Μία τρισέλιδη επιστολή «αγανακτισμένων υπαλλήλων» του ΟΠΕΚΕΠΕ που εστάλη στις 26 Ιουλίου 2021 στους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ., οι τέσσερις μυστικές συναντήσεις στο κτίριο της οδού Κυρίλλου Λουκάρεως ευρωπαίων εισαγγελέων με μία κλειστή ομάδα πέντε αξιωματικών της Αστυνομίας και η χρήση του βρετανικού «Μεγάλου Αδελφού» που βρίσκεται στο Περιστέρι και ο οποίος πραγματοποιεί περίπου 3.000 νόμιμες υποκλοπές ετησίως οδήγησε – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» – στην ανάδειξη του σκανδάλου με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η ΕΛ.ΑΣ. σε δύο διαφορετικές χρονικές φάσεις, στο διάστημα 2021 – 2025 (η τελευταία ημερομηνία συνακρόασης καταγράφεται στις 8 Ιανουαρίου 2025), παρακολούθησε συνολικά περίπου 30 τηλέφωνα υψηλόβαθμων στελεχών και απλών υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και επωφελούμενων ιδιωτών, από όπου προέκυψε και ο (ερευνώμενος πλέον) ρόλος στο σκάνδαλο των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Και μάλιστα στην υπόθεση αυτή είναι αξιοσημείωτο ότι δεν διέρρευσε απολύτως τίποτα και δεν υπήρξε – καμία άτυπη ενημέρωση κυβερνητικών στελεχών ή άλλων… ενδιαφερομένων – όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις κρίσιμων ερευνών από ελεγκτικές Αρχές – παρόλο που οι αστυνομικές υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη έρευνα και κατέγραφαν τις συνομιλίες εποπτεύονται απευθείας από τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς προϊσταμένους της Λεωφόρου Κατεχάκη.
Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε τον περασμένο Μάιο ευχαριστήριο έγγραφο στη Διέυθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων για τη συνεργασία και «τη στεγανότητα που τηρήθηκε», υπογραμμίζοντας και τη φράση «παρά τις αντιξοότητες», υπονοώντας την επίθεση που δέχτηκαν τα στελέχη της από τον εκδιωχθέντα πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκο Σαλάτα…
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, για τη «στεγανότητα», υπήρξε μάλιστα και δυσφορία από πολιτικά πρόσωπα που μιλούσαν για την «έλλειψη στοιχειώδους πληροφόρησης για όσα ερευνούσε η ΕΛ.ΑΣ. κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, έτσι ώστε ίσως οι συνομιλούντες να μην εκτίθενται με όσα ανέφεραν για τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και τις προσβάσεις τους στον κυβερνητικό μηχανισμό»! Πάντως, επιτελείς της Κατεχάκη υπογράμμιζαν ότι «οι περισσότεροι από τους στόχους των υποκλοπών μιλούσαν για τις παράνομες μεθοδεύσεις και τις διασυνδέσεις τους στο δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, χωρίς καμία επιφύλαξη και χωρίς – όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις – να καταφεύγουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες επικοινωνίας».
ΟΙ 3.000 ΣΕΛΙΔΕΣ
Ποιο είναι λοιπόν το άγνωστο παρασκήνιο για τον σχηματισμό του ογκώδους φακέλου των 3.000 σελίδων με τις κρίσιμες μαρτυρίες αλλά και τις εκατοντάδες επίμαχες συνομιλίες για την υπόθεση των ύποπτων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, το περιεχόμενο του οποίου πληροφορείται, τα τελευταία 24ωρα, έκπληκτη η κοινή γνώμη;
Πρώτη βασική διαπίστωση που αναδεικνύεται είναι ότι οι δηλώσεις για «παρακολουθήσεις που έκανε η ΕΥΠ» είναι εντελώς λανθασμένες καθώς αποκαλύπτεται ότι υπεύθυνοι για αυτές είναι η ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με την καταπολέμηση της διαφθοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
«ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ…»
Ολα ξεκίνησαν από την προαναφερόμενη επιστολή που φέρεται ότι έστειλαν υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταμεσής του καλοκαιριού του 2021, στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. (οι αποκαλούμενοι Αδιάφθοροι) που εδρεύει στη Λεωφόρο Κηφισίας, χωρίς μέχρι τότε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Είναι η περίοδος που οι σχετικές μεθοδεύσεις έφθαναν στην κορύφωσή τους καθώς είναι χαρακτηριστικό πως οι αμνοί στην Κρήτη που το 2015 ήταν 179.000, εκείνη τη χρονιά είχαν φθάσει σε 1.441.000. Αυξήθηκαν δηλαδή 708,7%!
