Πόσο ανησυχούν οι Έλληνες από τις φωτογραφίες από πυρκαγιές που κάνουν τον γύρο του κόσμου;

Πόσο ανησυχούν οι Έλληνες από τις φωτογραφίες από πυρκαγιές που κάνουν τον γύρο του κόσμου;

Καθώς τα βίντεο με την πυρκαγιά ανταγωνίζονται τις φωτογραφίες παραλιών και σέλφι, οι Έλληνες που βασίζονται στον τουρισμό ανησυχούν για τον βιοπορισμό τους, όπως λέει το ρεπορτάζ των Νew York Times, αναφέροντας την εμπειρία της φωτιάς στην Ιεράπετρα και την απομάκρυνση περισσότερων από 1.500 ανθρώπων, οι περισσότεροι από αυτούς τουρίστες.

Όταν μια πυρκαγιά εξαπλώθηκε στο νησί της Κρήτης αυτή την εβδομάδα, ο Φανούρης Βατσινάς έκανε γρήγορα διευθετήσεις για τη μετακίνηση δεκάδων επισκεπτών από το ξενοδοχείο που του ανήκει. Ωστόσο, δεν μπορούσε να πείσει τον εαυτό του να φύγει. «Αλλά τότε», είπε, «η φωτιά έφτασε στο ξενοδοχείο και οι πυροσβέστες ήρθαν να με πάρουν κι εμένα».

Η Ελλάδα έχει υποστεί επανειλημμένες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια και έχει προσπαθήσει να επενδύσει σε εξοπλισμό και εργαζόμενους για την πρόληψη ή την καταπολέμησή τους.

Αλλά οι εστίες συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε νέα μέρη, πλήττοντας την πολυπληθή ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Οι πυρκαγιές έχουν ισοπεδώσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και έχουν ταρακουνήσει την τουριστική βιομηχανία, με τις εικόνες των φλεγόμενων τοπίων να ανταγωνίζονται τα ειδυλλιακά στιγμιότυπα διακοπών.

Το ιστορικό για την πυρκαγιά στην Κρήτη

Η πυρκαγιά στην Κρήτη ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης και έκαιγε μέχρι και την Πέμπτη στα απόκρημνα βουνά γύρω από την Ιεράπετρα, μια πόλη στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού. Περίπου 1.500 άνθρωποι, κυρίως τουρίστες, απομακρύνθηκαν. Η Ελλάδα, όπως και μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης, βιώνει ένα κύμα καύσωνα που έχει δημιουργήσει ζεστές και ξηρές συνθήκες. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα μόλις άναψε.

Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή μεγάλες υλικές ζημιές στο νησί, το μεγαλύτερο της Ελλάδας και έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Λόγω του μεγέθους της Κρήτης, η πυρκαγιά αποτελούσε μικρότερο κίνδυνο από εκείνες που κατέκαψαν μικρότερα νησιά τα τελευταία χρόνια. Στον Έβρο, στη βόρεια Ελλάδα, μια πυρκαγιά σκότωσε 20 ανθρώπους το 2023 και μια άλλη το 2018 ανατολικά της Αθήνας (σ.σ. αναφέρεται στο Μάτι) σκότωσε 104 άτομα.

Η Κάθι Κιρνς, μια κάτοικος Καλιφόρνια που επισκέπτεται το νησί για έκτη συνεχή χρονιά, δήλωσε ότι είχε μεταθέσει τις διακοπές της νωρίτερα μέσα στη χρονιά για να αποφύγει την υπερβολική ζέστη και τις απειλές των πυρκαγιών. «Ήλπιζα ότι ο Ιούνιος θα ήταν μια ασφαλέστερη περίοδος, και είναι μόλις 3 Ιουλίου», δήλωσε η Κιρνς την Πέμπτη.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων δημιουργεί μια άνυδρη γη, έτοιμη να καεί από τις πυρκαγιές

Αρκετοί ντόπιοι δήλωσαν ότι δεν είχαν δει τέτοια πυρκαγιά στη ζωή τους. Ο Μανώλης Λαθουράκης, το εστιατόριο του οποίου φιλοξένησε ντόπιους που διέφευγαν από τη φωτιά, είπε ότι τελευταία φορά είδε τόσο ψηλές φλόγες το 1986. «Δεν είχαμε σχεδόν καθόλου βροχή για τρία χρόνια και η γη ήταν ξερή σαν κόκαλο», είπε. «Ήταν απίστευτο. Οι άνεμοι ήταν μανιασμένοι».

Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες εργάζονταν επί ώρες για να σβήσουν τη φωτιά από διάφορες γωνίες μέσα στην αποπνικτική ζέστη, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι και το δύσβατο ορεινό έδαφος το έκαναν δύσκολο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ελληνικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Η πυρκαγιά είχε σβήσει μέχρι την Παρασκευή, αλλά οι αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις για πιθανές πυρκαγιές στην Κρήτη και αλλού. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη με μεγάλη πυρκαγιά ανατολικά της Αθήνας το απόγευμα της Παρασκευής.

Κάποιοι επέστρεψαν αλλά κάποιοι άλλοι ακύρωσαν

Ξενοδόχοι όπως ο Αλέξης Τζωρτζάκης ανησυχούσαν ότι οι εικόνες της φωτιάς θα τρόμαζαν τους τουρίστες πριν από την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου. Την Παρασκευή, επιστρέφοντας ήδη στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου του, υποδέχτηκε πίσω τους εκκενωμένους παραθεριστές αλλά και δέχτηκε ακυρώσεις.

«Το μεγαλύτερο κόστος θα είναι αν οι επισκέπτες δεν έρθουν», δήλωσε ο κ. Τζωρτζάκης, ο οποίος είναι επίσης γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας. Ο κ. Βατσινάς, ο ξενοδόχος που προσπάθησε να προστατεύσει την επιχείρησή του, δεν ήταν έτοιμος να υποδεχθεί ξανά επισκέπτες.

«Δεν έχουμε ρεύμα, δεν έχουμε νερό, υπάρχει καπνός στους τοίχους», είπε τηλεφωνικά, καθώς ένα ελικόπτερο πέταγε από πάνω του, σαρώνοντας το τοπίο για να προλάβει τυχόν αναζωπυρώσεις.

Απαιτείται συντονισμός και εκπαίδευση

Αλλά για κάποιους, οι μεγάλες εκτάσεις καμένης γης στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά της δείχνουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα (σ.σ. στο άρθρο των NYT αναφέρονταν «χιλιάδες προσλήψεις πυροσβεστών», το κλασσικό αφήγημα των προσλήψεων χωρίς να προσμετρώνται οι αποχωρήσεις και η αγορά πυροσβεστικών μέσων, όχι όμως αυτών που πετούν και βράδυ).

«Μόνο και μόνο η τεράστια έκταση της καμένης γης δείχνει ότι η δουλειά δεν έχει γίνει καλά», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, επικεφαλής του εργαστηρίου πυρκαγιών άγριας γης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν μπορείς να βασιστείς στην τεχνολογία αυτό που λείπει είναι ο συντονισμός μεταξύ των αρχών και η εκπαίδευση».

Ο Νίκος Βαρδάκης, ιδιοκτήτης εταιρείας περιήγησης με σκάφος, προστέθηκε σε άλλους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της Ιεράπετρας που ετοιμάζονταν να επαναλειτουργήσουν μετά την πυρκαγιά.

Ο κ. Βαρδάκης έχει ζήσει στο νησί όλη του τη ζωή. Αν και δεν έχει ξαναδεί τόσο μεγάλη πυρκαγιά, απέρριψε την ιδέα ότι θα αλλάξει τη ζωή στο νησί. «Είναι ένα πρόβλημα», είπε, «αλλά συμβαίνει το καλοκαίρι».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