Σχέσεις σε τεντωμένο σχοινί

Σχέσεις σε τεντωμένο σχοινί

Ισορροπίες που μετά βίας κρατιούνται, παρασκηνιακά (ή και δημόσια) αδειάσματα, μαζί με εκρήξεις νεύρων και απουσία χημείας μεταξύ στελεχών που είτε πρέπει να συνεννοούνται απευθείας είτε πρέπει να ανταποκρίνονται στο στοίχημα της διυπουργικής συνεργασίας φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβερνητική έδρα επιχειρεί να συντονίσει μια ορχήστρα από την οποία αυξάνονται τα φάλτσα – διαχειρίσιμα ή σοβαρά. Διότι δεν είναι μόνο τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – στη σκιά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση και σε αμηχανία –, που έχουν απελευθερωθεί εδώ και μήνες ως προς τις ενστάσεις και την κριτική διάθεση για μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και στελέχη του Μαξίμου. Είναι επιπλέον οι σχέσεις σε τεντωμένο σκοινί μεταξύ υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Πηγές με γνώση των εσωκομματικών ισορροπιών μιλούν για ενδοοικογενειακές τρικλοποδιές και αθέατες κόντρες, που φτάνουν στο σημείο ορισμένοι να μην ανταλλάσσουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, ούτε καλημέρα.

Καβγάς με παρελθόν και μέλλον

Αυτός ο καβγάς – με παρελθόν και μέλλον, λένε οι γνωρίζοντες – ξέσπασε δημόσια με περισσή άνεση. Δεν ήταν τα πρώτα «χτυπήματα» Αδωνη Γεωργιάδη – Νίκου Δένδια. Ηταν όμως το πιο σκληρό έως σήμερα. Γιατί οι σοβαρές αιχμές του υπουργού Υγείας, ότι το υπουργείο Εξωτερικών στην πρώτη τετραετία Μητσοτάκη (ο Δένδιας δηλαδή) δεν κατάλαβε και δεν απέτρεψε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, έφεραν μια απαξιωτική για τον Γεωργιάδη απάντηση συνεργατών του νυν υπουργού Αμυνας, ότι «στη δημόσια σφαίρα έχει τη σημασία του ό,τι λέγεται, αλλά κυρίως σημασία έχει ποιος το λέει». Το ΠΑΣΟΚ βρήκε πάτημα για επίθεση, δημοσίως δεν δόθηκε συνέχεια, παρασκηνιακά όμως οι μπηχτές και τα νεύρα δεν σταμάτησαν. Κι έτσι άναψε εσωκομματική φωτιά, πυροδοτώντας τη «δελφινολογία».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Δύο ξένοι στο

ίδιο υπουργείο

Ανήκουν στη νεότερη γενιά, ανέλαβαν και οι δύο διά της αναβαθμίσεως κεντρικό ρόλο – υπουργός ο Χρίστος Δήμας, αναπληρωτής υπουργός ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο Υποδομών και Μεταφορών. Οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι των τριανταπεντάρηδων – σαραντάρηδων της κυβέρνησης κινούνται σαν δυο ξένοι, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν πρόσωπα εντός και εκτός του υπουργείου, διακρίνοντας «μοναχικές κινήσεις» και τις μίνιμουμ κοινές εμφανίσεις. Η δυσκολία συνεννόησης, λένε οι ίδιες πηγές, δεν μένει μόνο στα δύο γραφεία, αλλά παγωμένες φέρεται ότι ήταν εξαρχής οι σχέσεις με τους γενικούς γραμματείς και άλλα στελέχη που οι δυο τους βρήκαν στο υπουργείο – με ένα πηγαινέλα προσώπων που φαίνεται να παραμένει σε εξέλιξη.