Οπως έγραφαν στην επιστολή τους οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, «δεν αντέχουμε άλλο αυτό που συμβαίνει» και μιλούσαν για «κύκλωμα στον ΟΠΕΚΕΠΕ που λυμαίνεται τις επιδοτήσεις» μνημονεύοντας «δύο εταιρείες (Νeuropublic και GAIA) και 15 στελέχη του Οργανισμού στην Αθήνα αλλά και στην Κρήτη που προχωρούσαν σε παράνομες ενέργειες».
ΠΡΩΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Την ίδια χρονιά ας σημειωθεί ότι είχε δεχθεί και 4-5 σχετικές μεμονωμένες καταγγελίες και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Κρήτης, τις οποίες απέστειλε στις δικαστικές Αρχές του νησιού. Ορισμένες από αυτές ερεύνησε και η Οικονομική Αστυνομία στην Αθήνα (συνολικά διενήργησε τέσσερις επιμέρους έρευνες ) πραγματοποιώντας τηλεφωνικές υποκλοπές περιορισμένης κλίμακας, χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Μετά λοιπόν την επιστολή του Ιουλίου του 2021 οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. (υπηρεσία που έχει καταφέρει δεκάδες πλήγματα κατά της διαφθοράς τόσο εντός της Αστυνομίας, όσο και σε Πολεοδομίες, Εφορίες, κυκλώματα συνταγογραφήσεων, κυκλώματα τελωνείων κ.λπ.) άρχισαν, το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, την τηλεφωνική παρακολούθηση πολλών προσώπων από αυτά που καταγγέλλονταν από τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι φαίνεται – εκ του αποτελέσματος – να επεδίωκαν την κάθαρση.
ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2022
Ο πρώτος γύρος των νόμιμων συνακροάσεων φέρεται ότι διήρκεσε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2022. Η εντολή καταγραφής των συνομιλιών δόθηκε με βουλεύματα ελληνικών δικαστικών συμβουλίων στο σύστημα νομίμων συνακροάσεων που έχει αποκτήσει πριν από 12 χρόνια από τη Μεγάλη Βρετανία η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ. που έχει έδρα της το Περιστέρι.
Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους «Μεγάλους Αδελφούς» γερμανικής κατασκευής διαθέτουν και η ΕΥΠ αλλά και η Αντιτρομοκρατική, αλλά χρησιμοποιούνται για υποθέσεις εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας και κατασκοπείας, με εισαγγελικές εντολές και επίκληση της «εθνικής ασφάλειας».
ΗΜΙΤΕΛΕΙΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. απέστειλε στην Εισαγγελία Αθηνών το 2022 τα δεδομένα από τις συγκεκριμένες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, χωρίς να προχωρήσει σε εκτεταμένες απομαγνητοφωνήσεις ή και αναλύσεις του περιεχομένου τους. Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που, λόγω σχετικής αρμοδιότητας, οι ελληνικές δικαστικές Αρχές δεν μπορούσαν να μην παραδώσουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και συγκεκριμένα στα χέρια της σκληρής ρουμάνας αρχιεισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι.
Η τελευταία, λίγους μήνες αργότερα, φέρεται ότι ζήτησε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει σε πιο εκτεταμένη καταγραφή και ανάλυση των συνομιλιών που είχαν δοθεί σε CD, εφόσον η αρχική αποτύπωση των συνομιλιών θεωρήθηκε ημιτελής.
