόκληση είναι κοινή και για τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης, που θέλουν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Επιπλέον απαιτούνται επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα, τόσο στην ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ ενώ ανοίγει και πάλι η συζήτηση για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας. Οι υποστηρικτές της παραγωγής ηλεκτρισμού απο πυρηνικους αντιδραστήρες επιχειρηματολογούν κάνονας λόγο για την απουσία εκποπών του θερμοκηπίου (CO2) που επιβαρύνουν το περιβάλλον και επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή.
Μια έκθεση της Accenture δείχνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αυξηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, έως ότου να αντιπροσωπεύουν το 3,4% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών CO2 έως το 2030.
Αυτό αποδεικνύεται ότι είναι μεγαλύτερο μερίδιο των συνολικών εκπομπών από ό,τι πήρε ολόκληρη η αεροπορική βιομηχανία το 2023, όταν ήταν υπεύθυνη για το 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.
Πηγή: ot.gr