Αναζητώντας modus vivendi

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Οι επικριτές της κυβέρνησης βλέπουν διχογνωμία «σε κρίσιμα θέματα» – ενίοτε την καταγγέλλουν φέρνοντας σε δύσκολη θέση το Μαξίμου. Γαλάζια μάτια βλέπουν ασυμμετρία, αλλά και δύο πρόσωπα που βρήκαν το modus vivendi. Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος Δένδιας εμφανίζονται κατά καιρούς σε διαφορετικό μήκος κύματος – ως προς τους τόνους σίγουρα. Ο υπουργός Αμυνας χαρακτηρίζει «Κερκόπορτα» (με βολές στους Ευρωπαίους) τον κανονισμό SAFE, ενόσω ο υπουργός Εξωτερικών (και το Μαξίμου) αναδεικνύει ως ελληνική επιτυχία την προϋπόθεση ομοφωνίας για συμφωνίες με τρίτες χώρες στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική. Ο Δένδιας βγαίνει πιο σκληρά έναντι της Τουρκίας, ο Γεραπετρίτης απαντά στην κριτική εκ δεξιών ότι δεν θα επιλέξει κραυγές για να γίνει ευχάριστος. Νεοδημοκράτες ερμήνευσαν ως αιχμή το πρόσφατο «δεν είμαι πολιτικός καριέρας, αλλά πρώτα πολίτης» του Γεραπετρίτη, ενώ ο ίδιος έχει αναγνωρίσει παλαιότερα ότι συχνά «η οπτική́ κάποιου με το χαρτοφυλάκιο της Αμυνας είναι διαφορετική́, διότι οφείλει να διασφαλίζει την άμυνα», αρνούμενος πάντως ότι δεν υπάρχει συντεταγμένη εξωτερική́ πολιτική́.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Δύσκολη συμβίωση

στην οδό Αριστοτέλους

Εκείνος έμπειρος και εκ των συγκρουσιακών της ΝΔ, εκείνη καθ’ οδόν προς το πρώτο κυνήγι του σταυρού στη δυτική Αθήνα (το 2023 τέθηκε επικεφαλής στο Επικρατείας). Οσοι ξέρουν για την οδό Αριστοτέλους περιγράφουν «σκαμπανεβάσματα» στις σχέσεις του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη και της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη: σαν δύσκολη συμβίωση, δίχως να ανοίγουν μέτωπα δημοσίως. Κατ’ ιδίαν οι γαλάζιοι λένε αρκετά – Γεωργιάδης και Αγαπηδάκη συναντούν συμπάθειες και αντιπάθειες σε διαφορετικά έδρανα. Ενας εκ των ιντριγκαδόρων της ΝΔ κρατάει κάτι πρόσφατο: ο υπουργός αποκάλυψε στη Βουλή τις «σκέψεις» για τη σύνδεση του «Αγία Βαρβάρα» στο «Αττικόν» – πρόλαβε «και κάτι σημαντικό», σύμφωνα με την πηγή, «και κάτι που αφορά την εκλογική περιφέρεια» της αναπληρώτριας υπουργού.

Αποστάσεις για δύο παλιούς συμμάχους

Από το πρωινό της πανδημικής περιόδου, το 2021, που Κυριάκος Πιερρακάκης και Βασίλης Κικίλιας (δημοφιλείς υπουργοί, τότε, βουλευτής ο ένας) φωτογραφίζονταν στο εμβολιαστικό κέντρο στο Ελληνικό, ενώνοντας τα χέρια με «συμμαχική» μπουνιά, έγιναν πολλά. Στην κοινή εκλογική περιφέρειά τους, την Α’ Αθήνας, πέτυχαν το 2023 τις δύο πρώτες θέσεις. Σήμερα, συνάδελφοί τους διακρίνουν αποστάσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας έως «τζαρτζαρίσματα», με το βλέμμα, όπως εκτιμούν, στην επόμενη ημέρα της ΝΔ. Παραπέμπουν σε πρόσφατη αναφορά του Κικίλια στο «DNA» της παράταξης: «Υπηρετούμε τους πολλούς, η μάχη πρέπει να είναι καθημερινή, προκειμένου να βρίσκουμε λύση στα προβλήματα των πολιτών. Αυτή η καθημερινή δουλειά δεν πρέπει να υποτιμάται προς χάρη μόνο των μακροοικονομικών».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Παράλληλες πορείες και τριβές

Είναι εξωκοινοβουλευτικοί – στην κατηγορία των κυβερνητικών που συχνά φέρνει στα κάγκελα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και πρόσωπα εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού – βρίσκονταν κάποτε εντός Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ως διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η συνύπαρξη υπουργού και υφυπουργού Εξωτερικών περιγράφεται από κάποιους ως παράλληλες πορείες, δείχνοντας διάθεση αυτονομίας. Κακές γλώσσες διέκριναν τριβές στη Βασιλίσσης Σοφίας, πίσω από δύο Ανώτατα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε διάστημα τριών εβδομάδων: όταν στο πρώτο αποφασίστηκε ο Γιάννης Βράιλας, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, ως αντικαταστάτης της Κατερίνας Νασίκα στην πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και στο δεύτερο τροποποιήθηκε η γνωμοδότηση και επελέγη ο νυν πρεσβευτής στη Γαλλία Αντώνης Αλεξανδρίδης.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