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 15
Η συνεργασία Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε εκ νέου – σε δεύτερη φάση – τον Οκτώβριο του 2024, οπότε οι εντεταλμένοι ευρωπαίοι εισαγγελείς, οι οποίοι είναι έλληνες δικαστές με έδρα στην Αθήνα, ζήτησαν τη νέα παρακολούθηση συνολικά 15 προσώπων, μερικά από τα οποία ήταν στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών του «Φραπέ» και του «Γρύλλου» στην Κρήτη, οι οποίοι, από τη μέχρι τότε διερεύνηση, εμφανίζονταν ως δικαιούχοι επιδοτήσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα προβληματικά «βοσκοτόπια».
Ουσιαστικά οι ευρωπαίοι εισαγγελείς ζήτησαν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. τις συνακροάσεις ώστε να συγκεντρώσουν περαιτέρω στοιχεία εις βάρος των 15, καθώς η εμπλοκή τους προέκυπτε ήδη από τις έρευνες στο Κτηματολόγιο, από τις επιτόπιες αυτοψίες, από τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεών τους, από μαρτυρικές καταθέσεις κ.λπ.
ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Στην πρώτη συνάντηση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ήταν παρόντες προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ενώ στη συνέχεια συμμετείχε μία κλειστή τριμελής ομάδα αξιωματικών από την ίδια υπηρεσία, η ειδική ομάδα ερευνών, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί και με την προαναφερόμενη (πρώτη) τηλεφωνική παρακολούθηση της περιόδου 2021 – 2022 και ήξεραν πλέον πολλά δεδομένα των σκανδαλωδών επιλογών για τα βοσκοτόπια.
Στα ίδια γραφεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έγιναν την περίοδο Οκτωβρίου 2024 – Ιανουαρίου 2025 τρεις ακόμη συναντήσεις με τους ειδικούς αστυνομικούς – χειριστές του φακέλου, που παρουσίασαν τα δεδομένα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, τα οποία διεκπεραίωνε – μεθοδικά και πάλι – το σύστημα υποκλοπών της ΔΙΔΑΠ στο Περιστέρι.
Οι συναντήσεις ήταν απαραίτητες ώστε, εάν χρειαζόταν, να άλλαζε η λίστα των στόχων των παρακολουθήσεων, όπου όμως ποτέ δεν τέθηκαν κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές, η ανάμειξη των οποίων καταγράφονταν μόνο σε συνομιλίες των υπευθύνων του ΟΠΕΚΕΠΕ και των επωφελούμενων των παράνομων επιδοτήσεων.
ΣΤΕΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
Η εποπτεία των ευρωπαίων εισαγγελέων στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ήταν στενή και διαρκής και δίνονταν αυστηρές εντολές για τη στεγανοποίησή της, προκειμένου να αποφευχθεί – όπως υπογράμμιζαν – κάποια «καταστροφική διαρροή». Οι εισαγγελείς ήταν σαφείς: να υπάρχει συνεργασία μόνο με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και απολύτως καμία ενημέρωση άλλων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., πολιτικών προσώπων κ.λπ.
Τα δεδομένα των νομίμων συνακροάσεων, από τους Αδιάφθορους και τη ΔΙΔΑΠ, παραδόθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 2025 στους δικαστικούς ερευνητές του σκανδάλου σε CD και σε έγγραφα ανάλυσης συνομιλιών με απομαγνητοφωνήσεις. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς, οι οποίοι άρχισαν στο μεταξύ να ακούν όλες τις ηχογραφήσεις από τα CD, εντόπισαν πέντε – έξι συνομιλίες με έμμεσες αναφορές σε πολιτικά και υπηρεσιακά πρόσωπα, οπότε με νεότερο επείγον αίτημά τους στην ΕΛ.ΑΣ., ζήτησαν και αυτές οι συνομιλίες να αποτυπωθούν εγγράφως ώστε να αποτελέσουν πλέον μέρος της ογκώδους δικογραφίας.
Πηγή: tanea.gr